Koji je beta glukan najbolji u borbi za imunitet?

Koji je beta glukan najbolji u borbi za imunitet?

Objavio eljekarna24 on 28.03.2023

Kako kažu - veljača prevrtača. To je mjesec u kojem se prognoza mijenja iz dana u dan.

Jučer je padao snijeg, danas se kroz oblake probija sunce, a za sutra meteorolozi najavljuju minus 15 stupnjeva.

Ovakve promjene vremena utječu na raspoloženje i uzrokuju glavobolje. Vrijeme vani se mijenja, a većinu vremena ionako provodimo u prostorijama gdje grijanje isušuje zrak.

U tim prevrtljivim mjesecima u kojima caruju viroze i bakterije, naš organizam itekako se dobro mora boriti da bi bio zdrav.

Gripu možete spriječiti cijepljenjem, bakterijsku upalu smirujete antibioticima, a protiv viroza borite se ležanjem i čajevima.

No, neki su ljudi uvijek otporniji. A kada bi pitali nekoga tko je uzimao beta-glukan za savjet, sigurni smo da će vam reći da mu je pomogao pri jačanju organizma.

Što je beta glukan?

Beta-glukan je vlaknasti tip šećera (dugolančani polisaharid) koji se nalazi u staničnoj stijenki kvasca te u ječmu, zobi i nekoliko jestivih gljiva kao što su shitake i maitake, a prema tome razlikujemo:

 • beta-(1,3/1,6)-D-glukan koji se dobiva iz stanične stijenke kvasca
 • beta-(1,3/1,4)-D-glukan koji potječe iz žitarica zobi i ječma

Beta-glukan je toliko jak i borben da bi se mogao zvati superherojem s fantastičnim supermoćima, a za to postoje i dokazi.

Beta glukan je kao superheroj u borbi za imunitet

Naime, Europska agencija za sigurnost hrane tvrdi da:

 • redovita konzumacija beta-glukana pomaže u kontroliranju kolesterola u krvi,
 • smanjuje rizik od srčanih bolesti i
 • pomaže u održavanju ili postizanju normalne tjelesne težine.

Zašto je beta-glukan važan?

Ono što nije sto posto dokazano, ali stremi prema istini jest tvrdnja da beta-glukan aktivira imunitet. Namirnice bogate beta-glukanom navodno aktiviraju stanice koje potiču imunološku aktivnost (makrofage) što pomaže u:

 • borbi protiv visokog kolesterola,
 • borbi protiv dijabetesa,
 • pri prevenciji raka,
 • kod ublažavanja nuspojava zračenja i kemoterapije
 • pri jačanju imuniteta.

Kako se beta-glukan bori protiv povišenog kolesterola?

Već je dulje vrijeme poznato kako osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom u organizam moraju unositi žitarice poput ječma i zobi.

Naime, beta-glukan je vlaknasti tip šećera koji ima sposobnost da formira gel koji podsjeća na ljepilo, koji na sebe veže višak kolesterola iz hrane i sprečava ih u apsorbiranju. Organizam na uobičajen način izbacuje gel na kojeg je tada vezan kolesterol.

Beta-glukan snižava kolesterol i sprečava nastanak dijabetesa te uravnotežuje razinu inzulina nakon jela. Tako sprečava i porast razine šećera u krvi.

Budući da su dijabetes i povišeni kolesterol povezani sa zdravljem srca, beta-glukan tako sprečava pojavu mogućih bolesti srca.

Kako se beta-glukan bori protiv tumora?

U istraživanju učinaka beta-glukana na tumore studije su pokazale povoljan učinak. Povoljno djelovanje pokazalo se i kod osoba izloženih zračenju gdje su se eritrociti, leukociti i trombociti značajno bolje oporavljali.

Studije su također pokazale da su osobe, koje su kao dodatnu terapiju u liječenju tumora uzimale i beta-glukan, dulje živjele.

Naime, beta-glukan priprema neutrofile, imune bijele krvne stanice da prepoznaju, napadaju i uništavaju stanice raka.

Kako beta-glukan jača imunitet?

Beta-glukan potiče imunološki sustav tako da omogućuje NK (Natural Killer) stanicama, koje stručnjaci smatraju prirodnim ubojicama, lakše i brže prepoznavanje i uništavanje štetnih bakterija i virusa u tijelu.

