6 najboljih namirnica protiv raka prostate

6 najboljih namirnica protiv raka prostate

20.03.2023

Problemi s prostatom su jedna od najvećih zdravstvenih briga muškog spola, a zloćudni tumor prostate najčešći je tumor u muškoj populaciji i drugi po smrtnosti u Hrvatskoj.

Odmah iza raka pluća.

Prevencija je izuzetno važna, jer u ranoj fazi rak prostate ne pokazuje specifične simptome, a jedino u ranoj fazi može se uspješno liječiti.

Zbog toga je nakon 40-e godine života važno obaviti preventivni pregled prostate jednom godišnje, a važno je usvojiti i zdrave životne navike koje će pomoći organizmu u borbi protiv raka prostate.

Prehrana i rak prostate

I iako se na neke od faktora povezane s rakom prostate poput nasljednih bolesti, dobi i genetike ne može utjecati, na prehranu se itekako može.

Znanstveno je dokazano kako razni lijekovi, vitamini i minerali mogu smanjiti rizik od raka prostate. Istraživanja provedena u SAD-u pokazuju kako postoji direktna povezanost pojave tumora prostate s načinom prehrane.

Prehrana protiv raka prostate trebala bi sadržavati antioksidans likopen, nezasićene masne kiseline, beta karoten, vlakna i fitoestrogene, vitamin E i selen.

Izbjegavati bi trebalo crveno meso, meso s roštilja, govedinu i mesne prerađevine. Istraživanja pokazuju kako udvostručavaju rizik od agresivnog raka prostate.

Mliječni proizvodi također mogu sadržavati iste masne kiseline koje se nalaze se u crvenom mesu pa i njih treba izbjegavati.

6 najboljih namirnica protiv raka prostate

1. Rajčica

Rajčice su bogate likopenom - najjačim antioksidansom iz skupine karotenoida koji bi mogao imati zaštitni učinak protiv raka prostate, pluća i raka želuca.

Na to ukazuju višestruke studije koje potvrđuju kako su visoke razine likopena u krvi povezane s nižim rizikom od raka prostate, a mogu čak i pomoći usporiti širenje stanica raka.

Likopen je najučinkovitiji ako se uzima u prirodnom obliku - to jest, u hrani - i posebno je snažan u kuhanim rajčicama.

Umak bolonjez ili juha od rajčica idealni su obrok protiv raka prostate.

2. Voće i povrće

Istraživanja pokazuju i kako prehrana bogata voćem i povrćem štiti od mnogih vrsta raka. Voće i povrće sadrži antioksidanse poput likopena i beta karotena, a posebno su korisna i vlakna, odnosno pektin koji se nalazi u jabukama, marelicama, šljivama, agrumima…

Studije pokazuju kako su i brokola i cvjetača posebno učinkovite u borbi protiv raka.

One spadaju u povrće iz porodice krstašica koje se često ističe po blagotvornim učincima na zdravlje.

3. Zeleni čaj

Postoje i neki dokazi da spojevi koji se nalaze u zelenom čaju mogu spriječiti razvoj raka prostate.

Znanstvenici su otkrili smanjen rizik od raka prostate kod muškaraca koji su konzumirali više od 5 šalica zelenog čaja dnevno.

4. Soja

Mahunarke kao što su grah, kikiriki, leća i soja sadrže biološki aktivne biljne spojeve poznate kao fitoestrogeni, a prema istraživanjima i oni su korisni u borbi protiv raka.

Prema istraživanjima američkog Nacionalnog instituta za rak postoji veza između konzumacije soje i smanjenja razine specifičnog antigena (PSA) koji ukazuje na mogućnost pojave raka prostate.

5. Riba i riblje ulje

Polinezasićene masti, kao što su omega-3 i omega-6, su esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može proizvesti samo već ih dobivamo isključivo iz prehrane.

Riba je najbolji izvor nezasićenih masnih kiselina. U pregledu objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, istraživači su otkrili povezanost između jedenja ribe i smanjene stope smrtnosti od raka prostate.

Pokušajte jesti masnu ribu ulovljen u hladnim vodama i na taj način povećati unos omega-3. Odličan izbor su losos, haringa, skuša, srdele i pastrva.

6. Vitamin E i selen

Najnovije studije ispituju i preventivnu ulogu vitamina E i selena u borbi protiv raka prostate. Oba su važni antioksidanski koji neutraliziraju slobodne radikale i toksične produkte.

Smatra se kako je unos selena i vitamina E obrnuto proporcionalan s rizikom od raka.

Dobri izvori selena su brazilski oraščić, cjelovite žitarica i morski plodovi, dok su E vitaminom bogate sjemenke suncokreta, bademi, i zeleno lisnato povrće.

Iako su znanstvena istraživanja povezanosti svih ovih namirnica i raka prostate u tijeku, dosadašnji rezultati upućuju da postoji veza između prehrane i raka prostate.

Izborom prehrane možete učiniti nešto u borbi protiv ove zloćudne bolesti, a usvajanje zdravih prehrambenih i životnih navika poboljšat će i vašu kvalitetu života.

SOLGAR SABAL PALMA, OPUNCIA I LIKOPEN

Sabal palma pridonosi održavanju normalne urinarne funkcije. Selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj spermatogenezi.

HAMAPHARM PROSTANILMAX

ProstanilMax je formuliran za ublažavanje simptoma koji se javljaju kod povećane prostate. Pripada novoj generaciji proizvoda za zdravlje prostate i mokraćnih puteva.