Matična mliječ i željezo:  Za zdravu trudnoću i dojenje

Matična mliječ i željezo: Za zdravu trudnoću i dojenje

Objavio eljekarna24.hr on 09.09.2024

Matična mliječ i dvovalentno kelatno željezo zajedno stvaraju snažnu sinergiju koja blagotvorno utječe na metabolizam trudnice, podržava neurohormonsku kontrolu tijekom trudnoće te pridonosi lakšem porodu bez komplikacija.


Trudnica zdrava kao pčela matica

Matična mliječ izrazito povoljno djeluje na organizam žene i njezin psihoemotivni život jer se uključuje u regulaciju hormonskog i reproduktivnog sustava. To ne čudi ako se sjetimo kakve moći ima matica u pčelinjoj košnici zahvaljujući njezinoj jedinoj i univerzalnoj hrani. Matica je jedina ženska jedinka u košnici koja ima potomstvo i njezina plodnost daleko nadilazi plodnost bilo koje druge ženske jedinke u prirodi (tijekom sezone svaki dan snese količinu jaja koja je višestruko veća od njezine tjelesne težine).

Od samog početka trudnoće trudnicama se preporučuje mliječ u prehrambenim količinama – 100 mg dnevno u liofiliziranom obliku, podijeljeno na više porcija (najbolje po 30 - 40 mg u čaši napitka). Za normalan ishod trudnoće, u zadnjem trimestru, mliječi treba dodati i 30 mg dvovalentnog željeza (najbolje po 10 mg u čaši napitka) jer ga fetus tada intenzivno uzima od majke da bi formirao svoju krvnu sliku, pa je tada veća potreba trudnice za ovim oligoelementom.

REVIMED STEVIA FE PRAH

REVIMED® dobitni trio: matična mliječ, željezo i stevia


Matična mliječ ima sposobnost jačanja imunološkog sustava te povećanja otpornosti na infekcije. Trudnoća često nosi rizik od pada imuniteta, a time i veću osjetljivost na negativno djelovanje virusa i bakterija. No to se može spriječiti sa redovitom konzumacijom matične mliječi posebno u sprezi sa dvovalentnim kelatnim željezom, najučinkovitijim oblikom ovog elementa. Kombinacija matične mliječi i željeza u ovom obliku unutar REVIMED® Fe čaše pruža lako probavljivu formulu koja neće izazvati mučninu i nelagodu čak ni kod najosjetljivijih trudnica.

Za najbolji učinak, matičnu mliječ se preporučuje konzumirati u liofiliziranom obliku. Ovaj oblik eliminira gorčinu i kiselost te zadržava biološku aktivnost mliječi po vađenju iz košnice. Međutim, zbog toga je nužno zasladiti matičnu mliječ. Stevia, prirodno organsko sladilo, idealan je izbor jer njezini glikozidi ne podižu razinu šećera u krvi i ne potiču proizvodnju inzulina. Ovaj učinak dodatno podržava regulaciju metabolizma šećera u tijelu trudnica.

Posebno kod dijabetesa preporučujemo REVIMED® Stevia Fe. Glikozidi stevije, osim što imaju glikemijski indeks nula i ne stvaraju dodatne kalorije pa time pomažu u očuvanju tjelesne težine, pokazali su se kao korisni u regulaciji krvnog tlaka i obrani od određenih virusa te kariogenih bakterija. Ovi pozitivni učinci, koji su slični onima kod matične mliječi, zajedno doprinose još izraženijoj sinergiji benefita za trudnice i dojilje, čineći REVIMED® dodatke prehrani prvom opcijom za održavanje zdravlja trudnica i dojilja.


Od antitijela do aktivnijih matičnih stanica

U košnici, „bebe pčela“ odnosno larve, druga su populacija koja, osim matice, u ranim fazama svog razvoja dobiva kao hranu isključivo matičnu mliječ. Zbog toga su bebe i djeca koja redovito konzumiraju matičnu mliječ, zdravija, otpornija i naprednija. Po rođenju, novorođenče ima svega jedan gram željeza i tijekom prvih godina života treba još dodatna tri. Mliječ će pridonijeti da se željezo iz hrane maksimalno apsorbira, formira normalna krvna slika i izbjegne rizik od anemije. Dodatno, bebe koje preko majčinog mlijeka ili diretno iz mliječi dobivaju antitijela i druge dragocjene proteine, kasnije će biti manje podložne bolestima i stresu te imati manji rizik od alergija.

Kontinuirano konzumiranje matične mliječi nakon poroda omogućuje majci da proizvede visokokvalitetno mlijeko obogaćeno antitijelima. To će pomoći u prevenciji avitaminoze, postporođajne depresije i pada imuniteta, posebno ako tijekom dana mliječi doda barem 20 mg dvovalentnog kelatnog željeza. Najnovija istraživanja otkrivaju da matična mliječ može potaknuti aktivnost matičnih stanica kako kod djece tako i kod odraslih. Zbog toga joj se pripisuje izuzetna regenerativna moć koja, poput njezinog utjecaja na normalan rast i razvoj tkiva kod djeteta, osobito živčanog sustava, pomaže obnovi oštećenih tkiva kod odraslih putem djelovanja na hipofizu i aktivaciju hormona rasta.