Preduhitrite ljeto! Naoružajte se beta karotenom za lijepu kožu i zdrav vid

Preduhitrite ljeto! Naoružajte se beta karotenom za lijepu kožu i zdrav vid

19.01.2023

Preparati za sunčanje obavezan su dio njege i zaštite kože tijekom ljeta i prva su zapovijed sigurnog uživanja u ljetovanju.

No kako bi što bolje zaštitili kožu od štetnih UV zračenja i spriječili starenje kože te različita oboljenja, uz preparate za sunčanje i hidratantne kreme, ljeti je potrebno koristiti i dodatke prehrani. Neki od njih su vitamini B skupine, vitamin D i najvažniji - beta karoten koji potiče stvaranje melanina i neutralizira djelovanje štetnih slobodnih radikala čime se smanjuje negativan učinak sunčevih zraka na kožu.

Što je zapravo beta karoten?

Beta karoten je prirodni biljni pigment koji voću i povrću daje žive boje i jedan je od najznačajnijih predstavnika karotenoida - velike skupine tvari široko rasprostranjenih u prirodi.

Procjenjuje se da u prirodi postoji 500 različitih karotenoida, uključujući beta karoten, alfa karoten, lutein, kriptoksantin i zeaksantin.

Najpoznatije povrće bogato beta karotenom je mrkva koja se od malena preporučuje jesti za što bolji vid. No, osim za vid, mrkva (odnosno beta karoten) ima veliki utjecaj na zaštitu kože jer je štiti od UV zračenja, a uz to ubrzava i tamnjenje tijekom sunčanja.

Upravo se zato beta karoten preporučuje uzimati nekoliko tjedana prije izlaganja suncu kako bi njegove zalihe u organizmu bile spremne za ljeto i izležavanje na sunčanim plažama.

Evo još nekoliko zanimljivosti o beta karotenu:

 • Beta karoten je derivacija latinskog imena za mrkvu jer je ovaj spoj prvi puta izoliran iz mrkve 1830. godine.
 • Snažni je biljni pigment koji voću i povrću daje žutu i narančastu boju. U organizmu se pretvara u vitamin A (retinol) koji kao antioksidans štiti stanice od štetnih učinaka slobodnih radikala.
 • Beta karoten i nekoliko drugih karotenoida poznati su pod imenom provitamin A jer su preduvjet za proizvodnju vitamina A, dok se drugi karotenoidi poput likopena, luteina i zeaksantina ne mogu pretvoriti u vitamin A.
 • U vegetarijanskoj prehrani se oko 50% vitamina A osigurava beta karotenom koji se proizvodi sintetski ili iz palminog ulja, alga i gljiva.
 • Vitamin A sudjeluje u proizvodnji glikoproteina koji je bitan za dobar vid.

Utjecaj beta karotena na zdravlje

Beta karoten se u organizmu pretvara u vitamin A koji je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja kože. Evo nekoliko zdravstvenih prednosti:

 • Kardiovaskularno zdravlje. Beta karoten u kombinaciji s vitaminom E smanjuje oksidaciju LDL kolesterola čime se smanjuje rizik od ateroskleroze (zadebljanje i krutost žila) i koronarnih bolesti srca (bolesti koje nastaju zbog smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije)
 • Sprječava tumor. Beta karoten održava stanice organizma u pravilnoj funkciji čime se sprječava rast stranica tumora. Prehrana bogata beta karotenom smanjuje rizik od raka dojke, debelog crijeva, usne šupljine i raka pluća.
 • Zdravlje mozga. Beta karoten značajno usporava kognitivno starenje i bori se protiv oksidativnog stresa koji može oštetiti stanice mozga čime se tijekom vremena smanjuje rizik od demencije.
 • Zdravlje respiratornog sistema. Visoki unos beta karotena povećava kapacitet pluća i ublažava bolesti dišnog sustava čime se sprječavaju poremećaji disanja kao što su astma, bronhitis i emfizem pluća.
 • Sprečava makularnu degeneraciju. Makularna degeneracija ili degeneracija žute pjege bolest je središnjeg dijela mrežnice oka koja uništava centralni vid kod pacijenata starije životne dobi.
 • Jača imunološki sustav. Beta karoten aktivira prsnu žlijezdu ili timus koja je središnji organ imunološkog sustava. Kod djece je dobro razvijen, no poslije puberteta počinje lagana razgradnja njegovog tkiva koje se pretvara u masno tkivo.

