Rajčica: crvena i sočna, puna antioksidansa i vitamina

Rajčica: crvena i sočna, puna antioksidansa i vitamina

27.03.2023

Možete li zamisliti kuhanje bez rajčice?

Teško.

Jeste li znali da ovaj crveni plod dolazi iz Amerike?

Europa je živjela i bez rajčice sve do 16. stoljeća.

Ova se biljka, koji jedni smatraju voćem, a drugi povrćem prvi put spominje 1544. u tekstu talijanskog botaničara i liječnika Pietra Andree Mattiolija kao “patlidžan krvavo crvene boje koji se može jesti začinjen soli, paprom i uljem”.

Pitanje je: što su Talijani jeli prije otkrića rajčice?

Danas je uzimamo zdravo za gotovo.

Trenutno su je pune klupe na tržnicama i možemo uživati u njenom pravom okusu.

Dostupna je i van sezone, ali to nije to :)

Znate svi na što mislimo.

Uz to što “podiže” svaku salatu i svako jelo rajčica pršti od zdravlja.

Ne bi je smjeli zaboraviti u dnevnom meniju.

Što točno sadrži jedna rajčica?

Jedna srednja rajčica teška je otprilike 120 grama.

Sadrži 22 kalorije, 5 grama ugljikohidrata u kojima je 1 gram vlakana i 3 grama šećera te 1 gram proteina.

Rajčice su bogat izvor vitamina A i C kao i folne kiseline koja je posebno bitna tijekom trudnoće.

Ovo povrće (ili voće) sadrži niz dobrih sastojaka i antioksidansa uključujući likopen, beta-karoten, lutein i kolin.


"Kopajući" po rajčici, nailazimo na brdo vrijednih vitamina i minerala

Likopen je antioksidans koji rajčicama daje lijepu crvenu boju. Konzumiranjem rajčice organizam dobiva 80 posto dnevnih potreba za tim antioksidansom.

Kolin je pak spoj koji je pomoć čvrstom snu, pokretima mišića, učenju i pamćenju.

Također, važan je za očuvanje strukture staničnih membrana, pomaže pri prijenosu živčanih impulsa, a “upija” masti i smanjuje upale.

Kao i sve voće i povrće i rajčica može dobro djelovati protiv nečega ili za nešto. Zlatno pravilo uravnotežene prehrane je: jesti sve pomalo.

Općenito, dobrobiti prehrane bogate svježim voćem i povrćem su zdrava koža i kosa, više energije i manja tjelesna težina.

Naša protagonistica, rajčica, može biti i superheroj u borbi protiv niza bolesti.

1. Rajčicom protiv raka

Rajčica je izvrstan izvor vitamina C i drugih antioksidansa koji mogu pomoći u formiranju slobodnih radikala identificiranih kao uzročnici raka.

2. Rajčica u prevenciji raka prostate

Likopen koji se nalazi u rajčicama u nekoliko medicinskih studija izravno je povezan s prevencijom raka prostate.

Među mlađim muškarcima prehrana bogata beta-karotenom može igrati važnu ulogu u sprječavanju raka prostate, navedeno je pak u Harvadovoj studiji Odjela za proučavanje javnog zdravlja.

Američko Društvo oboljelih od raka u svojim studijama došlo je do zaključka da ljudi čija je prehrana bogata rajčicama imaju manju sklonost obolijevanju od raka prostate, pluća, ali i želuca.

3. Rajčica je dobra za srce

Vlakna, kalij i vitamin C u kombinaciji s kolinom koji se nalaze u rajčicama pomažu u održavanju zdravlja srca.

Povećan unos kalija i smanjenje natrija važan je čimbenik u sprječavanju kardio-vaskularnih bolesti, a smanjuje i rizik od srčanog udara.

4. Smanjuje rizik od šećerne bolesti

Dijabetes je postala bolest modernog doba, dobrim dijelom vezana je uz prehranu. Studije su pokazale da su ljudi koji pate od dijabetesa tip 1 i koji su konzumirali hranu bogatu vlaknima imali niže razine šećera u krvi. Jedna šalica rajčica pak sadrži 2 grama vlakana.

5. Ljepša koža uz rajčice

Kolagen koji je bitan za mladolik izgled kože ovisi o unosu vitamina C. Rajčica je bogata tim vitaminom, a može pomoći kod regeneracije kože kod pretjeranog sunčanja i pri “ravnanju bora”.

6. Rajčicom protiv zatvora

Konzumiranje hrane bogate vodom i vlaknima smanjuje se mogućnost zatvora. Hrana poput rajčica pomaže pri radu crijeva.

7. Rajčica u trudnoći

Ako vam se jako jedu rajčice i trudni ste, možda vam vaše tijelo želi reći da mu treba folne kiseline.

Ta je kiselina vrlo bitna u trudnoći jer štiti bebu od oštećenja uzorkovanih defektima neuralne cijevi.

8. Pomaže pri depresiji

Kažu da i čokolada pomaže pri depresiji. Rajčica je sigurno zdraviji izbor.

Folna kiselina koja se nalazi u rajčicama, osim za trudnice, dobra je i za dobro raspoloženje. Sprječava stvaranje aminokiseline homocistein koji sprječava dolazak “hormona za dobro raspoloženje” u mozak: serotonina i dopamina.

9. Dobra je za mamurluk

Nešto kiselo, nešto s vodom i nešto lagano? Rajčica je odlično rješenje za nedjelju ujutro. Antioksidansi iz rajčice pomoći će vam da se regenerirate što brže.

Jedini izgovor za ne-jesti rajčicu je da ste na nju alergični.

Ostali nemaju izgovor.

Također, činjenica je da je svim bitnim sastojcima bogatija ona rajčica iz vrta, ona sezonska dok ona zimska ne obiluje toliko vrijednim tvarima.

Tada ih nadoknadite vitaminima i mineralima :)

SOLGAR SABAL PALMA, OPUNCIA I LIKOPEN KAPSULE

Biljni proizvod koji sadrži ekstrakt sabal palme i opuncije obogaćen likopenom (kojeg ima i u lubenici), cinkom i selenom. Sabal palma pridonosi održavanju normalne urinarne funkcije.