Prirodna pomoć u borbi protiv infekcija urinarnog sustava

Prirodna pomoć u borbi protiv infekcija urinarnog sustava

17.07.2023

Pronalaženje mira i zadovoljstva u svakodnevnom životu često se pokvari kada nas neočekivano zahvati gorući osjećaj prilikom mokrenja. Urinarne infekcije postale su neugodni suputnici mnogima od nas, prodirući u našu intimnost bez poziva. No, iza iritantnih simptoma leži mnogo više od samo trenutne nelagode.
Kroz ovaj članak istražujemo dublje svijet urinarnih infekcija otkrivajući njihove uzroke, simptome i metode liječenja. Pripremite se saznati koje prirodne tvari mogu donijeti trenutno olakšanje i vratiti narušenu harmoniju urinarnog sustava.


Zašto se javljaju infekcije urinarnog sustava i koji su simptomi?

Infekcije urinarnog sustava javljaju se kada bakterije, najčešće Escherichia coli, dospiju u mokraćnu cijev i šire se prema ostalim dijelovima sustava.

Simptomi infekcije mokraćnog sustava variraju ovisno o području infekcije, ali najčešći su često i otežano mokrenje, bol i/ili peckanje tijekom mokrenja, urin može postati mutan, tamniji, neugodnog mirisa, a moguće je osjetiti i nelagodu ili bol u području mokraćnog mjehura ili zdjelice.


Kako se dijagnosticira?

Dijagnoza infekcije mokraćnog sustava obično uključuje razgovor o simptomima, fizički pregled i urinokulturu, pretragu u kojoj se uzorak urina uzima i provjerava na prisutnost bakterija. Ova analiza pomaže u identifikaciji uzročnika infekcije i određivanju najučinkovitijeg antibiotika za liječenje.

Uzroci ponavljajućih infekcija

Ponavljajuće urinarne infekcije mogu imati nekoliko uzroka, uključujući:

  • neadekvatno liječenje prethodne infekcije: ako prethodna infekcija nije potpuno izliječena, bakterije se mogu ponovno razmnožavati i izazvati novu infekciju,
  • anatomske abnormalnosti: anatomske abnormalnosti u mokraćnom sustavu, poput uretralnog suženja ili prisutnosti bubrežnih kamenaca mogu povećati rizik od ponavljajućih infekcija,
  • smanjenu imunološku funkciju: osobe sa slabim imunitetom, poput pacijenata s dijabetesom ili HIV-om, imaju veći rizik od ponavljajućih infekcija,
  • spolne odnose: spolni odnosi mogu povećati rizik od infekcije, posebno kod žena, jer se bakterije mogu lako proširiti na mokraćnu cijev.

Liječenje

Liječenje infekcije mokraćnog sustava obično uključuje antibiotike kako bi se eliminirala bakterijska infekcija. Međutim, u nekim slučajevima, kao što su blage infekcije mokraćnog mjehura kod zdravih osoba, simptomi se mogu povući sami od sebe bez antibiotika.

Vrijeme potrebno da infekcija mokraćnog sustava nestane može varirati ovisno o ozbiljnosti infekcije i vrsti tretmana. Uobičajeno, simptomi se mogu povući u roku od nekoliko dana do tjedan dana nakon početka adekvatne terapije. Ako se radi o težim infekcijama, važno je slijediti upute liječnika i dovršiti propisani tijek antibiotika kako bi se osiguralo potpuno izlječenje infekcije.

Prevencija

Infekciju mokraćnog sustava moguće je prevenirati uz dovoljan unos tekućine, izbjegavanje iritantnih parfimiranih proizvoda za intimnu njegu ili iritantnih kemikalija i redovito održavanje higijene te pražnjenjem mjehura nakon spolnog odnosa.

Pomoć iz prirode

Neki prirodni sastojci mogu pružiti olakšanje i pomoći u liječenju urinarne infekcije, a najčešće se u te svrhe koriste:

  • Brusnica – poznata po svojim antibakterijskim svojstvima, sadrži tvar koja sprječava E. coli da se pričvrsti na stijenke mokraćnog sustava, to znači da bakterije ne mogu nastaviti svoj put i uzrokovati infekciju. Osim toga, brusnice su bogate antioksidansima koji pomažu jačanju imunološkog sustava, što je ključno za borbu protiv infekcija.
  • D-manoza – šećer koji se prirodno nalazi u nekom voću (brusnice, jabuke, breskve..), a djeluje tako da se čvrsto veže na površinske izdanke bakterije E. coli. Afinitet vezanja bakterije E. coli na D-manozu je veći nego afinitet vezanja na stanice mokraćnog mjehura. Bakterije se zatim jednostavno ispiru iz tijela prirodnim putem.

Yasenka u svojoj uro liniji nudi 3 proizvoda:

  • D-manozu direkt za pomoć u pokretu – prah istresti direktno u usta; koristiti već kod pojave prvih blažih simptoma, za prevenciju ili održavanje nakon antibiotske terapije; siguran je za korištenje i kod trudnica, dojilja i djece od 3. godine,
  • Uro balance tekuću osnaženu formulaciju kod već razvijenih simptoma nelagode; siguran i za djecu od 3. godine,
  • Uro balance forte prah koji se otapa u vodi; koristiti u slučaju jakog osjećaja nelagode i već razvijenih simptoma; siguran je za korištenje kod trudnica i dojilja.

Umjesto dugotrajnog liječenja antibioticima koji mogu imati nuspojave i dovesti do razvoja rezistentnih bakterija, prirodne alternative, poput proizvoda s brusnicom i D-manozom, nude sigurnu i učinkovitu opciju. Ipak, važno je napomenuti da se prije korištenja bilo kakvih dodataka prehrani ili prirodnih lijekova uvijek trebate posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.Zapamtite, zdrav urinarni sustav je ključan za opće zdravlje i dobrobit. Budite osnaženi novim saznanjima, pronađite načine kako očuvati taj važan sustav i pobijedite infekcije jednom zauvijek.