Utjecaj beta karotena na zdravlje kože

Beta karoten pretvara se u vitamin A koji je od vitalnog značaja za zdravu i lijepu kožu. Evo kako beta karoten može pomoći vašoj koži:

 • Daje koži prirodan sjaj. Beta karoten sprječava prerano starenje kože jer djeluje kao antioksidans.
 • Smanjuje osjetljivost na sunce. Beta karoten povećava učinkovitost krema za sunčanje, a konzumacija 90 do 180 mg beta karotena može ublažiti opekline od sunca.
 • Liječi tvrdu kožu. Tvrda koža ili skleroderma je progresivna bolest koja pripada grupi sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Obično započinje suhoćom i otvrdnućem nekoliko područja kože na rukama ili licu što se može proširiti na kožu drugih dijelova tijela.
 • Liječi većinu kožnih stanja. Beta karoten učinkovit je u liječenju kožnih stanja kao što je suha koža, ekcem i psorijaza. Vitamin a uključen je u rast i obnovu tjelesnih tkiva te tako štiti kožu od oštećenja. Često se koristi za zacjeljivanje rana na koži.

Utjecaj beta karotena na kosu

Beta karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A nužan je za stanični rast uključujući i stanice kose. Konzumacija beta karotena može pomoći da se riješite raznih problema s kosom, no visoke doze vitamina A mogu uzrokovati gubitak kose.

Beta karoten je koristan za vašu kosu na sljedeće načine:

 • Sprječava perut i druge probleme s kosom. Zbog nedostatka vitamina A, kosa može biti suha, beživotna i puna peruti.
 • Potiče rast kose. Ispadanje kose, osobito kod žena, uzrokovano je lošom prehranom. Beta karoten će zaustaviti ispadanje kose i potaknuti njezin ponovni rast.

Dnevna doza beta karotena

Osobe koje u organizam dnevno unose pet raznovrsnih obroka bogatih voćem i povrćem ne moraju uzimati dodatne količine ni suplemente jer se smatra kako je 10-60 mg beta karotena dnevno dovoljno za organizam kako ne bi došlo do deficita.

No s obzirom na ubrzani i nezdravi način života često te potrebe nisu zadovoljene. Štoviše, većina istraživanja pokazuje kako gotovo 50% stanovnika unese 2 mg beta karotena na dan što je veoma malo.

Ipak, iako mnogima nedostaje, kada se krene svjesno uzimati pogotovo prije ljeta, može doći i do pretjeranog konzumiranja. Iako ono ne utječe negativno na organizam, u takvim situacijama koža poprima narančastu boju koja prolazi čim se smanji unos beta karotena ili poveća konzumacija vitamina E koji snižava njegovu razinu.

Izvori beta karotena

Beta karoten uglavnom se nalazi u voću i povrću pretežito zelene, žute ili narančaste boje. Evo liste nekih od namirnica koje imaju najveći sadržaj beta karotena:

Namirnica (100 g) Beta karoten (mg)
Slatki krumpir
Mrkva
Zeleno lisnato povrće
Zelena salata
Bundeva
Svježi kupus
Suhe marelice
Dinja
Crvena paprika
Kuhani grašak
Brokula

Solgar beta karoten - beta karoten u obliku dodatka prehrani

Budući da je potrebnu količinu dnevnog unosa beta karotena teško unijeti samo putem prehrane, savjetujemo da uz prehranu konzumirate i kapsule Solgar beta karoten!

Osim beta karotena, Solgar sadrži i ostale miješane karotenoide čiji je izvor alga D. salina.

Bitno je napomenuti kako Solgar kapsule ne sadrže šećer, sol i škrob, kao ni kukuruz, kvasac, soju ni mliječne proizvode. Formuliran je bez upotrebe konzervansa, umjetnih aroma ili boja.

Bez obzira odlučite li se za prirodni beta karoten ili u obliku dodataka prehrani, prije sunčanja nemojte se zaboraviti zaštiti kremom za sunce jer je UV zračenje ipak prejako da bi vas beta karoten mogao zaštiti.

Uz beta karoten preporučuje se i pojačani unos vitamina E jer beta karoten snižava razinu tog vitamina.

Odlučite li se za uzimanje Solgar beta karotena, u našim ljekarnama je tijekom cijelog lipnja snižen za 10%!

Pripremite se za ljeto uz beta karoten i kreme za sunčanje!

SOLGAR BETA KAROTEN KAPSULE

Beta-karoten je provitamin vitamina A, pri čemu 6 mg beta-karotena odgovara 1 mg RE što je 125% preporučene dnevne doze vitamina A. Vitamin A pridonosi održavanju normalne kože i sluznica. Više

EUCERIN SUN TRASPARENTNI SPREJ SPF 50

Eucerin Transparentni sprej za zaštitu od sunca SPF 50 pruža savršenu zaštitu od sunca i ne ostavlja vidljive tragove na koži. Za normalnu i masnu kožu. Više