8 najboljih prirodnih lijekova za neugodne hemoroide

8 najboljih prirodnih lijekova za neugodne hemoroide

28.03.2023

Ako ste ih ikada imali onda znate koliko hemoroidi mogu biti neugodni.

Zato o njima baš nitko ne voli pričati (ni s apotekarima, a pogotovo s prijateljima), pa ih većina ovu nelagodu trpi u tišini.

Hemoroidi nisu ništa drugo nego proširene vene, tj. upaljenje i otečene krvne žile. One nastaju zbog pojačanog pritiska zbog kojeg se krv u venama sve više nakuplja i uzrokuje otjecanje. Ako pritisak traje dulje vremena, vene se prošire i pritišću okolno tkivo. Tada nastaju hemoroidi.

Vjerovali ili ne - svi imaju hemoroide

Iako većina ljudi misli da su hemoroidi nešto abnormalno, svatko ih ima. Hemoroidi zapravo pomažu kontrolirati ono što izlazi iz probavnog trakta, a smatraju se problemima tek kad su upaljeni.

Realno gledajući, hemoroidi se mogu pojaviti kod svakoga u bilo kojem trenutku. Tako se procjenjuje da je barem 75% osoba u jednom trenutku patila od njih, no samo će 4% njih otići liječniku.

Od hemoroida pati jednak broj žena i muškaraca, a šansa za dobivanjem hemoroida povećava se sa starijom životnom dobi jer tkivo koje podupire vene u rektumu i anusu slabi te s godinama gubi elastičnost.

Koji je uzrok hemoroidima?

Najčešći uzrok hemoroida

Najčešći uzrok hemoroida je nezdravi način života. Na primjer, prehrana koja se sastoji od slabog unosa voća i povrća i slabog unosa hrane bogate vlaknima te pretjeranim unosom slane, ljute i kisele hrane.

Isto tako, razlog može biti sjedilački način života, tj. manjak fizičkih aktivnosti, a i nedovoljan unos tekućine, tj. vode.

Ostali uzroci mogu biti:

  • naprezanje na wc-u
  • žurba u obavljanju stolice
  • proljev ili zatvor
  • pretilost
  • trudnoća
  • sjedenje ili stajanje dulje vremena
  • prehrana siromašna vlaknima
  • čest kašalj, kihanje i povraćanje
  • često dizanje teških predmeta

Najčešći simptomi hemoroida

Hemoroidi uglavnom nisu opasni, a simptomi mogu biti od vrlo blagih do bolnih. Tako neki imaju hemoroide bez ikakvih simptoma, dok kod drugih simptomi nestaju unutar par dana.

Najčešći znak da imate hemoroide je prisutnost krvi. Ako je hemoroid unutarnji, krv će biti svijetlo crvena i tek ćete je primijetiti na wc papiru. Ako se radi o vanjskom hemoroidu, mogli bi dobiti krvni ugrušak oko otekline ili anusa. No, općenito govoreći, uobičajeni simptomi su:

  • krvarenje
  • oteklina
  • dvrbež
  • iritacija
  • krvni ugrušci
  • bol

Riješite se hemoroida prirodnim putem

Ako patite od hemoroida, za početak će vam svakako pomoći prirodni lijekovi i tretmani koje možete pripremiti sami kod kuće. Nisu komplicirani, a uvelike će pomoći ublažiti iritaciju i nadraženog analnog otvora.

1. Hladni oblozi ublažit će svrbež hemoroida

Hladni oblozi pomoći će smanjiti veličinu hemoroida što će ujedno smanjiti bol i ublažiti svrbež. U čistu krpu zamotajte malo leda i oblog stavite izravno na otečeno područje.

Ponovite li ovo nekoliko puta na dan, ledeni oblozi će stisnuti krvne žile i smanjiti hemoroide.

2. Jabučni ocat za unutarnje i vanjske hemoroide

Jabučni ocat jedan je od najpopularnijih tretmana protiv hemoroida.

Jabučni ocat ublažit će bolove

Za vanjske hemoroide, natopite pamučnu vaticu u jabučni ocat i prislonite je direktno na hemoroide. Moguće je da nakon nekog vremena osjetite lagano peckanje ili bockanje, ali to će odmah smanjiti svrbež i bol.

Za unutarnje hemoroide, na dan popijte jednu čajnu žličicu octa s vodom.

3. Kupanje u toploj vodi olakšat će bol

Namakanje u toploj vodi može opustiti krvne žile i olakšati bol i svrbež. Napunite kadu toplom vodom (nikako ne vrućom) i svaku večer se namakajte 15-20 minuta.

