KAKO NJEGOVATI BEBINU KOŽU?

KAKO NJEGOVATI BEBINU KOŽU?

22.03.2023

Bebina koža bitno se razlikuje od kože odrasle osobe. Koža novorođenčeta puno je tanja i bolje je hidratizirana. Kako beba raste tako se mijenja struktura njezine kože, odnosno postaje sličnija koži odraslih. Koža djece sazrijeva od rođenja do otprilike šeste godine života.

Kao što svi dobro znamo, koža je najveći organ. Sastoji se od tri glavna sloja: epiderme, derme i subcutisa, od kojih je svaki sastavljen od nekoliko podslojeva.

Vanjski sloj epiderme kod beba je mnogo tanji i stanice su rjeđe raspoređene nego kod odraslih. Lojne žlijezde manje su aktivne kod beba, pa su emulzija vode i masti koja pokriva i štiti površinu kože (hidrolipidni film) i zaštitni kiseli sloj još razmjerno slabi.

Zbog toga, koža novorođenčeta posebno je osjetljiva na kemijske, fizičke i mikrobiološke utjecaje. Kemikalije, mirisi i boje u odjeći, deterdžentima i raznim proizvodima za bebe mogu uzrokovati iritaciju kože novorođenčeta, suhoću ili osip.

Ipak, postoji i prednost osjetljivosti kože vaše bebe. Vaš dodir djeluje umirujuće i njegujuće - i ključan je za razvoj vaše bebe.

Ali kad je u pitanju njega bebine kože, držite se onog zlatnog pravila "manje je više”.

U samom početku, prirodno je najbolje

Novorođenče se rađa s naboranom kožom i zaštitnim pokrovom nazvanim verniks koji se prirodno ljušti tijekom prvog tjedna.

Nema potrebe za žurbom, trljanjem ili tretiranjem raznim losionima ili kremama. Ako je beba rođena nakon predviđenog termina, ovaj proces je vjerojatno završen u maternici.

Osim malo sline i ostataka hrane te naravno potrebe za mijenjanjem pelena, bebe nisu prljave.

Prvih mjesec dana kupka dva do tri puta tjedno sasvim je dovoljno. U međuvremenu, jednostavno po potrebi očistite lice, vrat, područje iza uha i pelensko područje s toplom vodom i krpicom.

Najčešći kožni problemi kod beba:

Tjemenica - upala kože koja se javlja na područjima gdje se nalaze žlijezde lojnice, najčešće na glavici, ali može se javiti i na obrvama, licu te između nosa i usta. Tjemenica se u većini slučajeva ne javlja intenzivnije nakon trećeg mjeseca života, ali može se pojaviti i tijekom prve i druge godine života. Nije ni opasna ni zarazna, pa nema razloga za brigu. Mustela pjena za tjemenicu nježno pere vlasište, otklanja tjemenicu i sprječava razvoj mikroorganizama koji su odgovorni za nastanak tjemenice.

Atopijski dermatitis - najčešće se javlja između drugog i šestog mjeseca života te kod starije djece, no može se nastaviti i u starijoj dobi. Uzroci atopijskog dermatitisa mogu biti genetski uvjetovani, bakterijski, te suha i osjetljiva koža koja nema sposobnost učinkovite regeneracije. U njezi atopične kože učinkovita mogu biti biljna ulja, maslaci, eterična ulja, ljekovita bilja i dodaci prehrani.

Kontaktni dermatitis - pojavljuje se kao reakcija na kemijska sredstva koja iritiraju kožu. To mogu biti prašak za pranje rublja, omekšivač, vaš parfem, losion za tijelo i slično.

