Menopauza i klimakterij: kako si pomoći?

Menopauza i klimakterij: kako si pomoći?

17.03.2023

Naleti vrućine i hladnoće.

U jednom trenutku ste nasmijani i veseli dok bi u drugom mogli nekom glavu odvrnuti. Još da ne govorimo o tome da hormoni pucaju na sve strane.

Nitko vas ne razumije, a niti ne znate kada ste se zadnji put dobro naspavali.

Da… počelo je. Sve su to simptomi klimakterija kojeg nikako ne možete izbjeći. Naime, prema statistikama polovica žena u klimakteriju i tijekom menopauze bori se s naletima vrućine, a otprilike jedna trećina ima čak deset epizoda valunga dnevno. A koja je točno razlika između klimakterija i menopauze?

Klimakterij i simptomi

Klimakterij je poznat kao i perimenopauza, a to je zapravo medicinski termin kojim se označava razdoblje prije početka menopauze. Tijekom tog razdoblja događaju se svakojake zavrzlame u tijelu koje pripremaju i prilagođavaju tijelo na prestanak menstruacije.

Žalosno, ali istinito, 50-80 posto žena će doživjeti većinu simptoma klimakterija koji su rezultat smanjene razine hormona, naročito estrogena.

Evo nekoliko uobičajenih simptoma:

  • znojenje tijekom noći
  • povišeni krvni tlak
  • neredovita menstruacija
  • promjene raspoloženja - razdražljivost, osjećaj tjeskobe
  • povećanje tjelesne težine
  • nesanica
  • smanjeni libido

Menopauza i simptomi

Menopauza označava završetak reproduktivnog ciklusa žene i obično se javlja u dobi između 40 i 60 godina. Mnogi simptomi tijekom menopauze mogu biti poprilično neugodni, no danas postoje mnoge terapije i mogućnosti kojima se ublažavaju razni simptomi menopauze.

Neki od uobičajenih simptoma menopauze su:

Svaka žena ove simptome doživljava i nosi se s njima na različite načine, a u nekim slučajevima oni mogu dovesti i do ozbiljnih psihičkih problema kao što su anksioznost i depresija.

Kako ublažiti simptome klimakterija i menopauze?

Menopauzu i popratne simptome nemoguće je izbjeći, ali je moguće ublažiti određene tegobe koje se pritom javljaju. To ćete najlakše napraviti određenim promjena u načinu života pa evo nekoliko od njih!

1. Prehrana tijekom menopauze

Iako ne postoji striktno definirana prehrana, znanstvenici su uspjeli odrediti nekoliko smjernica koje mogu uvelike olakšati ove neugodne simptome.

Najvažnije je da ne preskačete obroke. Osobito doručak. Jedite barem pet obroka dnevno (tri glavna i dva međuobroka), no pritom obratite pozornost na veličinu porcije. Kako bi održali tjelesnu težinu, jedite s manjeg tanjura, ali se povremeno počastite nekom omiljenom poslasticom.

2. Povećajte unos kalcija i vitamina D

Nedostatak estrogena u menopauzi smanjuje gustoću kosti i utječe na nastanak osteoporoze. Dnevno bi trebalo uzeti 1-200 mg kalcija, a najbolji izvor su mlijeko i mliječni proizvodi, plava morska riba, brokula, zeleno lisnato povrće i sjemenke suncokreta.

3. Konzumirajte namirnice bogate fitoestrogenima

Fitoestrogeni su biljni spojevi slični estrogenima i upravo zbog toga mogu ublažiti simptome menopauze. U prehranu uvedite namirnice kao što su soja, sjeme lana, grah, mahunarke, jabuke, batat, krumpir i mrkvu.

4. Kaduljom (žalfijom) protiv valunga

Kadulja se već odavno koristi za ublažavanje valova vrućine i noćnog znojenja. Uz to, pomaže kod naglih promjena raspoloženja i depresije koji su česti simptomi tijekom menopauze.

Iako je kadulja dobro poznata biljka, kad je u pitanju liječenje uzimamo je u obliku čaja. Dvije čajne žličice kadulje prelijte s 250 ml kipuće vode. Pijte čaj 2-3 puta na dan, a želite li smanjiti znojenje tada skuhajte jači čaj. U tom slučaju umjesto dvije čajne žličice upotrijebite tri.

