4 sigurna rješenja protiv uraslih dlačica

4 sigurna rješenja protiv uraslih dlačica

22.03.2023

Sigurno ste se često susretale s raznim problemima za vrijeme i nakon depilacije. Uvijek su vas mučile suha koža, bolovi ili urasle dlačice.

Za problem suhe kože uvijek postoji rješenje kao što je hidratantna krema ili ulje, no najveći problem sigurno su urasle dlačice.

Urasla dlaka ne izgleda lijepo, svrbi, a i užasno boli - u nekim slučajevima može dovesti i do infekcije.

Zašto se pojavljuju urasle dlake?

Urasla dlaka pojavljuje se kada dlaka ne može probiti na površinu kože već se počinje savijati i raste ispod razine kože.

One se najčešće javljaju kod ljudi koji koriste razne načine depilacije kao što su brijanje britvicom, trimerima, čupanje pincetom, depilacije voskom, depilacije kremama i epilatorima. Mogu se pojaviti bilo gdje, ali najčešće se ipak javljaju na dijelovima tijela gdje su dlake kovrčave ili guste.

Kako bismo vam pomogli s problemom uraslih dlaka opisat ćemo nekoliko načina kako ih se riješiti i uopće spriječiti njihovo nastajanje.

1. Depilacija samo kad je nužna

Kako se najjednostavnije riješiti uraslih dlačica? Jednostavno - prestanite se tako često depilirati.

Brojni stručnjaci slažu se da se depilirati moramo samo kada je to nužno, no usprkos tome urasle dlačice i dalje se mogu pojaviti.

Njihov prirodan rast im dopušta da, bez obzira na koji ih se mi način rješavamo, one i dalje rastu.

No ako ne možete izdržati i potrebna vam je depilacija više puta tjedno važno je pripaziti na neke stvari.

Ukoliko se odlučite na depilaciju britvicom, morate paziti da ona bude dovoljno oštra, da željeno područje depilirate u smjeru rasta dlaka i nikako ne zaboravite pjenu ili neko drugo sredstvo za brijanje.

S druge strane, depilacija kremama za depilaciju također može dovesti do uraslih dlaka jer njome uklanjate samo površinski sloj dlaka dok korijen i dalje raste ispod kože.

Depilacija epilatorima veoma jebolna i čupa dlaku zajedno s korijenom što dovodi do iritacije kože i ponovnog rasta korijena dlake, a time i uraslih dlaka.

Najbolji način depilacije putem kojeg se sprječava nastanak uraslih dlačica je depilacija laserima ili uređajima koji rade na principu pulsirajuće svjetlosti (IPL tehnologija).

Jedan od uređaja koji radi na principu IPL tehnologije je Philips Lumea Prestige koji, kao i svaki drugi IPL tretman zahtjeva da pigment u dlačici privlači svjetlo. Nakon privlačenja svijetla, zagrijava se korijen dlačice, deaktivira i sprječava ponovni rast.

Zbog takve tehnologije, u samo 3 tretmana dlačice su slabe i sporije rastu pa ne dolazi do urastanja dlaka, a možete uživati i u slobodi glatke kože do dva mjeseca. Osim toga, ovim tretmanima smanjuje se broj dlačica do 92% što dugoročno znači i potpuno nestajanje uraslih dlaka.

Ako zbog nepravilnog depiliranja, korištenja britvice ili trimera dođe do uraštanja dlačica evo nekoliko prirodnih načina kako ih se riješiti.

2. Piling tijela

Uraslih dlaka možete se riješiti pomoću pilinga problematičnog područja. Kada pilingom trljate taj dio tijela, uklanjate mrtve stanice pa se dlaka lakše probija na površinu.

Možete napraviti prirodni piling kojim ćete se riješiti uraslih dlaka.

Sastojci za domaći piling:

  • soda bikarbona
  • sirovi med
  • mljeveni muškatni oraščić

Ova kombinacija sastojaka uklonit će mrtve stanice kože i infekciju, a med će kožu održati hidratiziranom i mekom.

Piling je potrebno raditi na depiliranom području dva puta tjedno, a dobro ga je raditi i preventivno kada urasle dlake ne postoje.

3. Topli oblozi

Kada uočite urasle dlake, još jedan od načina rješavanja su topli oblozi. Dovoljno je da oblog držite desetak minuta na upaljenom području kože. On će vam pomoći u otvaranju pora kože i omogućiti da dlaka lakše probije kroz površinu kože.

4. Oslobađanje dlake pincetom

Ako se ne možete nikako drugačije riješiti urasle dlake, postoji jedan malo bolniji, ali jednako tako učinkoviti način za njezino uklanjanje.

Uraslu dlaku možete izvući pincetom ili iglom, ali pritom morate paziti na nekoliko stvari. Pinceta ili igla moraju biti čiste, dezinficirane, ali i dovoljno oštre kako biste dlaku mogli izvaditi.

Osim alata kojim ćemo vaditi dlaku, morate imati i vatu natopljenu alkoholom kako biste područje odmah mogli dezinficirati i kako se ne bi pojavile dodatne infekcije.

Ovaj proces može biti učinkovit no najbolje je pričekati da dlaka ispod kože izraste u određenu dužinu kako biste je prilikom vađenja mogli cijelu iščupati jer ukoliko ne uspijete, problem bi se mogao ponovno pojaviti.

Veoma je važno da bez obzira koji način uklanjanja dlaka koristite, područje depilacije bude stalno hidratizirano, njegovano i čisto.

Često one mogu nestati same od sebe bez da morate bilo što učiniti.

Ipak, svima bi bilo ljepše bez bolnih i upaljenih depiliranih područja.

Svi navedeni načini idealni su za održavanje kože glatkom i hidratiziranom, no nastajanje uraslih dlaka možete potpuno spriječiti pomoću Philips Lumea Prestige uređaja koji oslabljuje dlačice i sprječava njihov rast pa time sprječava i pojavu uraslih dlaka.

PHILIPS LUMEA PRESTIGE EPILATOR

Philips Lumea koristi inovativnu tehnologiju utemeljenu na IPL svjetlu za prekidanje ciklusa ponovnog rasta dlačica. Nježni svjetlosni impulsi primjenjuju se na korijen dlačica i, nakon nekoliko tretmana, sprječavaju ponovni rast dlačica.

Piling za tijelo omekšava kožu, uklanja mrtve čestice s površine kože i ostavlja kožu nježno namirisanom notama grejpfruta, ruže, ružičastog papra, vanilije i cedra.