Prvi put dojite bebu? Imamo nekoliko savjeta baš za vas

Prvi put dojite bebu? Imamo nekoliko savjeta baš za vas

22.03.2023

najcesci-problemi-kod-dojenja-djeteta

Dojenje je potpuno prirodna stvar. No, majke koje počinju s dojenjem često imaju dvojbe o tome kako dojiti, pa se lako obeshrabre i odustanu.

No, ne bi se trebale. Jer dojenje vještina je vještina kao i svaka druga i treba ju savladati.

Sve potrebne savjete o dojenju i kako se pripremiti mogu se dobiti u sklopu trudničkih tečajeva ili u grupama za potporu dojenju, a mi ćemo vam pokušati odgovoriti na neka najčešća pitanja koje muče mlade mame.

Strahovi i neusklađenost kod prvih dojenja

Mlijeko se počinje stvarati odmah nakon porođaja, no nemojte ga očekivati u velikoj količini. Ovdje se radi o nekoliko kapi mlijeka. Prvo mlijeko zove se kolostrum i ono je u prvim danima gusto i žućkasto, no vrijedan je izvor vitamina i hranjivih tvari.

Sasvim je prirodno da na početku nećete biti usklađeni sa svojim djetetom. Ono još ne zna pravilno sisati, a pošto se mlijeko tek počinje stvarati njegovo lučenje nije regulirano.

Dojenje je sasvim prirodna stvar i nemate se razloga bojati
Neusklađenost djeteta i majke je na početku prirodna pojava

U prvih nekoliko dana dojenja potrebno je dojiti na obje dojke kako bi obje dobile poticaj za stvaranje mlijeka. Ako vam se dogodi da na početku nemate mlijeka nemojte brinuti jer će djetetovo sisanje potaknuti njegovu proizvodnju.

Često se zna dogoditi da su bradavice previše uvučene pa ih beba ne može pravilno primiti. U tom slučaju možete isprobati Avent Niplette koji nježnim usisavanjem izvlače bradavice u malenu plastičnu kapicu te nakon nekoliko tjedana nošenja bradavice ostaju trajno izbočene.

Isto tako postoje i silikonski šeširići za dojenje koji olakšavaju hranjenje u slučajevima premalih, uvučenih ili bolnih bradavica.

Bol u grudima tijekom dojenja

Bol u grudima najčešće se osjeća u prvim danima dojenja dok se dojke i koža ne naviknu na sisanje. Tada su grudi najnadraženije, pa oko kože bradavica mogu nastati ragade, tj. ranice koje mogu još više boljeti kada dijete sisa.

Za ublažavanje bolova pomoći će topli tuš, ali i damalo izdojite mlijeko prije nego što dijete počne sisati. Dobro će doći i bioaktivni gelovi koji pomažu u zacjeljivanju ranica tijekom dojenja.

No pojava ranica može biti znak i da dijete pravilno ne sisa ili koristite krivi položaj dojenja, tj. položaj koji bebi ne odgovara.

Najčešći položaji dojenja

Za početak bi bilo dobro znati koji sve položaji postoje za hranjenje bebe kako bi se mogli odlučiti koji vam najbolje odgovara.

Bez obzira koji odabrali, najvažnije je da ste opušteni i imate dobar oslonac za leđa, jer dojenje može trajati i po pola sata.

Isto tako je važno da bebu uvijek približite prsima, a ne obrnuto - prsa prema bebi. Neka joj trbuščić bude što bliže vašim prsima, nos kod bradavica, brada na grudima, a rukama joj uvijek čvrsto podržite vrat i ramena.

U prvim mjesecima je dobro što više mijenjati položaje jer svaki položaj uzrokuje drugačiji pritisak na bradavicu i mijenja se intenzitet sisanja mlijeka.

Položaji za dojenje

1) Ležeći položaj

Ležeći položaj je najbolji odmah nakon porođaja
Ležeći položaj je najbolji odmah nakon porođaja

Ovaj položaj je najčešći odmah nakon porođaja jer je najudobniji. Pogotovo tijekom noći kada ste umorni.

Lezite bočno i namjestite bebu nasuprot sebi. Da bi što manje opteretili kralježnicu možete staviti jedan jastuk ispod leđa i drugi između koljena. Ako ležite na desnom boku, onda desnom rukom možete privući bebu k sebi dok je s lijevom pridržavate i namještate dojku.

Ovaj položaj je najbolji poslije epiziotomije i carskog reza kako beba ne bi stvarala pritisak na trbuh. Epiziotomija je kirurški zahvat kojim se proreže međica (tkivo između rektuma i rodnice).

2) Sjedeći položaj ili položaj kolijevke

Kod položaja kolijevke sjednite što uspravnije možete
Kod položaja kolijevke sjednite što uspravnije možete

Ovo je najčešći položaj pri dojenju kad beba malo ojača. Sjednite uspravno i osigurajte si dobar oslonac za leđa i ramena. Nikako se nemojte saginjati prema naprijed jer ćete opteretiti kralježnicu, a nagnete li se previše unatrag suzit ćete mliječne kanale pa će mlijeko sporije teći i beba će teže sisati.

Jako je bitno da osigurate dobar oslonac za ruku s kojom ćete držati bebu. Stavite debeli jastuk na koljena na koji ćete podbočiti ruku ili iskoristite jastuk za dojenje u obliku slova “U”. On se stavlja oko vašeg struka i stvara oslonac za lakat i ruku na kojoj leži dijete. Ponekad je dobro staviti jastuk i ispod koljena kako bi noge bile u podignutom položaju.