4. Nevenova mast smanjuje nastale infekcije zbog hemoroida

Neven općenito smanjuje upale i infekcije pa se pokazao izvrsnim i u liječenju hemoroida. Nevenovu mast možete pomiješati s medom u omjeru 1:1 te u debljem sloju mazati direktno na hemoroide.

5. Čuvarkuća, limun i med - napitak protiv hemoroida

Protiv hemoroida možete se boriti i ovim ukusnim napitkom.

Recept ide ovako:

  • jedan limun
  • 300 g listova čuvarkuće
  • 750 g meda

Za početak treba dobro oprati limun, pa cijeli limun stavite na jedan sat u vodu s jednom žličicom sode bikarbone.

Dobro ga isperite i narežite na kriške (zajedno s korom). Dodajte 300 grama čistih listova čuvarkuće i pomoću štapnog miksera ili blendera sve zajedno sameljite. Smjesu procijedite kroz gazu i u tekućinu dodajte 750 grama meda i na kraju dobro promiješajte drvenom kuhačom. Svako jutro natašte uzmite jednu žlicu napitka kojeg možete držati mjesec i pol u hladnjaku.

6. Gospina trava u maslinovom ulju ublažit će hemoroide

Gospina trava i maslinovo ulja za ublažavanje hemoroida

Za ovu kremu bit će vam potrebno:

  • 4 žlice pupoljaka gospine trave
  • 500 ml maslinovog ulja

Na jedan dan stavite četiri žlice pupoljaka gospine trave u tamnu staklenu posudu. Nakon toga dodajte 500 ml maslinovog ulja i staklenku dobro zatvorite. Ostavite je na suncu 6-8 tjedana i nakon toga ulje možete direktno nanositi na hemoroide.

7. Mast od gorke soli i glicerina protiv bolnih hemoroida

Ovo je nešto manje poznati kućni tretman, no pomoći će vam u ublažavanju nelagode i boli.

Za pripremu masti bit će vam potrebno:

  • 2 žlice gorke soli
  • 2 žlice glicerina

Pomiješajte gorku sol i glicerin. Nanesite smjesu na pamučnu vatu i prislonite je direktno na bolno područje. Ostavite vaticu na bolnom području 15-20 minuta i to ponovite svakih 4-6 sati sve do kad se bol ne ublaži.

8. Običan limun protiv hemoroida

Limun je bogat aktivnim sastojcima koji sprječavaju zatvor, čiste krv i djeluju protiv infekcija koje uzrokuju slobodni radikali.

Svako jutro u čašu mlake vode iscijedite sok od jednog limuna i popijte je na tašte. Ovaj napitak će imati pozitivan utjecaj na cjelokupan organizam, a ne samo na hemoroide.

Isto tako, ako nemate otvorene rane, s ostatkom kore limuna (unutrašnjom stranom) izmasirajte vanjske hemoroide i nakon toga ih namažite gelom od aloe vere. Aloa vera će djelovati antiupalno, antiseptički i pomoći će u obnovi tkiva.

Kreme i masti protiv hemoroida

Kreme i masti za hemoroide mogu vam pomoći smanjiti otekline i bol prouzročenu hemoroidima.

Moramo napomenuti da kad je kod hemoroida prisutno krvarenje, potrebno je koristiti blažu kremu kako bi izbjegli nadraživanje.

Isto tako i šumeći čepići za fiziološku stimulaciju također mogu biti od velike pomoći. Na primjer, Eva Qu šumeći čepići pomažu regulirati normalno pražnjenje crijeva i ne sadrže sastojke lakstativnog djelovanja.

Eva Qu šumeći čepići za bolju probavu

Isto tako, zbog nježnog lokalnog fiziološkog djelovanja ovaj se čepić posebno preporučuje tijekom trudnoće i dojenja, starijim osobama i bolesnicima koji moraju mirovati.

Uz Pip Hemopip mast u borbu protiv hemoroida

Uz ove spomenute kućne tretmane, preporučujemo da posegnete i za lijekovima protiv hemoroida koji će ubrzati njihovo liječenje.

Pip nudi Hemopip plus mast koja ublažava nadraženost i potiče zacjeljivanje upaljenih područja uzrokovanih hemoroidima. Tajni sastojci masti su matična mliječ koja potiče regeneraciju tkiva i propolis koji ima protuupalno i lokalno anestetsko djelovanje. Ova mast pogodna je za trudnice, rodilje i dojilje jer ne sadrži dodatne kemijske supstance.

Pip Hemopip Plus Mast za hemoroide

Uz sve ove prirodne pripravke, kućne tretmane i Pip proizvode možete se riješiti nelagodnih i bolnih hemoroida i unutar nekoliko dana. 

Riješite se hemoroida