KAKO PREHRANOM OČUVATI KOLAGEN I MLADOLIK IZGLED?

KAKO PREHRANOM OČUVATI KOLAGEN I MLADOLIK IZGLED?

22.03.2023

Znate li da je kolagen najzastupljeniji protein u koži te čini čak 70% njezina udjela? Kolagen je ujedno najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu, posebice kod zdravih osoba, a osim za kožu, važan je sastojak svih vezivnih tkiva kostiju, mišića, tetiva i krvnih žila.

U ljudskom organizmu razlikujemo čak 30 različitih tipova kolagena, a najzastupljeniji je kolagen tip 1 kojeg najviše ima u našoj koži.

Pokušat ćemo vam slikovito opisati njegovu količinu ‒ kada bismo spojili sve niti kolagena tipa I iz jednog ljudskog organizma i posložili ih u niz, dobili bismo nit dužine otprilike 3 × 10¹⁴ m. Ta bi nit više od deset puta mogla pratiti orbitu najudaljenijeg planeta Sunčeva sustava, Neptuna.

Unatoč tomu, njegova količina nije beskonačna. Kolagen drži stanice kože čvrsto na okupu, posebice dok smo mladi, ali njegova prirodna proizvodnja s godinama slabi, na što nas upućuju jasni pokazatelji starenja: bore, gubitak kose, bolovi u zglobovima…

Osim starenja, jednako velik utjecaj na proizvodnju i kvalitetu kolagena imaju prehrana i način života. Nezdrave životne navike, primjerice prekomjerno izlaganje suncu, neumjerena konzumacija alkohola, pušenje te svi oblici stresa, vrlo negativno utječu na kožu, a zajednički ih nazivamo slobodni radikali.

Ti „loši igrači” mogu oštetiti naše stanice ako u organizmu nemamo dovoljno „dobrih igrača”: antioksidanata – tvari koje štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Antioksidanti su kemijski spojevi koji mogu spriječiti ili neutralizirati oštećenja stanica, spriječiti oštećenja i gubitak kolagena, odnosno okom vidljivo starenje kože.

Kolagen daje čvrstoću i stabilnost tkivu, što gubimo procesom starenja, no ohrabrujuće je osvijestiti da starenje kože možemo znatno usporiti ako se brinemo o prehrani, posebice onoj bogatoj vitaminima i mineralima antioksidacijskog djelovanja.

Koja hrana štiti naš kolagen u koži?

Prehrana mora biti bogata antioksidansima u obliku vitamina i minerala, ali i aminokiselinama te kolagenom koji je strukturno sličan ljudskom. Sve te sastavnice važne su za proizvodnju i zaštitu strukture kolagena koji našoj koži daje zdrav i mladenački izgled.

Konzumirajte voće bogato vitaminom C, kao što su limun, mandarine, naranče, maline, kupine i borovnice, koji je nužan za proizvodnju hidroksiprolina ‒ aminokiseline koja osigurava trostruku spiralnu strukturu kolagena.

Vitamin C je dobro poznat i kao moćan antioksidans koji štiti stanice našeg kolagena, ali i organizma u cijelosti od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima kojima smo neprestano izloženi.

Orašasti plodovi i sjemenke uljarica, primjerice bademi, orasi, lješnjaci, sjemenke suncokreta i bundeve, sadržavaju dostatnu količinu vitamina E, najobilnijeg antioksidansa u našoj koži. Kombinacija vitamina E i C pokazala se posebno djelotvornom u zaštiti stanica kolagena, ali i njegovu stvaranju. Vitamin E pojačava učinkovitost vitamina C i do četiri puta, a ujedno se međusobno recikliraju. Uz to, orašasti plodovi i sjemenke obiluju mineralima bakrom i cinkom, također važnim čimbenicima za proizvodnju kolagena.

Mrkva, slatki krumpir, tikvice i marelice dobro su poznat izvor vitamina A te pomažu obnoviti kolagen oštećene kože.

Svaki dan jedite i tamnozeleno povrće poput špinata, kelja, mahuna i brokule jer obiluje najvažnijim hranjivim tvarima nužnima za zdravlje cijeloga našeg organizma. Ono sadržava vitamine A, C i E, prijeko potrebne za sintezu kolagena, ali i klorofil, također vrlo važan za sintezu kolagena.

Češnjak kao namirnica bogata sumporom dokazano poboljšava sintezu kolagena. Sumpor također pomaže u sprječavanju propadanja kolagenih vlakana pa je posebno koristan u očuvanju zdrave kože i kose.

Najveći izvor kolagena u prehrani je hrana životinjskog podrijetla, u kojoj je kolagen najviše zastupljen u vezivnom tkivu, tj. u tetivama, ligamentima, hrskavici, koži i kostima. Zato je lagano kuhanje tih životinjskih dijelova i njihova konzumacija u obliku juha izvrstan način da hranom osiguramo našoj koži biološki dostupan kolagen.

Koja je hrana „u ratu” s kolagenom?

Jednostavni rafinirani šećeri djeluju tako da kolagen zarobe i onemogućuju njegov samooporavak, dok se glukoza i fruktoza vežu na aminokiseline prisutne u kolagenu te proizvode glikacije, jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Zato, ako želite spriječiti smanjenje prirodne proizvodnje kolagena i vidljive znakove starenja, izbjegavajte hranu bogatu šećerom i rafiniranim ugljikohidratima.

Kada se hranite, istodobno razmišljajte hranite li pritom i svoj kolagen.

Ako vaša svakidašnja prehrana ne obiluje spomenutim voćem, povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama i izvorima kolagena, svakako posegnite za adekvatnim dodatkom prehrani. Obratite pozornost na to da odabrani dodatak sadržava vitamine i minerale s antioksidacijskim djelovanjem i, svakako, kolagen. Prednost pritom dajte hidroliziranom kolagenu, koji naš organizam može najbolje iskoristiti te ugraditi u kožu, kosu i nokte po kojima se zdravlje poznaje.

Za zdravlje i ljepotu nahranite svoju kožu iznutra i izvana kombinacijom:

M. E. V. Feller® Livin' Beauty kapsula

Vichy Liftactiv Collagen Specialist dnevne njege

ZA SVEVREMENSKU LIJEPOTU

Lijepi iznutra – lijepi izvana!