Zanimljivo je da će uzimanje beta-glukana već unutar tri dana imati povoljan učinak i pojačati imunitet za čak 50-120%. Nakon uzimanja, moguća je pojava povišene temperature što znači da je organizam krenuo u borbu.

Beta-glukan može pomoći i kod virusnih i bakterijskih infekcija kao što su gripa, viroza, HPV, mononukleoza te Escherichia coli, zatim kod alergija, anemije, iscrpljenosti organizma te u regulaciji apetita.

Smiju li beta-glukan uzimati i djeca?

Beta glukan mogu uzimati i djeca, ali u manjim dozama nego je to preporučeno kod odraslih. Za djecu preporučujemo Salvit beta glukan sirup koji je obogaćen cinkom i plodom crne bazge. Cink doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Preporučuje se uzimati sirup preventivno, za vrijeme trajanja infekcije i nakon bolesti radi oporavka iscrpljenog organizma.

Doziranje beta-glukan sirupa kod djece:

 • Djeca od 1 do 3 godine - 5 ml jedanput dnevno
 • Djeca od 3 do 6 godina - 7,5 ml jedanput dnevno
 • Djeca od 6 do 12 godina - 10 ml jedanput dnevno
 • Djeca starija od 12 godina i odrasli - 20 ml jedanput dnevno

Zaštitite dječji imunološki sustav u najranijoj dječjoj dobi. Iako su dječje bolesti dio odrastanja, doskočite u pomoć njihovom slabašnom imunološkom sustavu.

Beta-glukan mogu koristiti i trudnice i dojilje, ali u kontroliranim uvjetima koje preporučuje liječnik.

Kako uzimati beta glukan?

Beta-glukan uzima se na prazan želudac, pola sata prije obroka. Doziranje će vam preporučiti liječnik ili ljekarnik. U normalnom okruženju, preporučena dnevna doza je 500 mg.

Ako ste onkološki bolesnik, dnevne preporučene doze su veče pa to svakako napomenite kad nabavljate beta-glukan. U pravilu, za teže bolesnike potrebno je 500 mg na svakih 25 kilograma tjelesne težine, što znači da, ako težite 75 kg, liječnik će vam vjerojatno preporučiti dozu od 1500 mg beta-glukana dnevno.

Kao što smo naveli, beta-glukan nalazi se u stijenkama pekarskog kvasca te u žitaricama poput ječma i zobi. Bogatije su cjelovite žitarice, a ima ga i u nekoliko vrsta gljiva kao što su shitake i maitake te u algama.

Budući da je vrlo teško izračunati koliko smo beta-glukana dnevno unijeli putem namirnica, stručnjaci preporučuju uzimanje putem dodataka prehrani.

Na tržištu su najčešće dostupni proizvodi koji sadrže 200 do 500 mg beta-glukana.

Solgar beta-glukan i imuno complex

Solgar beta-glukan + imuno complex spada u kategoriju proizvoda za imunitet, a sadrži sastojke koji prema istraživanjima pospješuju normalnu funkciju imunološkog sustava.

Kombinacija beta 1,3/1,6 glukana, bazge, Estera-C, vitamina D3, cinka, bakra i selena, pomaže u održavanju funkcije imunološkog sustava tijekom razdoblja u kojima tijelo može biti podložno razvoju bolesti.

Također je važno napomenuti da kapsule nisu zamjena za uravnoteženu i zdravu prehranu, stoga je vrlo važno uzimati i druge vitamine kako bi što bolje zaštitili organizam i bili spremni boriti se za imunitet.

Iskoristite super popuste na beta glukan proizvode za djecu i odrasle.


SOLGAR BETA GLUKAN+ IMUNO COMPLEX KAPSULE

Kombinacija beta 1,3/1,6 glukana, bazge, Estera-C, vitamina D3, cinka, bakra i selena pomaže u održavanju funkcije imunološkog sustava .

Vitamini C i D te minerali selen, bakar i cink doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

VIŠE

BETA GLUKAN SIRUP ZA DJECU 1+1 GRATIS

Sadrži cink koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, beta-(1,3/1,6)-D-glukan te plod crne bazge.

Uzima se jednom dnevno, prije obroka, kroz 2-4 tjedna. Salvit Beta glukan uzmite pomoću priložene dozirne čašice. Pripravak nije primjeren za djecu mlađu od 1 godine.

VIŠE