5 neugodnih istina o tijelu nakon poroda i kako se na njih pripremiti

5 neugodnih istina o tijelu nakon poroda i kako se na njih pripremiti

22.03.2023

Tijelo je tijekom trudnoće vatromet hormona i promjena. Kroz devet mjeseci u tijelu trudnice raste nov život, trbuh raste, dobivaju se kilogrami, dojke se pripremaju kako bi othranile novo ljudsko biće.

Kroz tih devet mjeseci događaju se velike promjene u tijelu, no puno veće promjene događaju se u kratkom vremenskom razdoblju nakon poroda.

Trudnica postane mama, a tijelo nakon poroda doživi šok.

I da, svi vam govore što bi trebali ponijeti sa sobom u bolnicu, ali ne i zašto.

Pojasnit ćemo koje su prve promjene nakon poroda, zašto se javljaju i što učiniti.

1. Krvarenje nakon poroda: da, morate koristiti pamučne uloške

Mame koje su rodile prirodnim putem, baš kao i one koje su rodile carskim rezom nakon poroda počinju krvariti.

Uzrok tog krvarenja (medicinski termin je lohija) je odvajanje posteljice od maternice: tijekom poroda krvne žilice se potrgaju. Dakle, krvare stijenke maternice.

Tijekom prvih nekoliko dana krvarenje je obilno, a kako se tkivo regenerira - krvarenje se smanjuje.

Maternici je potrebno šest tjedana nakon poroda kako bi se obnovila (zato se to vrijeme i naziva vrijeme babinja).

Tijekom tog razdoblja trebat ćete često mijenjati uloške, a u rodilištu će inzistirati na pamučnim ulošcima.

Koliko god vam se to neće činiti praktičnim rješenjem, to inzistiranje na pamučnim ulošcima ima opravdane razloge:

  • Plastični materijali iz uložaka mogu izazvati infekcije
  • Kod uložaka s krilcima postoje ljepljivi dijelovi. Ti ljepljivi dijelovi mogu se uloviti na npr. šav od epiziotomije ili carskog reza. I na te izuzetno osjetljive dijelove nanijeti bakterije.

To sigurno ne želite!

I nemojte ni pomisliti na uporabu tampona!

Izdržite dva tjedna s pamučnim ulošcima, a kada rane zarastu i krvarenje se smanji, možete se prebaciti na normalne uloške s krilcima.

2. Bolne grudi nakon poroda

Samo nekoliko sati nakon poroda vaše tijelo doživi ogromnu hormonalnu promjenu. Prestaje proizvodnja hormona estrogena i progesterona i u velikim količinama javlja se prolaktin, hormon koji potpomaže proizvodnju mlijeka.

I što još možete očekivati zbog te promjene hormona?

Velike količine prolaktina uzrokuju i kontrakcije maternice. Tako da ćete dan dva po porodu s vremena na vrijeme osjećati i bol poput trudova. Što će biti posebno bolno ako je beba na svijet došla carskim rezom.


Iako su vam grudi rasle tijekom trudnoće kada su se pripremale za proizvodnju mlijeka, velika navala mlijeka uzrokovat će bubrenje dojki. Bradavice postaju još osjetljivije, a samo u dan dva grudi narastu za koji broj.

I vjerujte nam, mnoge majke koje ne mogu dojiti za tu bol svašta bi dale.

Tih prvih dana muku ćete mučiti s dojenjem, a tek rođeno dijete neće moći posisati sve mlijeko u grudima. Sa sobom u rodilište za svaki slučaj zato ponesite izdajalicu, ali i grudnjak za dojenje te blazinice koje ćete staviti u grudnjak. Tako nećete biti stalno mokri.

Pitajte medicinske sestre za savjet. I neka vam u bolnici pokažu kako masirati dojke. U prvim danima jako je bitno spriječiti upalu dojke - mastitis.


3. Stolica nakon poroda: o tome nitko ne priča

Informirali ste se o porodu, ispunjavali ste plan poroda, pročitali ste 67 članaka o dojenju i čak ste otišli na pripremni tečaj u bolnicu.
Tamo su pričali o komplikacijama kod poroda, ali ne i o tome što će se dogoditi vašoj probavi nakon što rodite.

Nakon poroda, mišići zaduženi za probavu su se rastegnuli i oslabili. Tu je i psihološki faktor - teško vam je, pogotovo ako ste rodili carskim rezom ili vam je pukla međica i šivani ste na valjda najosjetljivijem mjestu na tijelu.

U stanju u kojem vas boli maternica i međunožje, bole vas grudi i osjećate se svakako još vam medicinsko osoblje govori da nećete ići kući do trenutka kad ne obavite broj 2. Kojeg se grozite.

Odlazak na wc nakon poroda, pogotovo nakon epiziotomije i carskog reza, mnogima je poput noćne more

U tom slučaju učinite sljedeće:

  • trebate piti puno vode
  • jedite suhe šljive
  • jesti hranu bogatu vlaknima.

Prije odlaska na wc duboko udahnite i morate se smiriti.

4. Ogroman apetit nakon poroda i neutaživa žeđ

Jednom kada tijelo počinje proizvoditi mlijeko, trebat će i energiju za proizvodnju mlijeka. A to znači da će vam apetit biti itekako - povećan. Baš kao i potreba za tekućinom.
Pripremite se za to da ćete jesti više kada se dojenje uspostavlja. Ludi apetit držat će vas jedno vrijeme, ali ne cijelo vrijeme dojenja

5. Luda raspoloženja, ludi hormoni

Divljanje hormona nakon poroda ne utječe samo na tijelo već i na promjenu raspoloženja. I pri tome ne mislimo na postporođajnu depresiju.

Zbog divljanja hormona nakon hormona nećete moći spavati zbog povećane količine adrenalina. Većina žena u tih nekoliko prvih dana kroz kratki vremenski period prolaze kroz razdoblja euforije, napetosti, ljutnje, tuge, šoka, usamljenosti, ponosa, samopouzdanja kao i osjećaja bespomoćnosti.

Kako se pripremiti na to? Trebate biti svjesni kako će vam se te promjene dogoditi nakon poroda i kada se događaju, trebate ih prihvatiti.

Bilo bi dobro o tom ponašanju obavijestiti i svoje ukućane i tražiti od njih apsolutno razumijevanje.

Utjeha za kraj

Sve ove promjene koje će vam se dogoditi traju kratko. Napisali smo ih jer o njima rijetko tko govori. Porod je divna stvar jer na svijet donosite svoje malo ljudsko biće no istovremeno je i velik šok za ljudsko tijelo. Pripremite se na šokove koje sa sobom nosi i bit će vam lakše.

Opremite se nakon poroda!