Jeste li znali da proces starenja počinje već u 25. godini?

Jeste li znali da proces starenja počinje već u 25. godini?

22.03.2023

Kad je riječ o koži, još od antičkih vremena, zbog želje da zadrže mladolik izgled, ljudi pokušavaju razumjeti proces starenja kože kako bi ga spriječili ili čak obrnuli.

No, možemo li zaustaviti vrijeme?

Promjene na koži događaju se u svim njezinim slojevima, a najočitije su na njezinoj površini kao znakovi starenja – bore, gubitak volumena te gubitak gustoće.

Prvi znakovi starenja kože počinju se zamjećivati u dobi nakon otprilike 25. godine. Nakon 30. godine koža postaje tanja, slabija, gubi sjaj, a ten postaje manje blistav. Pojavljuju se linije i sitne bore u području oko očiju i usnica. Nakon 40. godine bore se sve više produbljuju, gube se elastičnost i čvrstoća kože, a konture lica i vrata postaju manje jasne.

Zašto se to događa?

Budući da je to vanjski kontakt tijela s okolinom, koža nije pod utjecajem samo unutarnjeg starenja nego na njezino starenje utječu i vanjski čimbenici. Oni su mnogobrojni, a najvažniji su svakako Sunce, odnosno ultraljubičasto zračenje, onečišćenje, pušenje, prehrana te nedostatna njega, a svi oni dovode do jednog procesa, a to je oksidacijski stres koji utječe na smanjenje proizvodnje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Što možemo učiniti?

Važna je prevencija, to jest pravilna briga o koži i njezina njega, ne samo izvana nego i iznutra.

Koža je sastavljena od triju slojeva, od kojih svaki ima specifičnu građu i različitu ulogu pa samim time zahtijeva i različite nutrijente. Neki od najvažnijih su:

KOLAGEN ‒ glavni strukturni protein u našem organizmu, a vjerojatno i jedan od najpoznatijih sastojaka kože. Svi smo za njega čuli, svi o njemu govore, no zašto je zapravo bitan? Vrlo je važan za stabilnost i čvrstoću kože, a njegov nedostatak u stanici može se nadoknaditi povećanim unosom prehranom, odnosno dodacima prehrani koji sadržavaju kolagen. Preporučljivo je pri odabiru dodataka prehrani izabrati one koji sadržavaju hidrolizirani morski kolagen, s obzirom na to da je takav oblik strukturom najsličniji našemu, ljudskom kolagenu. Te molekule mogu povećati gustoću i promjer kolagenih vlakana te povećati proizvodnju hijaluronske kiseline. Za očuvanje sinteze i funkcije kolagena važni su antioksidansi, osobito vitamini C i E.

Za zaštitu i oporavak oštećene kože vrlo su važne aminokiseline poput L-cisteina i l-metionina te vitamini skupine B i minerali poput cinka i željeza.

Esencijalne omega 3 i omega 6 masne kiseline neizostavni su nutrijenti za postizanje zdrave i lijepe kože. Hidratiziraju kožu, sprječavaju dehidraciju i smanjuju nadražaje na koži.

Vrijeme ne možemo zaustaviti, ali proizvodima bogatima nutrijentima za zdravu i lijepu kožu možemo dostojanstveno starjeti.

M. E. V. Feller® Livin' Beauty sadržava hidrolizirani morski kolagen, esencijalne omega masne kiseline te vitamine i minerale čije sinergijsko djelovanje pridonosi očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju.

M. E. V. Feller® Livin' Beauty – Ljepota s potpisom!

Pogledajte video:

https://youtu.be/oXjEn-z0nBc