Kako liječiti bolne zglobove u rukama i nogama?

Kako liječiti bolne zglobove u rukama i nogama?

28.03.2023

Nema osobe koja barem jednom u životu nije osjetila bol u zglobovima ruku i nogu.

Nakon višesatnog tipkanja na računalu ili nakon sportskog treninga, javlja se oštra bol u zglobovima, a s obzirom na to da imaju vrlo važnu ulogu u kretanju potrebno je reagirati na bol i što prije je liječiti.

Koji su uzroci bolova u zglobovima

Jedan od najčešćih uzroka bolova u zglobovima ruku i nogu je prenaprezanje.

Prenaprezanje lakta i podlaktice često se javlja kada činite jedne te iste pokrete nekoliko sati bez prestanka. To se najčešće događa kod sportaša, često kod tenisača.

No, ako sjedite za računalom, to vas ne čini zaštićenima od bolnih zglobova, samo što od tipkanja bole neki drugi zglobovi.

Bol se može javiti i uslijed ozljeda prilikom pada prema naprijed i dočekivanja na ruku. Tada može doći do istegnuća, oštećenja zgloba, ali i frakture.

Kod osoba starije životne dobi, uzrok boli često je i artritis, odnosno upala zglobova. Reumatoidni artritis se javlja kad imunološki sustav napada vlastito tkivo te se ta vrsta artritisa javlja najčešće u zglobovima.

Češće obolijevaju žene od muškaraca, a postoji i genetska predispozicija za reumatoidni artritis.

Drugi tip artritisa koji napada zglobove je onaj koji se polako razvija s godinama, a čest je i kod osoba koje su već imale ozlijeđen zglob. Javlja se zbog istrošenosti hrskavice, koja inače ublažava stres na krajevima kostiju. Kada se ona istroši, otežava i čini bolnim hodanje i druge fizičke aktivnosti.

Bolni zglobovi kod sportaša

Bolni zglobovi česta su pojava kod sportaša

Na bol u zglobovima treba obavezno reagirati jer svaka bol upozorava da nešto nije u redu.

Ako vas boli zglob u ruci ili nozi morate što prije posjetiti liječnika jer često dolazi do trajnih oštećenja u strukturi zgloba ako se bolni zglob ne liječi. Osim trajnog oštećenja zgloba, bol će također postati trajna.

S obzirom na to da se bol u zglobovima često javlja prilikom svakodnevnih radnji, poput rada na računalu, vrtlarenja i slično, često se ta bol ne doima ozbiljnom. No, svakako trebate posjetiti liječnika ako potraje više od par dana.

Kako liječiti bol u zglobovima?

Prirodno liječenje bolnih zglobova

Za ublažavanje boli u zglobovima možete koristiti prirodne sastojke koje imate kod kuće.

 • Krema od kurkume, mlijeka i meda

Začin koji je danas iznimno popularan ima antiupalno i antioksidativno djelovanje. Možete kurkumu pomiješati s malo mlijeka i meda te nježno umasirati u zglobove kako bi ublažili bol.

 • Napitak od vode, jabučnog octa i meda

Bogat je kalcijem, kalijem, fosforom i magnezijem i možete ga konzumirati svako jutro za zdravlje vaših zglobova. U čašu vode samo stavite žlicu meda i jabučnog octa.

 • Oblog od češnjaka

Češnjak ima jako antioksidativno i antireumatsko djelovanje. Obiluje sumporom i selenom koji ublažavaju bolove u zglobovima. Od češnjaka možete napraviti oblog koji ćete držati na oboljelom zglobu tri sata.

Oblog od češnjaka za bolne zglobove

Na kuhinjsku površinu stavite krpu te na njoj zgnječite nekoliko režnjeva češnjaka. Napravite smotuljak kojeg nakratno ubacite u vrelu vodu, pa oblog prislonite na bolno područje.

 • Čaj od đumbira

Đumbir ima antireumatski učinak te će pomoći kod bolnih zglobova. A možete ga konzumirati u bilo kojem obliku, svježeg, u čaju ili kapsulama.

Za pripremu čaja naribajte malo đumbira pa iz njega iscjedite sok koji zatim umiješajte u vrelu vodu. Đumbir je malo ljutkastog okusa pa u čaj možete dodati i žlicu meda.

