Sve o bočicama za hranjenje beba i sterilizaciji opreme

Sve o bočicama za hranjenje beba i sterilizaciji opreme

22.03.2023

Tek rođenim bebama trebaju male bočice

Svaka beba u jednom trenutku dohvati bočicu. Pa čak i bebe koje sišu kada počinju jesti prve kašice i piti vodu, sokove i čajeve.

No bočice su ipak najbolji prijatelji mama i beba koje se hrane adaptiranim mlijekom. Pogotovo prvih pet do šest mjeseci kada se bebina prehrana zasniva isključivo na mlijeku.

Pitajte bilo koju mamu koja je bebu hranila na bočicu - reći će vam da je pola kuhinjskog plota tih prvih mjeseci bilo puno bočica, sisača, lonaca za prokuhavanje…

Na tržištu doista postoji niz različitih vrsta bočica i sisača. Napisat ćemo vam koje su razlike i zašto one postoje. Tako ćete lakše odabrati bočice za hranjenje.

Veličina bočica za bebe: koju odabrati

Različiti proizvođači plasiraju različite veličine bočica. Najmanje bočice imaju 90 mililitara, a najveće 300 mililitara.

Tek novorođene bebe ne piju mnogo mlijeka po obroku, tek 60 mililitara tako da su za njih dovoljne manje bočice. Kad navrše mjesec dana njihovi obroci povećavaju se do 120 mililitara pa tome treba prilagoditi i bočicu.

Bebe i nakon godinu dana nastavljaju piti mlijeko ali količina koju popiju često ne prelazi 200 mililitara. Velike bočice za mlijeko zapremnine 300 mililitara vjerojatno vam neće trebati.

Novorođenčad može popiti tek 60 mililitara po obroku
Novorođenčad može popiti tek 60 mililitara po obroku

Materijal bočica za bebe: staklo ili plastika

Staklene bočice većinom su odabir mama malih beba. Zašto? Bolje zadržavaju toplinu i lakše se čiste. Plastične bočice bolje su za veće bebe, bebe koje već bacaju stvari.

Kod odabira plastičnih bočica bitno je samo pogledati je li bočica izrađena od materijala koji ne sadrži BPA tj. spoj bisfenol A koji može uzrokovati određene zdravstvene probleme.

Ne možete pogriješiti ni sa staklenim ni s plastičnim bočicama, u svakom slučaju.

Zašto postoje različite vrste sisača bočica za bebe?

Sisači za bočice su ono što će vaša mama nazvati dudom laugh Zadaća svih sisača je što bliža imitacija bradavice. Neki proizvođači potenciraju okrugle sisače dok drugi imaju anatomske sisače.

Bilo kojeg da odaberete sigurno nećete pogriješiti. Dobro bi bilo i djetetu ponuditi jedan i drugi sisač pa vidjeti koji mu bolje odgovara.

Sisači od kaučuka su za bebe sa zubićima
Sisači od kaučuka su za bebe sa zubićima

Također, postoje i sisači s anti-kolik sistemima. Oni onemogućuju gutanje zraka. Naime, smatra se da je mogući uzrok kolika kod djece upravo višak zraka. Takve bočice neće vjerojatno izliječiti kolike no sigurno ne mogu odmoći.

Sisači se rade od dva različita materijala - od silikona i od kaučuka. Silikonski su namijenjeni manjim bebama, a oni od kaučuka bebama kojima su počeli izbijati zubići. Naime, kaučuk je nešto rastezljiviji od silikona i bebe sa zubićima ne mogu ga tako lako izgristi i oštetiti.

Čišćenje pribora za hranjenje bebe

Bočice nakon svakog korištenja treba oprati i sterilizirati
Bočice nakon svakog korištenja treba oprati i sterilizirati

Pribor za bebe treba oprati nakon svakog hranjenja, a tada treba razdvojiti sisač od bočice i prstena. Sve perite posebnom spužvicom i četkom za čišćenje bočica, a birajte i deterdžent s blagom formulom.

Čiste bočice treba i sterilizirati.


Sterilizacija pribora za hranjenje

Sve bočice i sisače za male bebe potrebno je sterilizirati i to u prvih šest mjeseci. U to doba imunitet bebe tek se gradi i mogući zaostali mikrobi iz mlijeka mogu bebi itekako nauditi.

Opremu uvijek možete sterilizirati prokuhavanjem uz velikom loncu. Sve bočice i sisače u tom slučaju samo trebate staviti u vrelu vodu, nakon pet minuta izvaditi iz lonca i osušiti i ohladiti na zraku.

No možete si i malo pomoći. Mamama vrijeme i trud u tim danima kada se sve mora sterilizirati štedi parni sterilizator.

Postoji parni sterilizator za mikrovalne pecnicekoji svu opremu sterilizira kroz nekoliko minuta (od 4 do 7 minuta). Postoje i električni parni sterilizatori koji se samo uključe u struju, ako nemate mikrovalnu pećnicu.

I jedni i drugi rade na istom principu, razlika je samo u veličini aparata.

Također postoje i tekućine za sterilizaciju u koju se sve bočice i sisači mogu potopiti i nakon nekog vremena samo izvaditi, splaviti vodom i osušiti.

Grijač za bočice, dobra stvar za svaku mamu

Grijač za bočice nije obavezna oprema za hranjenje, ali svaka mama zna koliko bi dobro došao. NUK-ov grijač za bočice grije uz pomoć pare pa hrana ne gubi nutritivnu vrijednost. Pogodno je i za kašice i za napitke i za majčino mlijeko.

Adaptirano mlijeko ne smijete podgrijavati, to već znate ;)

Bočice za bebe koristite do godinu dana, maksimalno godinu i pol. U to vrijeme beba bi već trebala znati piti iz čaše ili uz slamku.

Parni sterilizator NUK

parni sterilizator mikrovalna

Učinkovito sterilizira dječje bočice i ostale dodatke za samo 4 minute. Primjeran je za sve vrste mikrovalnih pećica, od 500 do 1000 W s visinom bar 18,7 cm.

NUK grijač za bočice

Električni grijač sa snagom 100 W podgrije dječju hranu ili mlijeko za samo 3–4 minute. Odlikuje ga podgrijavanje parom, zato hrana me gubi nutritivnih vrijednosti.