Kako olakšati nicanje prvih bebinih zubića?

Kako olakšati nicanje prvih bebinih zubića?

22.03.2023

Mame i tate male bebe svemu se raduju, pa i i prvom zubiću.

Kada se dojenje uspostavi i kada prođu bebini grčevi, a beba napokon uhvati ritam spavanja mislite da ste gotovi s napadajima plača.

No tada počinju nicati prvi zubići.

Mliječni zubi počinju rasti između petog i sedmog mjeseca starosti, a dolaze uglavnom u paru. I tako sve do treće godine života, kada ih dijete dobije svih 20.

Kod nekih beba nicanje prvih zubića prođe sasvim bezbolno no kod mnogih beba to je još jedan nemirni period.

Što mama i tata mogu učiniti da smanje nervozu i suze svog djeteta i olakšaju nicanje zubića?

Prepoznajte simptome nicanja zubića

Vrijeme nicanja prvog, ali i svakog novog zubića različito je od djeteta do djeteta. Ipak, velika većina djece se uklapa se u prosjek.

Svako dijete na svijetu je drugačije. Ne postoji obrazac prema kojem bi se roditelji trebali ponašati i slijepo pratiti raspored. Neki simptomi izbijanja zubića mogu biti slični simptomima prehlade, pa ako niste sigurni što je, najbolje je da posjetite pedijatra.

Ponekad se kod djece pojavi crvenilo ili izbočina na mjestu na kojem će izaći prvi zub, ali to nije uvijek pravilo.

Kada niču prvi zubići, djeca ne znaju govoriti pa vam neće moći reći što ih boli ili smeta.

Ipak, postoji nekoliko vjesnika prvih zubića koje ćete primijetiti i na koje biste se mogli osloniti:

  • Dijete je nervozno i razdražljivo.

Znate da dijete plače jer je gladno, znate kad je nervozno jer mu se spava, ali zašto sada plače? Možda su u pitanju zubi. Usporedite iostale simptome bebine razdražljivosti.

  • Pojačano slinjenje.

Iako beba slini od svog rođenja, u vrijeme kada joj rastu zubi,slina se luči malo više nego inače. To je zato što novi zubići koji probijaju kroz zubno meso, potiču žlijezde slinovnice. Zapamtite trenutak kada je dijete počelo jače sliniti i odbrojite otprilike osam tjedana. I evo prvog zubića!

  • Dijete sve stavlja u usta.

Nešto što roditeljima šalje signale kako rastu prvi zubići je to što djeca počinju sve stavljati u usta. Zato pripazite na sitne, oštre i otrovne predmete u djetetovoj okolini, jer kada zasvrbe zubići, ono ne bira što će staviti u usta.

  • Crvenilo u licu i osip na bradi.

Kada rastu zubi, u području čeljusti krv počinje jače cirkulirati, što uzrokuje lagano crvenilo lica. Na obrazima i bradi ćete lako uočiti simptome nicanja zubića jer pojačano slinjenje uzrokuje i osip na bradi.

  • Rijetka stolica.

Izlazak zubića mučno je razdoblje za bebu, što utječe na njeno ponašanje i psihu zbog čega dijete zbog nervoze može dobiti proljev. Kada beba pojačano slini, velika količina progutane sline ode u želudac i probavni trak pa je i to jedan od mogućih razloga zašto beba ima rijetku stolicu.

Ublažite bebi osjećaj boli

Bebama se sve događa prvi put. Prvi put ju hranite, prvi put ju kupate, prvi put joj rastu zubići. A vi ste tu da joj pomognete i ublažite svaki osjećaj boli, jer to roditelji rade.

Postoji nekoliko “uradi sam” rješenja da pomognete djetetu:

  • Hladne banane i mrkvica - grickanje hladnog voća, povrća ili igračaka može ublažiti bol zubnog mesa kada zubići počinju probijati. Zamrznite mrkvu, bananu ili djetetovu najdražu igračku koju će moći grickati i umiriti bolne desni.
  • Kamilica - potopite komadić pamučne tkanine u kamilicu i stavite je u hladnjak na 30 minuta i nakon toga dajte djetetu da se njome igra. Kamilica ublažuje bol i otekline.
  • Grickanje prstiju - dajte bebi da grize vaš prst kada je čuvate ili se s njom igrate. Kada beba grize vaš prst, istovremeno joj lagano masirajte desni i ublažite bolove.

Osim prirodnih rješenja u ljekarnama možete pronaći razne grickalice, četkice za zube, dude varalice i gelovi za desni za djetetove i vaše muke po zubićima.

1. Duda u borbi protiv bolnog nicanja zubića

Na tržištu je zaista široka ponuda duda varalica. Osim što duda umiruje bebu, smanjuje rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti, ona bebama pomaže i u trenutku kada počinju izbijati zubići jer masira natečene desni.

2. Gumene grickalice i četkice za zube

Primijetili ste da beba sve stavlja u usta i grize. Dajte im da žvaču gumene grickalice i četkice koje su namijenjene upravo masiranju desni, ali se i njihovim žvakanjem stvara slina koja tako sprječava nastanak karijesa.

3. Gelovi za desni

Kod prodiranja prvih zubića iz desni, gingivalna se tkiva blago ozljeđuju, a desni prati bolna oteklina. U ljekarnama možete naći različite gelove koji hlade i ublažuju bol prilikom nicanja zubića. No, morate znati da je njihovo djelovanje kratkotrajno.

Njegujte mliječne zubiće

S njegom prvih bebinih zubića počnite čim se oni pojave. Održavajte ih čistima i brinite o higijeni usta i usne šupljine:

  • Vodite računa o karijesu. Nemojte bebi nikada dati da zaspi s bočicom mlijeka ili čaja koji u sebi sadrže šećer i stvaraju karijes.
  • Koristite mokru gazu za brisanje bebinih desni, a kada beba navrši godinu dana počnite čistiti zube četkicom.
  • Vodite dijete kod zubara već kad mu nikne svih 20 mliječnih zubi.

Prve četkice trebaju biti prilagođene djetetovoj dobi. Za prve zubiće stomatolozi preporučuju četkice posebno razvijene za bebe i malu djecu. One imaju malu gumiranu glavu koja sprječava ozljede i istovremeno masira desni.

Dječju četkicu potrebno je promijeniti svaka tri do četiri mjeseca jer se na njoj nakupljaju bakterije.

U vrijeme izbijanja zubića bebi je potrebno više pažnje, nježnosti i strpljivosti. Pripremite se na još malo neispavanosti i više maženja s bebom. Igrajte se s njom kako bi joj odvukli pažnju od nervoze i bolova i zajedno dočekajte onaj prvi par jedinica koje dječji osmijeh čine neprocjenjivim.

UHVATITE SE U KOŠTAC S PRVIM ZUBIĆIMA UZ TOMMEE TIPPEE I NUK POPUSTE!

Grickalica za masažu (Classic - klasična) masira nepce i desni, dok hladna grickalica (Cooling - hladna) smiruje bolne točke hlađenjem, bez pomoći bilo kakve tekućine!
Ergonomski oblik omogućuje lak pristup bilo kojem dijelu čeljusti.

"ANY TIME" dude varalice imaju klasičan oblik okvira modernog i jednostavnog dizajna.
Dostupne u dvije veličine: 0 - 6 mjeseci, 6 - 18 mjeseci.

Dostupne u 3 različita dizajna.