Pelenski osip (intertrigo) - crven, upaljen i mokar osip koji najgore izgleda u kožnim naborima. Ovisno o količini trenja između dvaju slojeva kože, pelenski osip može vašoj bebi uzrokovati bol. Svaka beba najmanje jednom u prvih godinu dana ima pelenski osip, koliko god roditelji brinuli o higijeni. Osip se može razviti kada dječja koža nakon kupanja nije pravilno osušena. Bakterije ili gljivice također mogu biti uzročnici. Većina oblika pelenskog osipa ne zahtijeva medicinsku skrb. Mustela zaštitna vitaminska krema posebno je formulirana kako bi se borila protiv čimbenika koji uzrokuju iritacije i crvenilo u pelenskom području.

Miliarija - sitne bijele ili žućkaste točkice na koži, najčešće licu, koje se zovu milije. To su ljuskice kože "zarobljene" ispod površine. Obično nestaju tijekom prva četiri tjedna života. Ne preporučuje se trljati ih, kako ne bi prouzročili iritaciju kože.

Nekoliko savjeta za njegu bebine kože:

  • oduprite se porivu da često kupate bebu. Prečesto kupanje, više od tri puta tjedno tijekom prve godine života uklanja prirodna ulja koja štite bebinu kožu, odnosno voda isušuje kožu. Također može pogoršati ekcem.
  • izbjegavajte mirisne proizvode za njegu kože.
  • obavezno operite bebinu odjeću prije oblačenja. Koristite samo deterdžente za dječju odjeću bez mirisa i boja. Operite odjeću za bebe, posteljinu i pokrivače odvojeno od ostalog rublja.
  • pobrinite se da beba nosi samo mekanu odjeću, po mogućnosti pamuk.
  • često provjeravajte pelene i promijenite pelenu odmah kada je mokra ili zaprljana. Operite područje pelena blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa ili još bolje, običnom toplom vodom. Koristite meku čistu tkaninu, a ne vlažne maramice. Parfem ili alkohol u nekim maramicama dodatno iritiraju i isušuju kožu bebe.
  • nakon kupanja osušite bebu tapkajući ručnikom, izbjegavajte trljanje. Pustite da se područje pelena osuši na zraku prije nego što stavite čistu pelenu, te premažite vitaminskom kremom.

Bebu smiruje vaš dodir

Masaža je aktivnost u kojoj se zapravo ne zna tko više uživa - beba koja voli vaš dodir na svojoj koži, ili vi koji gledate bebu kako uživa.

Poput maženja, lagana masaža je način prenošenja vaše ljubavi. Nježan dodir potaknut će fiziološke promjene koje pomažu rast, stimulaciju živaca i mozga, a dokazano je da snižava i razine hormona stresa rezultirajući jačim imunitetom.

Također, masirane bebe su mirnije, bolje spavaju i manje plaču - san svakog roditelja!

Masaža može smiriti bebu.

Nema posebne tehnike za masiranje bebe. Uzmite malo ulja za bebe ili nježni losion. Pritom koristite visokokvalitetna ulja, bogata vitaminima i kalcijem, koja će nahraniti bebinu kožu.

Zagrijte ga u ruci i možete početi masirati - nježnim, ali čvrstim dodirom. Pokušajte uspostaviti kontakt očima i pričajte s bebom. Ako je beba nemirna, možda joj u ovom trenutku masaža ipak ne odgovara.

Bebama je za normalan razvoj potreban bliski kontakt s roditeljima, puuuno nježnih dodira i neverbalne komunikacije. Najvažnije je vrijeme provedeno zajedno.

Njegujte kožu vaše bebe Mustela dječjom kozmetikom uz popust od 20% od 08.01.2018. do 10.01.2019. i popust od 30% 11.01.2019.

MUSTELA PJENA ZA TJEMENICU 150ML

Nježno pere vlasište, otklanja tjemenicu i sprječava razvoj mikroorganizama koji su odgovorni za nastanak tjemenice.

MUSTELA STELATOPIA EMOLIENT KREMA 200ml

Namijenjeno za suhu kožu i kožu sklonu atopiji. Nadoknađuje lipide na površini, te potiče sintezu lipida u dubljim slojevima epidermisa.