Patite li i vi od GERB-a?

Patite li i vi od GERB-a?

28.03.2023

Tko još nije iskusio žgaravicu, osjećaj kiseline u ustima ili pečenje u prsima nakon obilnog ručka? Svi ti simptomi imaju zajednički nazivnik, a to je gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.

Istraživanja pokazuju da je pojavnost GERB-a u Europi između 10 i 20 %, no pojava barem jednog od simptoma puno je češća. Rizični čimbenici za nastanak GERB-a su mnogobrojni: konzumacija prerađene i jako začinjene hrane, brzo jedenje, nedovoljno žvakanje, stres, pretilost te konzumacija alkohola i duhana2. Gotovo je nemoguće izbjeći barem jedan od nabrojenih rizičnih čimbenika, a na mnoge se mogu primijeniti i svi. Proljeće i druženja na otvorenom (koja često uključuju pečene mesne namirnice i masnu hranu) već tradicionalno uzrokuju povećanu pojavu probavnih tegoba.

GERB počinje u probavnom sustavu. Opuštanje donjeg sfinktera jednjaka i refluks (povratak) želučanog sadržaja u jednjak prvi je korak u nastanku GERB-a. Pri tome se javljaju i ostali klasični simptomi: žgaravica, ulazak želučane kiseline ili žučnih sokova u usta, podrigivanje, bolno gutanje, kašalj, dispepsija te globus-sindrom (osjećaj „knedle” u grlu koja ne ometa gutanje)3.

No, ne možemo već pri prvoj pojavi žgaravice ili nekoga drugog simptoma postaviti dijagnozu GERB-a. To je ipak bolest koju dijagnosticira liječnik, a pritom može obaviti i dodatne pretrage. Ono što možemo jest reagirati na početne simptome i ne dopustiti da prijeđu u kronične.

Salvit AcidoRelief - trostruko je jače od jednostrukog!

Izbjegavanje hrane koja uzrokuje neželjene simptome i svih ostalih rizičnih čimbenika za pojavu GERB-a važno je u njegovu liječenju. Uz regulaciju prehrane, koriste se i lijekovi i medicinski proizvodi. Moderan, inovativan pristup liječenju uključuje preparate s kombinacijom različitih mehanizama djelovanja, a samim time i širim spektrom djelovanja.

Salvit Acidorelief medicinski je proizvod koji ujedinjuje tri različita načina djelovanja:

  1. ekstrakt sjemenki tamarinda stvara zaštitni sloj na sluznici gastrointestinalnog trakt
  2. karbonati i bikarbonati neutraliziraju želučanu kiselinu
  3. alginat stvara viskozni gel koji sprječava refluks.

Tablete za žvakanje Salvit Acidorelief trostrukog djelovanja koriste se za sprječavanje nastanka i liječenje GERB-a, pojačane želučane kiseline te za zaštitu sluznice.

Važno je reagirati na vrijeme

Liječenje želučanih tegoba važno je u prevenciji GERB-a, ali i njegovih komplikacija koje mogu biti vrlo ozbiljne. Primjena proizvoda koji ujedinjuju više različitih oblika djelovanja svakako je jedna od preporuka.

1. El-Serag, H. B., Sweet, S., Winchester, C. C., & Dent, J. Update on the epidemiology of gastro-oesophageal reflux disease: a systematic review. Gut, 2014: 63(6):871–880.

2. Taraszewska A. Risk factors for gastroesophageal reflux disease symptoms related to lifestyle and diet. Roczniki Panstwowego Zakladu Higieny, 2021: 72(1):21–28.

3. Chen, J., Brady, P. Gastroesophageal Reflux Disease: Pathophysiology, Diagnosis, and Treatment. Gastroenterology nursing : the official journal of the Society of Gastroenterology Nurses and Associates, 2019: 42(1):20–28.

4. Hart, A. M. Evidence-based recommendations for GERD treatment. The Nurse Practitioner, 2013: 38(8):26–34.

IZVOR: https://salvit.hr/nutricionizam/patite-li-i-vi-od-gerb-a/