7 zlatnih pravila za njegu zubne proteze

7 zlatnih pravila za njegu zubne proteze

20.03.2023

Zubne proteze su vrlo osobna stvar i malo tko voli o njima govoriti, a kamoli se odlučiti jednu i nositi.

No zubne proteze postale su sasvim normalan dio života i sve se više ljudi odlučuje za njih. Čak i kada se su izgubili samo nekoliko zubi!

Iako vam je stomatolog objasnio kako ispravno koristiti i brinuti se o zubnoj protezi, vjerojatno niste zapamtili sve od A do Ž i više-manje radite sve po sjećanju.

Iz tog smo se razloga odlučili napraviti mali vodič za pravilnu brigu ovih umjetnih zuba. Naime, iako su umjetni treba brinuti za njih jer zbog loše higijene može se stvoriti karijes i upala desni.

Evo 7 zlatnih pravila!

1. Skinite zubnu protezu na 6-8 sati

Prije odlaska u krevet, skinite zubnu protezu jer i zubno meso treba malo odmora do konstantnog pritiska. Ako iz nekog razloga tijekom noći ne želite biti bez proteze tada je skinite na 6-8 sati u neko drugo doba dana.

2. Kad zubna proteza nije u ustima, stavite je u vodu

Kad proteza nije u ustima, ona treba biti u vodi jer je materijal od kojeg je izrađena baza proteze osjetljiv na nedostatak vode.

Ako ćete protezu ostaviti na stoliću ili u kupaonici na umivaoniku, ona će postati krhka i lomljiva, pa ćete ubrzo biti u potrazi za drugom.

Ako proteza ima metalne kopče najbolje ju je namakati u toploj vodi, a ako to nije slučaj, u posudi namijenjenoj držanju proteze pomiješajte 1:1 octa i vode ili koristite posebne tablete za čišćenje proteze, kao što su Corega tablete.

Tablete za čišćenje zubne proteze dodatna su prevencija za stvaranje bakterija i plaka te zbog svojeg antibakterijskog i dezinfekcijskog djelovanja sprječavaju iritacije nastale zbog plaka i zubnog mesa. Zapamtite da one pomažu u održavanju higijene i da nisu zamjena za četkanje proteze.

Prije ponovnog stavljanja u usta, protezu isperite vodom.

3. Budite pažljivi s protezom

Zubna proteza nije bila toliko jeftina, zar ne? Budući da ju je lako slomiti i oštetiti, trebali bi biti veoma oprezni s njom. U slučaju da vam proteza klizne iz ruku, preporučuje se prati je nad ručnikom koji ste prije toga stavili u umivaonik kako bi izbjegli eventualni lom.

Savjetujemo da protezu ne čistite jakim četkicama i jakim sredstvima za čišćenje, a kad je nosite, izbjegnite čačkanje zubi.

4. Zubnu protezu čistite svakodnevno

Samo zato što to nisu pravi zubi, to ne znači da oni ne trebaju redovito čišćenje jer umjetni zubi i dalje mogu stvoriti karijes i kamenac na zdravim zubima.

Naime, ako je zubalo prekriveno plakom (mekanim naslagama na zubima), ono može izazvati iritaciju i infekciju ispod mesnog tkiva što može dovesti do težih problema s usnom šupljinom.

Budući da je plak sam po sebi čvrsto zalijepljen za površinu proteze, potrebno ga je ukloniti temeljitim četkanjem.

Za četkanje proteze postoje posebne četkice, različitih konstrukcija i dimenzija, a na glavi najčešće imaju dvije četkice različitih veličina. Veća četkica služi za čišćenje ravnih površina, a manja čisti zube i prostor između njih.

Ako kod kuće nemate takvu četkicu, bit će dovoljna i ona obična. Budite sigurni da temeljito iščetkate sve površine, a posebice zube na protezi i njihov međuprostor.

Preporučuje se očetkati zubnu protezu nakon svakog obroka.

5. Pazite na higijenu cijele usne šupljine

Čak i ako imate kompletnu protezu koja nadomješta sve zube morali bi r edovito četkati usnu šupljinu.

Mekanom četkicom iščetkajte zubno meso i s ručnikom masirajte desni. Također je dobro otprilike dva do tri puta tjedno usta isprati dezinfekcijskom otopinom.

Kod djelomične proteze, iščetkajte sve zube i očistite ih koncem za zube.

6. Dobro zalijepite protezu

Kod stavljanja proteze bitno ju je znati dobro i zalijepiti. Na odabir imate prašak za učvršćivanje i kremu za učvršćivanje.

  • Prašak za učvršćivanje. Idealno je rješenje kada proteza ne prianja dobro, a normalno izlučujete slinu. Prašak je prirodan, bez konzervansa i okusa te se jednostavno nanosi.
  • Krema za učvršćivanje. Idealno je rješenje za učvršćivanje proteze kod pojačanog izlučivanja sline. Jednostavno se nanosi, dobro učvršćuje, bez okusa je pa ne mijenja okus hrane i pića. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni, pa sprječava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.

Odlučite li se za kremu za učvršćivanje preporučili bi Corega kreme. Sprječavaju nakupljanje hrane, bez dodatnih su aroma i pogodne su za totalne i djelomične proteze.

Uz to, kreme Corega djeluju kao punilo koje dodatno sprječava nakupljanje komadića hrane ispod zubnog mesa, a plosnati vršak tube omogućuje preciznije i lakše nanošenje kreme na zubnu protezu.

7. Redovito posjećujte stomatologa

Zubna proteza osigurava odličnu potporu čeljusti samo ako ona savršeno pristaje, no moguće je da se s vremenom ona otpusti. Naime, desni i kosti u usnoj šupljini se konstantno mijenjaju što može pomaknuti protezu iz pravilnog položaja. I tek tada dolazi do pravih problema.

Čeljust nema više potporu, oblik lica se može malo promijeniti, a i mogu se stvoriti bore na koži.

Ako niste sigurni je li zubna proteza dovoljno čvrsta, evo nekoliko znakova da je olabavila i da trebate posjetiti stomatologa:

  • u usnoj šupljini osjećate bol i nelagodu
  • proteza stvara klikajuće zvukove
  • otežano jedete
  • otežano pričate

Za kraj, preporučujemo da posjetite stomatologa ako je zubna proteza starija od 3 godine. Vaš će vam stomatolog reći je li vam potrebna nova zubna proteza ili ne.

Brinite za zubnu protezu

COREGA KREMA EXTRA STRONG

Corega Ekstra Jako krema za pričvršćivanje zubne proteze. Pomaže u sprječavanju nakupljanja hrane ispod zubne proteze. Primjenjiva za totalne i djelomične proteze. Više

COREGA TABLETE BIO FORMULA

Tablete za čišćenje zubnih proteza Corega® Bio Formula redovitim korištenjem dva puta dnevno, plak i naslage rastapaju i uklanjaju hidrodinamično i učinkovito. Više