Zdrav imunosni sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja

Zdrav imunosni sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja

28.03.2023

Posljednjih dana jedino što možemo pročitati na portalima je tema koronavirusa, koji se širi iz dana u dan i zahvaća sve više žrtava. I dok neki nepotrebno paničare, drugi minoriziraju problem. Koliko god se trudili kritički pročitati te članke i uvjeriti se da ne pripadamo populaciji koja najčešće obolijeva, opet se postavlja pitanje, što možemo učiniti kako bismo se u potpunosti zaštitili?

Iako bismo organizam trebali kontinuirano opskrbljivati nutrijentima potrebnim za održavanje imuniteta, najčešće za suplementima vitamina i minerala te imunostimulansima posežemo upravo kad nam imunitet padne, odnosno kad nam se bolest dogodi i naravno u ovim specifičnim situacijama pandemije koronavirusa.

Čovjek dnevno udahne do 8 mikroorganizama u minuti, odnosno 10.000 mikroorganizama na dan, iz čega se vidi velika važnost pravilnog funkcioniranja imunosnog sustava.

Savjeti za jačanje imuniteta:

 • Odabir namirnica visoke nutritivne vrijednosti (voća, povrća, ribe, orašastih plodova i sušenog voća)
 • Unos biljnih pripravka i multivitaminskih dodataka prehrani
 • Konzumiranje probiotika
 • Dovoljni unos vode (detoksikacija)
 • Redovito pranje ruku
 • Upotreba ovlaživača zraka
 • Boravak na zraku i suncu
 • Prestanak pušenja
 • Redovita tjelovježba
 • Održavanje prijateljskih odnosa
 • Dovoljno sna i odmora od stresnih situacija

Kako je u zimskom periodu manje dostupnog voća i povrća, često u prehrani nema dovoljno mikronutrijenata kao što su vitamini i minerali. Da bismo to nadoknadili preporučljivo je posegnuti za dodacima prehrani koji se prodaju u ljekarnama i potražiti optimalnu kombinaciju uz stručan savjet nas farmaceuta.

Zašto dolazi do pada imuniteta?

Zdrav i uravnotežen imunosni sustav čini jedan od osnovnih preduvjeta za zdravlje čovjeka.

Oslabljena aktivnost imunosnog sustava dovodi do veće podložnosti infekcijama, a u određenim okolnostima i zloćudnim bolestima. Suprotno tome, nekontrolirana hiperaktivnost imunosnog sustava znači predispoziciju za alergije i pojavu autoimunih bolesti, jer tada organizam reagira na vlastite antigene u krvi, stanicama i tkivima.

Brojni su čimbenici koji mogu oslabiti, odnosno poremetiti, ravnotežu imunosnog sustava: kronične bolesti, dugotrajna upotreba antibiotika, neredovit san, nervoza, težak fizički i psihički rad. Uz izloženost stresu, trajnu iscrpljenost i sindrom kroničnog umora, tu je također bitan i stil života – nutricijski neadekvatna prehrana, nedovoljno (ili čak previše) tjelesne aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola i slično.

Kako znamo da nam je pao imunitet? Trebamo li ga „popraviti“? Je li moguće potaknuti imunološki sustav na snažniju obranu?

Česte prehlade, nedostatak energije, nesanica, kronični umor i česta pojava herpesa na usni su sigurni znaci da je u pitanju pad imuniteta. lako znanstvenici još uvijek pokušavaju shvatiti kako taj cijeli mehanizam zapravo funkcionira, nema nikakve sumnje da je zdrav život presudan za smanjenje rizika od zaraza i bolesti.

Trenutno je najbolje što možemo učiniti opskrbiti naš organizam s mikronutrijentima, koji već dokazano imaju ulogu ojačivača imuniteta.

Vitamin C, odnosno L-askorbinska kiselina, je jedan od vitamina čiji unos zimi, kroz prehranu, može biti značajno smanjen upravo zbog nedostatka svježeg voća i povrća te preduge termičke obrade namirnica. Simptomi nedostatka vitamina C su slabost i umor, sklonost infekcijama, gingivitis...

Cink potiče djelovanje fagocita koji uništavaju viruse i pomažu u zaustavljanju prehlade, gripe i drugih zaraznih bolesti. Svaka naša stanica treba cink, jer je neophodan za pravilnu funkciju enzima. Pomaže u liječenju raznih infekcija, kroničnih bolesti, reumatoidnog artritisa i smanjenog rada štitne žlijezde.

Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, normalnoj razini kalcija u krvi, održavanju normalnih kostiju i normalnih zubi te održavanju normalne funkcije mišića. Osim pozitivnog djelovanja vitamina D na kosti, sistematski pregled randomiziranih studija prikazao je i njegov učinak na druga stanja organizma, poput zaraze virusom gripe. Suplementacija vitaminom D dovela je do smanjenja incidencije influence. Vitamin D aktivira makrofage, stimulira produkciju citokina (smanjenje autoimunih reakcija), potiče produkciju i aktivnost antitijela, inhibira proliferaciju (abnormalnih) stanica i na taj način povoljno utječe na imunosni sustav. S obzirom na dobro poznato, snažno antivirusno djelovanje, vitamin D je važan i gotovo neizostavan izbor prilikom preporuke proizvoda za jačanje imuniteta u vrijeme kada na našem području bilježimo pojavnost oboljelih od koronavirusa.