Simptomi menopauze, valunzi i liječenje ljekovitim biljem

Simptomi menopauze, valunzi i liječenje ljekovitim biljem

17.03.2023

Menopauza je prirodni biološki proces koji označava kraj menstrualnog ciklusa i nastupa 12 mjeseci nakon posljednje menstruacije (oko 50-e godine).

Ako nastupi prije 40-e godine života naziva se prijevremena menopauza, a nakon 55-e godine ona se naziva kasna menopauza.

Sam proces menopauze započinje već desetak godina prije posljednje menstruacije kada počinje opadati i reprodukcijska sposobnost žene.

Do značajnih hormonalnih promjena dolazi pet godina prije menopauze (perimenopauza) gdje su menstruacijski ciklusi sve nepravilniji.

Razdoblje nakon zadnje menstruacije naziva se postmenopauza i javlja se oko 70-e godine života.

Simptomi menopauze

Rani simptomi menopauze većinom su posljedice naglog pada estrogena. Uglavnom su prolazni i povuku se za otprilike tri do pet godina, a među najčešćima su:

 • iznenadni napadaji vrućine, često popraćeni znojenjem (kod gotovo 30% žena)
 • neredoviti i sve rjeđi menstrualni ciklusi
 • poremećaji spavanja, nesanica (kod gotovo 75% žena)
 • iscrpljenost, umor (kod gotovo 90% žena)
 • psihičke tegobe poput razdražljivosti, depresivnosti, anksioznosti (kod gotovo 50% žena)
 • suha i osjetljiva vaginalna sluznica
 • smanjeni libido
 • slabost mišića i kostiju
 • javlja se dlakavost
 • promjene na koži i kosi (perutanje, smanjena elastičnost, bore)
 • slabljenje memorije i koncentracije
 • vrtoglavica

Kasni simptomi nedostatka estrogena nastupaju nakon 60-e godine života, tj. 10 do 30 godina nakon nastupa menopauze. Neki od njih su:

 • Kardiovaskularne bolesti. Uzrok su smrti kod gotovo 50 posto žena. Zbog manjka estrogena zaštitni mehanizam organizma se gubi, a smrtnost od infarkta postaje veća nego kod muške populacije.
 • Osteoporoza. Uzrokovana je pojačanom razgradnjom kosti zbog manjka estrogena. Uz kardiovaskularne bolesti ona je najozbiljnija posljedica menopauze.
 • Slabljenje vida i sluha. Kod očiju su najčešći simptomi smanjenje vida, suhoća očiju, povećan očni tlak i zamućen vid. Estrogen je ključan u u slabljenju sluha i često se javlja staračka nagluhost.

Zdravom prehranom nadomjestite manjak estrogena

Najučinkovitiji lijek koji postoji skriva se u hrani koju jedete, a to je hrana bogata vitaminima, mineralima, složenim ugljikohidratima i proteinima.

Da bi održali stabilnu razinu šećera u krvi imajte tri glavna obroka i dva međuobroka dnevno, a u svaki obrok uključite puno voća i povrća koji ujedno sadrže i fitoestrogene.

Fitoestrogeni su tvari koje djeluju poput estrogena i nadomještaju njegov manjak u ljudskom organizmu. Ima ih u voću i povrću kao što su šljive, jagode, jabuke, naranča, cvjetača, krumpir, kupus i mnoge druge.

Budući da je tijekom menopauze česta pojava osteoporoze jedite hranu bogatu kalcijem kao što su mlijeko i mliječni proizvodi.

Najvažnije je smanjiti rafinirane ugljikohidrate i šećere i kloniti se alkohola, kofeina i začinjene hrane koja će samo pogoršati navale vrućine.

Postoje i prirodni dodaci prehrani pomoću kojih možete dobiti potrebnu količinu hranjivih tvari što je posebno važno ako osjećate preveliki pritisak na svakodnevni život i tešto pronalazite vremena za pripremu zdrave hrane.

Ljekovito bilje ublažava simptome menopauze

Hrana je lijek, a biljke imaju nevjerojatnu snagu spriječiti neke od simptoma menopauze jer u sebi sadrže fitoestrogen i fitoprogesteron, tvari koje su po svom sastavu i djelovanju slične našim spolnim hormonima.

Tako njihovom primjenom možete regulirati rad endokrinog sustava i uspostaviti normalnu razinu hormona u organizmu.

Neke od biljaka koje bi svakako trebali imati kod kuće su:

 1. Ginseng. Popularno se još naziva i korijenom života ili ljudski korijen jer svojim oblikom podsjeća na čovjeka. Ginseng je drevna biljka koja potječe iz Azije, Sibira i Sjeverne Amerike. Pomaže kod mnogih zdravstvenih problema, uključujući tegobe menopauze. Sprečava umor, probleme s pamćenjem i poremećaj sna. Što je korijen ginsenga stariji to je kvalitetniji jer sadrži više ljekovitih tvari.
 2. Maca. Maca je biljka podrijetlom iz Perua. Koristi se kao lijek za povećanje energije i izdržljivosti, a danas se smatra jednom od najučinkovitijih biljaka za ublažavanje tegoba menopauze. Poboljšava rad endokrinog sustava koji regulira hormonsku ravnotežu u organizmu. Također pozitivno utječe na libido i mnogi liječnici macu smatraju prirodnom alternativom hormonskoj terapiji.
 3. Kopriva. Kopriva također utječe na endokrini sustav i odličan je izvor kalcija, magnezija i drugih važnih nutrijenata neophodnih ženama u menopauzi. Može se koristiti u salatama, napraviti ukusne napitke, kuhati ju kao lisnato povrće ili praviti čaj.
 4. Ulje žutog noćurka. Žuti noćurak je južnoamerička biljka i smatra se jednim od najbogatijih izvora esencijalnih masnih kiselina (alfa-linolenske kiseline i gama-linolenske kiseline). Gama linolenska kiselina pomaže u r egulaciji hormonske uravnoteženosti u organizmu, a posebno se preporučuje ako patite od valova vrućine (valunga) i noćnog znojenja.

