Povišeni očni tlak je simptom, a glaukom je bolest

Povišeni očni tlak je simptom, a glaukom je bolest

29.03.2023

Čest je slučaj da pacijenti smatraju kako su glaukom i povišeni očni tlak ista stvar, no ove dvije stavke ipak se razlikuju. Glaukom se odnosi na skupinu bolesti koje uzrokuju oštećenje vidnih živaca u očima koji su zaslužni za prijenos slika koje smo uočili do mozga, a ako do povrede dođe, šansa za gubitkom vida znatno raste.

Glaukom je ozbiljno stanje oka koje ne pokazuje rane znakove upozorenja ili simptome i jedan je od vodećih uzroka sljepoće. Tipično, vidni živac se oštećuje zbog visokog tlaka u oku, međutim, postoje i drugi uzroci koji mogu pridonijeti nastavku oštećenja vidnog živca, kao što su slabi protok krvi, moždani udar i multipla skleroza.

Pacijent s ranim glaukomom neće primijetiti nikakvu razliku u svojem vidu, zbog čega se uobičajeno ne uočava početak gubitka vida. Kako se stanje razvija, u perifernom vidu pacijenta mogu se razviti slijepe pjege. Ako se ne liječi, glaukom može dovesti do potpune sljepoće.

Povišeni očni tlak samo dodatno povećava šansu za razvojem glaukoma, no nije nužno pravilo da će se glaukom i razviti.

Zanemareni znakovi koji upućuju na povišeni očni tlak:

  • Umor u očima
  • Zamagljen vid
  • Bol u očima
  • Osjetljivost očne jabučice na pritisak
  • Glavobolja
  • Suzenje
  • Nelagoda u očima

Jedan od zanemarivanih znakova glaukoma je i glavobolja.

Svi navedeni simptomi mogu upućivati na bolesti očiju zbog koje bi na kraju mogle dovesti do gubitka vida.

Svjetski tjedan borbe protiv glaukoma

Od 11. do 17. ožujka ove godine obilježava se svjetski tjedan borbe protiv glaukoma!

Inicijator toga događaja su svjetske organizacije pacijenata oboljelih od glaukoma. Cilj je podizanje svijesti o ovoj bolesti.

Procjenjuje se da će do 2020. godine broj oboljelih narasti na 11,2 milijuna.

Glaukom je posebno opasan zbog nedostatka simptoma i spore progresije. Uobičajene aktivnosti za vrijeme svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma su usmjerene na:

  • Rano otkrivanje glaukoma
  • Predavanja renomiranih stručnjaka
  • Pregled očnog živca
  • Mjerenje očnog tlaka
  • Pravilan odabir kapi za oči

Prema tome ako nikad do sada niste mjerili očni tlak, a imate više od 40 godina krajnje vam je vrijeme. Držite se one dobre stare poslovice “bolje spriječiti nego liječiti”.

Što je to povišeni očni tlak?

Ljudi često koriste glaukom i povišeni očni tlak kao sinonime, a oni su u biti dvije različite stvari. Visoki očni tlak ili očna hipertenzija je samo simptom koji može uzrokovati glaukom. Teško ga je primijetiti, ali kada se otkrije povišeni očni tlak potrebno je liječiti.

Kako bi ga otkrili morate posjetiti vašeg oftalmologa. On će pregledati vaše oči i izmjeriti očni tlak. Ako je tlak viši od 20 mmHg (milimetara žive) to obično znači da je povišeni. Uzročnici povišenog očnog tlaka su s njime usko povezani jer također uzrokuju glaukom, a to su:

  • Upala oka
  • Trauma oka
  • Određeni lijekovi
  • Druga očna stanja

Kapi za oči su jedan od načina liječenja očnog tlaka. Njih mora doktor prepisati i može odabrati pratiti vaše stanje zbog mogućih nuspojava kao što je razvijanje glaukoma.

Što je to glaukom?

Glaukom je skupina bolesti vidnog živca. Također ga zovu i “tihi ubojica vida”, a razlog tome je što ga se teško otkriva. Bez vidljivih simptoma propadanja vidnog živca čak 50% oboljelih započinje s liječenjem u kasnom stadiju bolesti.

Osnovne kategorije u koje ga možemo podijeliti su:

  • Akutni glaukom koji napreduje naglo, ima brojne bolne nuspojave i oštećenje ili gubitak vida nastupa jako naglo.
  • Kronični glaukom koji napreduje sporo i nuspojave se teško primijete prije znatnog napretka bolesti.

Po učestalosti je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, a približno pogađa jednu u 500 osoba koja je mlađa od 50 i starija od 80 godina.

Glaukom se može liječiti pomoću lijekova, kirurškog zahvata ili lasera. Ako lijekovi ne daju rezultate potreban je kirurški zahvat ugradnje mikrocjevčica ili laserska korekcija uskog očnog kuta.

Redoviti pregledi mogu spriječiti bolesti očiju.

U svakom slučaju niti jedno rješenje ne zvuči najugodnije pa bi svakako bilo bolje redovito obavljati preglede i brinuti o vidu.

Kako otkriti boluje li netko od glaukoma

Iako je glaukom “tihi ubojica vida” pravovremenim djelovanjem može se otkriti i liječiti.

Postoji pet načina kako otkriti boluje li netko od glaukoma:

  1. Oftalmološki pregled - kompletni pregled oka i mjerenje očnog tlaka
  2. Pahimetrija - mjerenje debljine rožnice
  3. Gonioskopija - provjera da li postoji opstrukcija u otjecanju očne vodice
  4. Ispitivanje vidnog polja - dobiva se uvid u širinu i ispade u vidnom polju što je prvi “tihi” znak glaukoma
  5. Mjerenje debljine živčanih vlakana - dobiva se uvid u strukturno oštećenje oka

Brinite o svojim očima

Najbolji način kako spriječiti bolesti očiju je odlazak na redovite kontrole i pripaziti na moguće opasnosti. Izbjegavajte dugo gledanje u razne ekrane, boravak na jakom vjetru ili zadimljenom prostoru te slične stvari koje iritiraju oči ili imaju direktan utjecaj na njih.

Kod mehaničkih opterećenja oka, kao što su posljedica nošenja kontaktnih leća ili kod dijagnostičkih pretraga oka, kod preopterećenja očiju kao posljedica rada na računalu, kod promjena okoline prouzročene djelovanjem klimatskih uređaja, vjetra, hladnoće, suhog ili zagađenog zraka preporučuje se korištenje kapi za oči.

Postoje razni tipovi, a između ostalog služe za:

Glaukomom se može upravljati kada se dijagnosticira u ranoj fazi, a kada se razvije plan liječenja, pacijenti mogu uživati u istim aktivnostima bez da zdravlje njihovih očiju negativno utječe na svakodnevni život.

Brinite za svoj vid uz 15% popusta na VIZOL S kapi za oči i 10% popusta na BEPANTHOL kapi za oči (11. 03. 2019. - 17. 03. 2019.)

VIZOL S 0,2% KAPI 10ML

Vizol S 0,21% kapi za oko namijenjene su za ublažavanje blažih smetnji suhog oka. Mogu se koristiti i tijekom nošenja kontaktnih leća.

VIŠE

BEPANTHOL KAPI ZA OČI 10ML

Bepanthol kapi za oči stvaraju na rožnici oka sterilan, elastičan i proziran zaštitni film bez konzervansa.

VIŠE