5. Biljke za ublažavanje klimakterija i menopauze

Postoji mnogo biljaka koje sadrže fitoestrogene i fitoprogesteron, tj. tvari koje po svom sastavu i djelovanju sliče našim spolnim hormonima.

Ovi fitohormoni potiču stvaranje hormona, ali i pružaju zaštitu ako hormona ima previše.

Evo nekoliko najpoznatijih biljaka koje se koriste u klimakteriju:

  • Ginseng. Ublažava nesanicu, umor i manjak energije.
  • Maca. jedna od najučinkovitijih biljaka za ublažavanje simptoma. Kod žena pojačava spolnu želju i energiju.
  • Valeriana (odoljen). Smanjuje razdraženost, umiruje centralni živčani sustav i pomaže kod nesanice.
  • Livadna djetelina. Njezin ekstrakt ublažava lupanje srca i napetost, blagotvorno djeluje na osteoporozu i kardiovaskularne bolesti.

6. Povećajte unos serotonina

Zbog promjenjive razine hormona tijekom menopauze, česte su nagle promjene raspoloženja što može dovesti i do depresije. Depresivne osobe često imaju nisku razinu serotonina u mozgu, pa njima preporučuje jesti što više ugljikohidrata koji pomažu podići njegovu razinu.

Jedite pekarske proizvode od cjelovitih žitarica i omega 3 masne kiseline koje se nalaze u lososu.

7. Estrogenske kreme i lubrikanti za suhoću vagine

Vjerovali ili ne, novijim istraživanjima otkriveno je kako ipak većina žena tijekom menopauze nema smanjenu spolnu želju, tj. smanjeni libido. Štoviše, nekima se i poveća!

Budući da je ulaskom u menopauzu moguća veća suhoća vagine, ovaj se problem može otkloniti vaginalnim mazivima, estrogenskim kremama, lubrikantima baziranih na vodi, povećanim unosom vitamina E i izvođenjem Kegelovih vježbi

8. Hormonsko nadomjesno liječenje simptoma menopauze

Većini žena, ulaskom u menopauzu nije potreban posebni tretman jer većina simptoma najčešće prođu sami od sebe. No ipak se neke žene odlučuju na hormonsko nadomjesno liječenje koje uvelike ublažava pojavu valunga. Kroz njega se u organizam unose dodatne količine estrogena, obično oralno ili preko flastera.

Većina žena uzima kombinaciju estrogena i progesterona jer sam estrogen može izazvati teške nuspojave poput raka sluznice maternice.

9. Savjeti za rješavanje valunga

Kada osjetite iznenadne valove vrućine, najbolje je duboko disati. Otiđite nekamo gdje će biti sami (npr. u spavaću sobu) kako bi izbjegli sve stresne situacije.

Kada odlazite na posao ili na kavu, obucite se što slojevitije možete. Jedite manje i češće obroke i izbjegavajte začinjenu hranu.

10. Savjeti protiv bolnih nogu i umora tijekom menopauze

Ako vas boli cijelo tijelo, u prehranu dodajte kalcij i magnezij te jedite namirnice bogate omega 3 masne kiseline.

Ako si zaista želite priuštiti uživanje, pripremite toplu kupku za nogu. U vodu dodajte žličicu morske soli i 100 ml jabučnog octa i namačite noge 15 minuta.

Ako tijekom noći ne možete spavati, konzumirajte hranu bogatu vitaminom B, kalijem, magnezijem, željezom i jodom. Barem 15 minuta dnevno provedite na svježem zraku jer je sunčeva svjetlost neophodna za fizičko i emocionalno zdravlje.

Nositi se s menopauzom zaista nije lako pa se nadamo kako smo vam s ovih nekoliko savjeta uspjeli barem malo pomoći.

U borbu protiv ludih hormona

U Eljekarni24 je cijeli rujan Pharmas Femipause i Olival linija smilja snižena za 20%

Pharmas Femipause

Svjetoložute kapsule su za dan, a plave su za noć. One za dan između ostalog sadrže livadnu djetelinu koja doprinosi smanjenu menopauzalnih nelagoda, a one za dan sadrže melatonin, anđeliku i odoljen koji pomažu u boljem spavanju. 

Olival set smilje

Set sadrži Olival ekstra hidratantnu kremu s uljem smilja namijenjenu normalnoj, suhoj i osjetljivoj koži lica i Olival hranjivu masku za lice s uljem smilja koja koži daje nježni piling.