Kako ublažiti valunge u menopauzi?

Česti napadaji vrućine (valunzi) su postali s inonim za ranu menopauzu.

Zbog pretjeranog rada centra za regulaciju topline u hipotalamusu dolazi do prvotnog napadaja vrućine i širenja krvnih žila.

Val vrućine završava znojenjem i padom temperature. Napadaji su češći noću za vrijeme sna pa često dolazi i do noćnog znojenja. Zbog toga se preporučuje spavanje u pidžami od laganijih materijala sa što slojevitijom posteljinom koju ćete po potrebi moći otklanjati.

Pokušajte otkriti što izaziva iznenadne napadaje vrućine i izbjegavajte te stvari. Mogući okidači mogu biti pretjerano začinjena hrana, alkohol, kofein, stres ili pretople prostorije.

Obucite se u slojevitu odjeću koju možete po potrebi skidati ako osjetite nalet vrućine. Ako ste pretili, gubitak težine također može pomoći.

Jedan od čestih simptoma je naglo debljanje

Za vrijeme menopauze većina žena se počinje mučiti s viškom kilograma, a razlog su hormonalne promjene u tijelu, tj. njihovo neuravnoteženo lučenje.

Menopauza smanjuje lučenje progesterona što dovodi do viška estrogena u tijelu koji na sebe privlači masti.

Te masne naslage se pretežito skupljaju na području trbuha i zaista ih se teško riješiti jer nisu uzrok nezdrave prehrane već lučenja hormona.

No postoji nekoliko namirnica koje su ukusne i blokiraju lučenje estrogena. Neke od njih su: ananas, bobičasto voće, brokula, citrusi, rajčica, kukuruz, kupus, mahune, tikvice i tako dalje.

Kao što je zdrava prehrana lijek, tako je i tjelesna aktivnost. Sa samo kratkom šetnjom, plesom, jogom, plivanjem ili biciklizmom možete u kratkom razdoblju napraviti hrpu pozitivnih promjena. Pronađite neku rekreaciju u kojoj ćete uživati.

Zapamtite kako i blaga tjelesna aktivnost ima veliki utjecaj na smanjenje težine i drugih simptoma menopauze kao što su konstantan umor i smanjeni libido.

Menopauza sa sobom donosi i depresiju

Zbog manjka estrogena žene imaju nagle promjene u raspoloženju, tjeskobne su, depresivne, bezvoljne i u većini vremena pod stresom.

Stres može negativno utjecati na mentalne funkcije, štitnjaču, probavni sustav i razinu šećera u krvi. Također je povezan sa simptomima navale vrućine i niskog libida.

Prema nekim istraživanjima žene će prije razviti depresiju tijekom menopauze ako:

 • menopauza je nastupila u ranijoj životnoj dobi
 • žena je pušač
 • žene koje su u kasnijoj životnoj dobi postale majke
 • imaju stresni posao

Jedan od učinkovitijih, pristupačnijih i jednostavnijih načina za smanjenje stresa je duboko disanje i pozitivno razmišljanje. Jer ipak ima nešto istine u dobro poznatoj izreci: "Razmišljaj pozitivno i pozitivne će se stvari početi dešavati."

Vaše misli i osjećaji imaju veliki utjecaj na vaše zdravlje, pa zašto pozitivne misli ne bi utjecale pozitivno?

Jedna od metoda je da vodite dnevnik kako bi postali svjesni svojih osjećaja i što utječe na njih. Svijet je prepun negativnih misli, pa zašto ne započeti dan pozitivno? Ponekad je samo dosta ugasiti televiziju ili ne gledati vijesti.

Ako vas unatoč ovim jednostavnim trikovima i dalje muči depresija, nemojte je olako shvaćati. Možda neće sama od sebe proći, a ona tijekom menopauze može biti i prilično ozbiljna. Nemojte se bojati potražiti stručnu pomoć, a za početak posjetite svojeg ginekologa.

Danas se menopauzalna depresija liječi hormonskim nadomjesnim liječenjem (HNL) s višim količinama estrogena. Uz ovo liječenje ponekad se preporučuje i uzimanje antidepresiva.

Nositi se s menopauzom zaista nije lako pa se nadamo kako smo vam s ovih nekoliko savjeta uspjeli barem u maloj mjeri pomoći.

POSTAVITE NAM PITANJE

SOLGAR KALCIJ, MAGNEZIJ PLUS CINK

Kalcij i magnezij pridonose normalnoj funkciji mišića te normalnom prijenosu živčanih impulsa.
Cink pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Više

SOLGAR KALCIJ CITRAT + VITAMIN D

Kalcij i vitamin D zajednički pridonose održavanju normalnih kostiju i zubi te utječu na održavanje normalne funkcije mišića. Ovaj proizvod ima najkraće vrijeme apsorpcije u organizmu.

VICHY NEOVADIOL MAGISTRAL ELIXIR

Namijenjena je zreloj koži koja je oslabljena u vrijeme menopauze: gubitak gustoće pojačan intenzivnim isušivanjem, beživotan ten. Poboljšana barijera kože već za 1 sat.