Ako dijete siše na desnoj dojci položite ga na desnu ruku. Njegova glava i leđa bi se trebali nalaziti na vašoj podlaktici, a guza na dlanu. Lijevom rukom možete pridržavati dojku. Dijete mora cijelim tijelom biti okrenuto prema vama, tj. biti u bočnom položaju i ne smije okretati glavu.

Ovaj položaj je najbolji kod prerano rođene djece i kod djece koja imaju problema s hvatanjem dojke.

3) Položaj nogometne lopte

Položaj nogometne lopte najbolji je za prerano rođenu djecu
S položajem nogometne lopte imati dobru preglednost

U ovom položaju držite dijete kao loptu u američkom nogometu, tj. sa strane ispod svoje nadlaktice. Ispod djeteta bi trebao biti jastuk kako bi mu nos bio što više u ravnini s bradavicom.

U ovom položaju ćete imati najbolju preglednost, pa je najbolji kod djece koja imaju problema s hvatanjem dojke, poslije carskog reza te kod prerano rođene djece.

Koji položaj dojenja je najbolji u specifičnim situacijama?

Naravno, ako ste imali komplikacija prilikom ili poslije porođaja ili nailazite na poteškoće kod otpuštanja mlijeka, postoje položaji dojenja u kojima ćete se najugodnije osjećati. A to su:

Pravilno pridržavanje dojke

Kako bi bebi olakšali hranjenje uvijek bi trebali jednom rukom pridržavati svoju dojku. A za to naravno postoji nekoliko načina.

Kako navesti bebu da pravilno uhvati dojku?

Kod hranjenja je osim pravilnog položaja i podržavanje dojke od velike važnosti i način na koje beba hvata dojku. Može se dogoditi da beba zbog lošeg položaja usta neće moći dovoljno pojesti, a isto tako vi možete dobiti velike bolove i oštećenja na bradavici.

Osim pravilnog položaja važno je da beba zna pravilno primiti dojku
Kako bi se beba nahranila, važno ju je naučiti kako pravilno primiti dojku
  1. Da bi beba pravilno uhvatila dojku, prvo joj na svoje grudi naslonite bradu tako da joj nos bude kod bradavica. Tako je držite sve do kada ne otvori usta kao da će zijevnuti.
  2. Ako beba ne želi otvoriti usta tada je možete prstima nježno dragati po ustima ili po obrazu blizu usta. Nakon što ih otvori, brzim pokretom je privucite i stavite joj što veći dio bradavice i areole u usta.
  3. Jezik bebe bi trebao biti ispod bradavice, a usne ispupčene prema van. Tijekom sisanja bi bebin nos i brada trebale dodirivati dojku ili biti udaljeni samo milimetar do dva.
  4. Beba će početi sve jače i u ritmu sisati s malim pauzama za odmor. Kada se počinje lagano odmicati od dojke jer ne želi više sisati, podrignite je i ponudite joj drugu dojku.
  5. Ako osjećate kako nemate više mlijeka u jednoj dojci, a beba još siše tada je nježno odvojite tako da stavite prst u kut bebina usta sve do kad se ne odmakne.

Najbolja potvrda da uspješno dojite jeako beba ima višeod 10 mokrih pelena dnevno i u prosjeku se deblja za oko 140 grama tjedno prvih šest mjeseci.

Nemojte gledati na sat, gledajte bebu

Kako bi znali kada je vrijeme za hranjenje pripazite na bebine rane znakove gladi kao što su lizanje usnica ili stavljanje ruke na usta. Njezin plač je već kasni znak gladi. Ne postoji ograničenje koliko bi podoj trebao trajati, no obično traje od 15 do 30 minuta sve do kada beba sama ne ispusti dojku iz usta.

Vodite brigu o svojim bradavicama

Nakon svakog hranjenja ne morate brisati bradavice jer osušeno mlijeko može ublažiti njihovu nadraženost i upaljenost. Ako ste u žurbi tada sa suhom maramicom nježno obrišite bradavice. Ako vam između dojenja iz grudi curi mlijeko koristite jastučiće za dojenje i često ih mijenjajte. Imaju dobru sposobnost upijanja tekućine i ugodni su za nošenje.

Kada se tuširate smanjite količinu sapuna, šampona i drugih sredstava za tuširanje. Ako su vam bradavice suhe i ispucale koristite kreme na bazi lanolina koje će omekšati oštećene i ispucane bradavice, a zbog svojeg prirodnog sastava nije ih potrebno odstraniti prije dojenja.

Sve savjete oko dojenja slušajte s oprezom jer neki samo dovode do smanjenja količine mlijeka i mogu našteti zdravlju majke i djeteta. Ako imate problema prilikom dojenja najpametnije je pitati liječnika za savjet ili nekoga iz grupe za potporu pri dojenju.

Zapamtite da se ne ovdje ne radi samo o vama već i o dobrobiti vaše bebe.

POBRINITE SE ZA SVOJE TIJELO

AVENT ELEKTRIČNA IZDAJALICA

Električna prsna izdajalica ima jedinstven dizajn koji omogućava protok mlijeka izravno iz dojke u bočicu pa prilikom izdajanja možete udobnije sjediti i ne morate se naginjati naprijed. 

RELAXSAN GRUDNJAK ZA DOJILJE

Praktičan, nevidljiv grudnjak za dojenje, bez kvačica, omogućava majkama da bez teškoća otkriju prsa samo s jednom rukom. Jamči dugotrajnu higijensku zaštitu te neutralizaciju neugodnih mirisa.