 • Biljni čajevi

Razni biljni čajevi poznati su po svojim antiupalnim svojstvima i ublažava razne bolove. Za ublažavanje bolnih zglobova možete probati čaj od paprene metvice, kamilice, pasiflore, gospine trave i stolisnika. Za koji god od ovih čajeva se odlučite, dvije šalice dnevno će smanjiti bolove u zglobovima.

PRICEMM - metoda liječenja zglobova u 7 koraka

Osim prirodnih načina liječenja boli u zglobovima ruku i nogu, poznata je metoda liječenja pod kraticom PRICEMM (eng. protection, rest, ice, compression, elevation, medications, modalities).

Ova metoda sastoji se od 7 tretmana i uobičajena je za liječenje boli od prenaprezanja lakta i podlaktice:

1. Preventivna zaštita za bol u zglobovima

Najbolja zaštita za svaku bolest je preventiva. Za početak važno je pokušati spriječiti ozljede zglobova - a u toj ste kategoriji ako iz dana u dan, iz sata u sat ponavljate iste pokrete zbog čega vaši zglobovi postaju bolni.

2. Štedite bolne zglobove

Nužno je smanjiti i pokrete već bolnog zgloba. Ne trebate u potpunosti imobilizirati zglob već prilagodite aktivnosti tako da zglob ne pokrećete prečesto kako se tkivo ne bi dalje oštetilo.

3. Led za bolne zglobove

Led je univerzalni spas za bol. Obavezno stavite led na zglob jer hlađenje bolnog zgloba ublažava bol i smanjuje oticanje.

4. Kompresija (zavoj) za zglobove

Kako bi spriječili oticanje, povežite zglob. No, budite posebno oprezni ako je bol u zglobu povezana s pritiskanjem živca kako je ne biste dodatno pojačali.

5. Podignite zglobove

Podizanjem zgloba na povišenu površinu sprečavate oticanje i venski zastoj koji bi mogao dovesti do povećanja upale i boli zgloba. Elevacijom ćete postići venoznu drenažu i minimizirati oticanje zgloba.

6. Lijekovi za zglobove

Najčešće se prilikom ublažavanja boli u zglobovima koriste nesteroidni protuupalni lijekovi, u rijetkim slučajevima i kortikosteroidi.

7. Fizikalna terapija

Fizikalna terapija prilikom liječenja bolnih zglobova uključuje ultrazvuk, električnu stimulaciju te masažu.

SOLGAR „7“ KAPSULE

Solgar 7 je dodatak prehrani koji će riješiti boli u zglobovima. Jedna kapsula sadrži 7 prirodnih, bioaktivnih nutrijenata koji djeluju na održavanje strukture zglobova i njihove normalne funkcije:

 • veliku dozu vitamina C,
 • ekstrakt smole indijskog tamjanovca,
 • ekstrakt korijena kurkume,
 • ekstrakt kore bijele vrbe,
 • ekstrakt korijena đumbira te
 • mješavinu ploda paprike.

Svaki od ovih sastojaka pomaže u smanjenju boli zglobova i pridonosi njihovoj normalnoj funkciji te omogućuje veću pokretljivost i gipkost.

Solgar 7 kapsule ne sadržavaju šećer, sol ili škrob, a formulirane su bez upotrebe konzervansa, umjetnih aroma i boja.

RIJEŠITE SE BOLI U ZGLOBOVIMA UZ 15% POPUSTA NA SOLGAR “7” KAPSULE

SOLGAR „7“ KAPSULE A30SOLGAR „7“ KAPSULE

U samo jednoj kapsuli sadržano je 7 bioaktivnih nutrijenata koji višestrukim mehanizmima ciljano djeluju na održavanje strukture zglobova i njihove normalne funkcije.

VIŠE

PERSKINDOL AKTIV GEL 100MLPERSKINDOL AKTIV GEL

Gel s dvostrukim djelovanjem koji se primjenjuje prije i nakon sportskih i drugih fizičkih aktivnosti. Djeluje vrlo brzo te najprije hladi, a zatim grije područje primjene.

VIŠE