Ranim otkrivanjem i pravilnom prehranom protiv raka dojke

Ranim otkrivanjem i pravilnom prehranom protiv raka dojke

17.03.2023

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke od kojega u Hrvatskoj godišnje obolijeva sve više žena.

Statistika je dosta poražavajuća i kaže kako godišnje od raka dojke oboli 2.300 žena, a čak 900 ih umire.

Prevencija je jedini način zaštite protiv ove zloćudne bolesti i zato bi kontrola stanja dojki za svaku ženu trebala postati rutina i obaveza.

Osim redovitih preventivnih pregleda postoje i druge stvari koje možemo učiniti u borbi protiv bolesti od koje obolijeva sve više žena.

Neki od faktora povezanih s rakom dojke poput nasljednih bolesti, dobi i genetike ne mogu se promijeniti, ali se mogu ostali faktori kao što su prekomjerna tjelesna težina, nedostatak tjelovježbe i nezdrava prehrana.

Što možete učiniti kako bi smanjili rizik raka dojke?

Prevencija raka dojke počinje zdravim navikama kao što su redoviti pregledi, kontrola tjelesne težine i povećanje fizičke aktivnosti.

To vrijedi i kod žena s visokim rizikom od raka dojke.

Svaka žena u mlađoj dobi (od 20 do 30 godina) bi trebala barem jednom mjesečno obavljati samopregled dojki,a klinički i ultrazvučni pregled svakih godinu do dvije.

Što su žene starije to bi češće trebale obavljati kliničke i ultrazvučne preglede - barem jednom godišnje, uključujući i mamografiju.

Žene liječene od raka dojke bi trebale povećati klinički i ultrazvučni pregled na barem dva puta godišnje, a mamografiju jednom godišnje.

U nastavku možete pročitati što još možete poduzeti kako bi rizik od raka dojke zadržali na što nižoj razini.

 • Ograničite alkohol. Količina unosa alkohola je povezana s povećanim rizikom od raka dojke. Alkohol može prouzročiti genetske mutacije u DNA stanicama i povećati proizvodnju ženskog hormona estrogena koji povećava rast stanica raka dojke.
  Utječe i na imunološki sustav i može smanjiti folne kiseline i razne vitamine koji su potrebni tijelu za borbu protiv stanica raka.
  Žene bi trebale ograničiti unos na jedno piće dnevno, bez obzira na vrstu alkohola.

Alkohol može prouzročiti genetske mutacije u DNA stanicama
 • Prestanite pušiti. Pušenje povećava rizik od mnogih tipova raka uključujući rak pluća, bubrega i gušterače. Do danas je prikupljeno sve više dokaza da pušenje može u manjoj mjeri povećati rizik od raka dojke, posebno kod žena pred menopauzom.
 • Kontrolirajte tjelesnu težinu. Pretile žene imaju povećani rizik od raka dojke jer masno tkivo proizvodi više estrogena i inzulina – hormona koji potiču rast raka. Najbolje je započeti smanjenim porcijama obroka, pogotovo onih s visokokaloričnom hranom.
  Žene u starijoj dobi bi trebale posebno obratiti pažnju na tjelesnu težinu jer je to vrijeme kada se rak dojke najčešće javlja.
 • Uvedite fizičku aktivnost. Povećana tjelesna aktivnost smanjuje ukupni rizik od raka dojke za oko 25 posto. Sve što je potrebno je barem pet puta tjedno otići na 45-minutna šetnju ili koristiti stepenice umjesto dizala. Najvažnije je da se krećete.

Povećana tjelesna aktivnost smanjuje rizik od raka dojke
 • Dojenje. Istraživanja su dokazala kako dojenje može igrati veliku ulogu u prevenciji raka dojke, osobito ako traje dulje od godinu dana. S dojenjem se otklanjaju oštećene DNA stanice i odgađa menstrualni ciklus u kojem se pojavljuje višak estrogena.
 • Zdrava prehrana. Iako ne postoji medicinski dokaz da sama prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje rizik od raka dojke, ona može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine koja je ključni faktor u prevenciji raka dojke. Ograničite unos zaslađenih pića kao što su kupovni sokovi i energetski napici. Jedite hranu bogatu proteinima, kao što su riba ili pileća prsa, a crveno meso u manjim količinama. Cjelovite žitarice su također zdrave pa bijelu rižu zamijenite smeđom, a bijeli kruh s integralnim.

Zdrava prehrana utječe na tjelesnu težinu i smanjuje rizik od raka dojke

Bole vas grudi ili ste napipali kvržicu? Nemojte paničariti

 • Bolovi u grudima. Često povezujemo bol s nečim ozbiljnim, pa kad žene osjete bol u grudima pretpostavljaju najgore - rak dojke. Međutim, bol u grudima je rijetko simptom raka. Može je uzrokovati mnogo drugih čimbenika kao što su menstruacija, kontracepcijske pilule, krivi odabir grudnjaka i stres.
 • Kvržica na dojci nije uvijek kancerogena. Od hormonalnih promjena u tinejdžerskoj dobi do oštećenog masnog tkiva, više od 90 posto kvržica na dojci je benigno. Najčešći uzroci pojave kvržica su infekcija grudi i oštećeno tkivo. Bez biopsije, benigna masa ne može se razlikovati od kancerogene kvržice.

Znakovi koji upućuju na rak dojke

Oštra bol i kvržice na grudima se najčešće povezuju s rakom dojke.

Ostali simptomi raka dojke uključuju:

 • Iscjedak na bradavici
 • Povećanje jedne dojke
 • Pojava "narančine kore" na dojci
 • Vaginalna bol
 • Naglo mršavljenje
 • Povećani limfni čvorovi ispod pazuha
 • Vidljive vene na dojci

Sve žene trebale bi biti detaljno informirane o rizicima za pojavu raka dojke,

Ako primijetite bilo kakve promjene u grudima ili imate neki od navedenih simptoma odmah posjetite liječnika.

Ovo nije vrijeme za sramežljivost pa se nemojte ustručavati pitati ga što god vas zanima.

Uključujući i kako pravilno raditi samopreglede.

POSTAVITE NAM PITANJE

SOLGAR OMEGA-3 DOUBLE STRENGHT

Solgar omega-3 double strenght kapsule predstavljaju koncentrat ribljeg ulja s 360 mg EPA i 240 mg DHA u jednoj kapsuli. Dobiva se posebnim postupkom hladnog prešanja i molekularne destilacije, a rezultat je riblje ulje najvišeg stupnja čistoće bez upotrebe konzervasna i umjetnih aroma. Više

ESI ALOE VERA NAPITAK S MEDOM I SOKOM OD BOROVNICA

Napitku od aloe gela, sastojka koji se dobiva ručnom obradom unutarnjeg dijela lista prave aloje, dodatno je poboljšan okus zahvaljujući dodatku livadnog meda i koncentiranom soku od plodova borovnice. Napitak ima primamljiv okus borovnica.