Koliko dugo može stajati izdojeno mlijeko?

Koliko dugo može stajati izdojeno mlijeko?

22.03.2023

Kada majka jednom uspostavi dojenje i proizvodnju mlijeka, prvo praktično pomagalo koje stavlja na popis je izdajalica.

Mame koje proizvode previše mlijeka za njima posežu kako bi sprječile upalu dojki i curenje mlijeka dok ih druge koriste kako bi potaknule njegovu proizvodnju.

U oba slučaja dolazi do situacije u kojoj se mama nađe s flašicom izdojenog mlijeka i nekoliko pitanja u glavi:

Smije li se izdojeno mlijeko čuvati?

Mame koje muku muče s proizvodnjom mlijeka ili preživljavaju stresna razdoblja u kojima jedan dan imaju previše, a drugi dan premalo mlijeka, često dolaze do potrebe za čuvanjem izdojenog mlijeka koje ne žele baciti.

Razveselit ćemo vas: Izdojeno mlijeko smije se čuvati, a kada to radite ispravno, kasnije ga možete upotrijebiti.

Sačuvano izdojeno mlijeko može vam pomoći u slučajevima kada vas nema kod kuće, a bebu ostavite baki ili tati koji je tada mogu nahraniti bočicom.

sterilne, plastične, prozirne posude koje se mogu dobro zatvoriti. U ljekarnama su dostupne posebne sterilne posude za spremanje mlijeka na kojima je prikazano mjerilo za količinu.

Za pohranu možete koristiti i plastične vrećice, no tada morate biti posebno oprezni prilikom spremanja u zamrzivač kako se vrećica ne bi potrgala, a mlijeko iscurilo.

Bez obzira hoćete li izdojeno mlijeko čuvati u vrećicama ili plastičnim posudama obavezno na njima napišite datum i vrijeme izdajanja, a kada mlijeko budete ponovo upotrebljavali, najprije koristite ono starijeg datuma.

aparate koji rade na principu zagrijavanja parom, a prije dojenja mlijeko obavezno promiješajte i provjerite temperaturu.

Nekoliko savjeta za kraj:

  • Kod pohrane u plastične posude pripazite da ih ne napunite do vrha - majčino mlijeko se širi prilikom zamrzavanja.
  • Mlijeko koje ste jednom odmrznuli ne smijete ponovo zamrzavati. Ako ga ne potrošite, najbolje je da ga bacite.
  • Nemojte prekuhavati i pregrijavati majčino mlijeko jer tada gubi hranjive vrijednosti.
  • Od izdojenog mlijeka možete raditi žitne kašice. Jednostavno ga podgrijte i umiješajte kašicu.
  • Iako majčino mlijeko može još neko vrijeme stajati,nakon odmrzavanja, pokušajte ga potrošiti u što kraćem roku.

NUK ELEKTRONIKA (grijač za bočice, parni sterilizator, termometar 2u1, izdajalica, baby monitor) na popustu je do 30.04.2018.                                  

NUK RUČNA IZDAJALICA JOLIE

Inovativna tehnologija za korištenje. Mekani i silikonski jastučići potiču masažom protok mlijeka. Jednostavna za korištenje i održavanje i u perilici. Kompatibilna sa svim bočicama i sisačima NUK First Choice. Uključuje spremnik za mlijeko, sigurnosni ring i postolje.

NUK THERMO RAPID GRIJAČ ZA BOČICE

NUK termo grijač dječje hrane jamči pouzdano podgrijavanje bočica i čašica. Električni grijač sa snagom 100 W podgrije dječju hranu ili mlijeko za samo 3–4 minute.