29.05.2019

Djeca cijelu godinu sanjare o toplim, sunčanim danima. Ljeti, kad nema škole, ali zato ima mnogo slobodnog vremena – sunce naprosto mami na igrališta i plaže. Djetinjstvo je vrijeme kada smo najviše izloženi suncu.

Ipak, previše sunca može biti opasno. Vrućina izaziva dehidraciju, toplinski udar i sunčanicu. Dugoročno, sunce može izazvati trajna oštećenja kože koja su vrlo opasna jer nose rizik zloćudnih bolesti.

Zato, posebno kada je riječ o dječjoj koži moramo paziti da je adekvatno zaštićena i da dijete ne boravi na suncu u satima kad je ono najjače.

Djeca na suncu mogu biti i sigurna, ako se pridržavamo nekih pravila:

Hidratacija

Najvažnija stvar na koju moramo misliti kad govorimo o boravku na suncu je voda. Kako bi spriječili pregrijavanje, ali i dehidraciju, vodu moramo piti stalno. Zbog vrućine se pojačano znojimo i gubimo tekućinu iz tijela. Taj se gubitak često ne čini kao značajan, ali ako tekućinu ne nadoknadimo, može dovesti do ozbiljnih posljedica. Sokovi se, naravno, ne računaju. Kod boravka na suncu najvažnija je voda i djeca bi je trebala piti dovoljno da ne dehidriraju.

Krema za sunčanje

Čini nam se napornim stalno misliti na to da uzmemo kremu za sunčanje, a još napornijim redovno je nanositi na tijelo. Međutim, to je maleni problem usporedimo li ga s opekotinama koje se mogu zaraditi ako je ne nanesete. Također, to je i jedini način na koji se može boraviti na suncu bez rizika za dugoročno oštećenje kože ili čak raka. Kremu treba nanositi svakih nekoliko sati, čaki češće ako je sunce jako, a koža je osjetljiva, kao što dječja obično jest. Djeci nanosite kremu što češće možete. Po mogućnosti neka bude vodootporna kako biste mogli  pustiti malene da se bezbrižno igraju u vodi. Također – krema s višim zaštitnim faktorom pružit će vam dužu zaštitu.

Ako dijete ima svjetliju put – kožu treba zaštiti višim zaštitnim faktorom, 30 ili 50. Čak i kada koža potamni, faktor i dalje treba biti visok jer boja kože ne garantira otpornost na štetan utjecaj sunčevih zraka. Pripazite i na količinu kreme jer ako nanesete pretanak sloj, krema neće djelovati.

Boravak u sjeni

Još jedan način da ostanete sigurni od štetnog utjecaja sunca je boravak u hladu i sjeni. Opuštanje u hladu je odlično za različite igre, čitanje ili samo druženje s dragim ljudima. Djeca će iskoristiti sve prednosti sunca i boravka na zraku, ali bez rizika od opekotina ili dehidracije, iako ih i u hladu morate mazati kremom i davati vodu. Sjenu možete iskoristiti pod drvećem, za vrijeme oblačnog vremena, ali i pomoću suncobrana ili posebnih šatora za plažu.

Ograničen boravak na suncu

Boravak na suncu ne preporučuje se u vrijeme kad je sunce najjače, otprilike od 11 do 17 sati.  U to vrijeme radije s djecom pobjegnite u hlad ili klimatizirani prostor, otiđite na ručak. Djeca neka se igraju u hladu ili u zatvorenom prostoru

Nadoknadite tekućinu, ponovno namažite kožu kremom za sunčanje i kad jačina sunca opet malo popusti, vratite se na sunce.

Odjeća

Iako vam se to možda čini čudno, zapravo je najučinkovitija zaštita od sunca nošenje odjeće. I ne samo to, s obzirom da vam sunce neće direktno dirati kožu kada nosite odjeću laganih i prozračnih materijala, moglo bi vam biti i manje vruće. Šeširi, pogotovo oni širokog oboda, šilterice ili kape s pojačanom zaštitom za vrat dobar su izbor zaštite glave, posebno za djecu. Tako će imati zaštićen vrat, glavu i ramena. Danas postoje i kupaći kostimi za djecu koji pokrivaju veću površinu kože. Sunčane naočale su obavezne jer sunce može oštetiti vid.

Prijedlog je cijelo tijelo pokriti tankim, laganim materijalima i tako se što više zaštititi od štetnih sunčevih zraka, barem kad je sunce najjače.

 

Provjeri ponudu AVENE SUN proizvoda (25% popusta od 1.05. do 31.05. 2019.)

AVENE SUN TONIRANA KREMA SPF 50+ 50ML

 

Kombinacija fotoprotektivnih filtera jamči optimalnu zaštitu od širokog spektra dugih i kratkih UVA-UVB zraka

Više

 

 

 

AVENE SUN SPRAY SPF 50+ 200ML

 

Namijenjeno preosjetljivoj koži

Više