Stečene deformacije stopala

Stečene deformacije stopala

20.03.2023

Bol u stopalima česta je pojava, a njen uzrok može biti vrlo različit, od umora i neadekvatne obuće, dugotrajnog stajanja na nogama, pretjeranog sjedenja, pa sve do pojave nekih od deformacija stopala.

Najčešće se promjene manifestiraju na prednjem djelu stopala, uslijed oštećenja živaca ili pojavom deformacije palca (Hallux valgus). Potom slijedi pojava boli u području luka stopala te pojava boli u peti, poznatija kao petni trn.

Hallux valgus

Hallux valgus podrazumjeva bolnu i estetsku nepravilnost stopala. Prvi simptomi ove deformacije su crvenilo na vanjskoj strani palčane kosti te blaga bol prilikom nošenja zatvorene obuće. Tada se već savjetuje nošenje pomagala za Hallux valgus. Isto tako, nošenjem ortopedskih uložaka, sprječava se dodatni pritisak na prednji dio stopala, što je vrlo važno kada se deformacija palčane kosti već vidno pojavila. Ortopedski ulošci mogu biti tehnika prevencije i samopomoći kod ovog problema. Međutim, kao i u svim slučajevima, savjetuje se potražiti mišljenje liječnika i ortopeda.

Kod manjih, povremenih smetnji i slabije boli u području stopala, savjetuje se mirovanje, korištenje opuštajućih kupki te odmaranje nogu u povišenom položaju. U slučaju da simptomi ne prolaze i dolazi do učestale pojave osjećaja boli, nelagode i grčenja ili ukoliko primijetite početak deformiranja palčane kosti, potrebno je zatražiti liječničko mišljenje.

Stopala imaju svoj karakterističan oblik, koji čine ukupno 26 kostiju, međusobno povezanih zglobovima. Optimalan anatomski izgled stopala čini prirodno prisutan luk, tako da stopala dodiruju površinu uglavnom prstima i petom. Kod slučaja spuštenog stopala, ono se cijelom površinom dodiruje tla, umjesto samo vanjskim dijelom. Kod spuštenog stopala, mišićima koji su zaduženi za stabilizaciju luka, potrebna je veća snaga, što rezultira bržim umorom i osjećajem boli u stopalima, ali i nogama općenito. Ortopedski ulošci mogu ublažiti ovaj problem, ali valja naglasiti da se izrađuju individualno, prema otisku stopala. Također, u slučaju spuštenog stopala, obavezno posjetite ortopeda.

Intenzivna bol, koja se javlja u stražnjem dijelu stopala, točnije u peti, uslijed opterećenja, naziva se petni trn. Radi se o istezanju vezivne ovojnice koja omata mišiće te posljedičnom javljanju upale. S vremenom ta vezivna ovojnica okoštava, što je vidljivo rendgenom. Nastaje kao posljedica nošenja neadekvatne obuće i prenaprezanja stopala intenzivnim hodanjem, trčanjem ili skakanjem. I u ovom slučaju potrebno se posavjetovati s liječnikom, ortopedom te raspitati se o dostupnim silikonskim ulošcima za petni trn.

Silikonske uloške različitih proizvođača, zaštite za palčane kosti, ortopedske uloške po mjeri ili pak kvalitetne serijske uloške možete pronaći u svim poslovnicama Ljepote Zdravlja – centar zdravih rješenja i uz stručan savjet svojim stopalima pružiti adekvatnu zaštitu.