01.06.2016

Ljeto je pred vratima i svako malo smo u prirodi, rekreiramo se na biciklu, odlazimo na planinarenje, družimo se pored dobrog roštilja i slično.

No, ljeto pored lijepog vremena sa sobom donosi i razne insekte od kojih su najiritantniji krpelji i komarci. Krpelji mogu biti prijenosnici raznih bolesti rijetko, a ugrizi komaraca ponekad toliko svrbe da izazivaju nekontrolirano češkanje i pojavu rana.

Saznajte koje sve bolesti krpelji i komarci mogu prenijeti i kako se zaštiti od njihova ugriza.

Krpelji

Krpelji su insekti koji se poput kukice mogu zakvačiti za kožu, a najčešće ih “pokupimo” boravkom u prirodi.

Krpelji sami po sebi nisu opasni, a njihovi ugrizi uglavnom su bezbolni i često prođu nezapaženo. Opasni su samo oni zaraženi, a najčešće bolesti koje prenose na našem području su lajmska bolest i krpeljni meningoencefalitis.

Lajmska bolest ili borelioza

Lajmska bolest ili borelioza je infekcija koja se širi krvotokom, a na mjestu ugriza pojavljuje se crvena oteklina i kožni osip. Uspješno se liječi antibioticima, no treba naglasiti da većina ugriza krpelja ne vodi do Lajmske bolesti.

Uz spomenutu oteklinu i osip mogu se pojaviti i bolovi u zglobovima, umor, problemi s vidom te simptomi slični gripi kao što su povišena temperatura, glavobolja i groznica.

Krpeljni meningoencefalitis

Krpeljni meningoencefalitis (KME) je virusna bolest središnjeg živčanog sustava i prenosi se ubodom zaraženog šumskog krpelja.

Njegova prirodna staništa u našim krajevima su područja između Save i Drave, obronci Medvednice i Gorski kotar.

Većina ugrizenih osoba od zaraženog krpelja nikada ne oboli. No, ako se bolest ipak pojavi tada je prate simptomi slični gripi kao što su povišena temperatura, malaksalost, glavobolja i bolovi u tijelu. Najbolja prevencija protiv krpeljnog meningoencefalitisa je cijepljenje.

Kako se zaštititi od krpelja?

Od krpelja se možete vrlo lako zaštiti
Od krpelja se možete vrlo lako zaštiti
 • Nemojte biti Indiana Jones 

Ako ste u prirodi šećite uređenim stazama. Izbjegavajte šikare, visoku travu, dulje ležanje na travi i odlaganje odjeće na travu.

 • Pregledajte se nakon svakog boravka u prirodi

Nakon povratka iz prirode presvucite svu odjeću i pažljivo pregledajte cijelo tijelo. Posebno pregledajte mekanije dijelove tijela ( iza uha, pupak, prepone, zatiljak, vlasište, pazuh, područje ispod grudi i iza koljena).

Pregled ponovite sljedećih par dana jer je moguće da krpelja niste odmah uočili.

 • Redovito pregledavajte kućnog ljubimca

Ako imate kućnog ljubimca pregledajte ga nakon svake šetnje.

Ako uočite krpelja odmah ga odstranite. U protivnom bi vam kućni ljubimac mogao prenijeti zoonozu (bolesti ili infekcije koje se prirodno prenose sa životinja na čovjeka i obratno) ili bi se krpelj nakon što otpadne iz kućnog ljubimca mogao udomaćiti i na vama. 

 • Repelentna sredstva protiv krpelja 

Nanesite repelentna sredstva u obliku spreja ili losiona na izloženije dijelove tijela i eventualno na odjeću.

 • Cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa

Cijepite se ako ste izloženi većem riziku od ugriza krpelja (lovci, šumski radnici i izletnici). Cijepljenje se preporučuje u hladnijem dijelu godine kako bi organizam stvorio potrebnu zaštitu 

 • Adekvatna odjeća

Prilikom odlaska u prirodu nosite odjeću dugih rukava i nogavica te navucite čarape preko hlača. Izbjegavajte odjeću tamnih boja jer ćete tako teže uočiti krpelja i materijale s dlačicama poput vune i flanela jer će se krpelji lakše uhvatiti na njih.

Kako ukloniti krpelja? 

Kod uklanjanja krpelja mnogi će prvo posegnuti za uljem i premazati ga. Preporučujemo da taj korak odmah izbacite jer postoji opasnost da će krpelj otpustiti dodatnu količinu sline s uzročnicima bolesti.

Pincetom uhvatite krpelja što bliže koži i nježno ga povlačite sve do kad se krpelj ne odvoji. Uvijanje ili okretanje krpelja može dovesti do odvajanja glave i povećavaju se izgledi za nastanak infekcije. 

Temeljito očistite mjesto ugriza sapunom i vodom te nanesite antibiotsku kremu. Ne zaboravite oprati ruke te očistiti i dezinficirati pincetu. Nakon toga jedino što vam preostaje je promatrati reakcije na ugriz kao što je osip i već prije spomenuti znakovi infekcije. 

Komarci

Komarci su dosadni i grizu na sve strane. Njihovi ubodi su većinom bezopasni, no ono što najviše iritira je svrbež tih uboda.

Ugrizi komaraca većinom su bezopasni, no izazivaju iritantan svrbež na koži
Ugrizi komaraca većinom su bezopasni, no izazivaju iritantan svrbež na koži

 

Pogotovo kada nas upiknu za stopalo ili na prst ruke. Tada svrbež već graniči s boli i navodi nas na nekontrolirano češkanje. Tako se rane prošire, često se inficiraju pa im i dulje treba da zarastu. 

Kao što smo rekli, za ubode komarca se ne morate pretjerano brinuti, no valja spomenuti kako neki ubodi mogu prenijeti i virus Zapadnog Nila, Zika virusnu bolest pa i malariju.

Malarija

U Hrvatskoj se godišnje registrira oko sedam slučaja malarije i to većinom kod osoba koje se vraćaju iz tropskih zemalja.

Simptomi malarije variraju od čovjeka do čovjeka, no najčešće je prati visoka temperatura, groznica, bolovi u zglobovima, glavobolje i česta povraćanja. Malarija u današnje vrijeme pripada skupini izlječivih bolesti i vrlo lako se liječi antimalaricima - lijekovima protiv malarije kao što su Hlorokin, Hinin, Primakin i tako dalje.

Virus Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila prenosi se zaraženim komarcem, a može izazvati meningitis, upalu jetre i gušterače te encefalitis (upalu mozga).

Do 20 posto inficiranih osoba ima blage simptome nalik gripi kao što su vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina te osip na prsima, trbuhu i leđima.

Većina oboljelih oporavlja se u potpunosti nakon nekoliko dana, a specifično liječenje ne postoji. U slučajevima kad su prisutni blagi simptomi terapija nije potrebna i eventualno se daju neki lijekovi za ublažavanje boli i snižavanje tjelesne temperature.

Virus Zika

U Europi je do sada zabilježeno samo nekoliko slučajeva virusne bolesti Zika i to samo kod osoba koje su boravile u zahvaćenim područjima. Kod nas ovaj virus prenosi tigrasti komarac, a simptomi su slični kao i kod gripe.

U rizičnu skupinu spadaju trudnice koje virus mogu prenijeti na dijete putem posteljice, pa se novorođenčad može roditi s deformacijama na mozgu i Guillain-Barréovim sindromom koji izaziva slabost mišića i paralizu.

Važno je napomenuti da za Zika virus ne postoji lijek niti cjepivo.

Kako se zaštiti od ugriza komaraca?

Postoji mnogo načina kako se zaštiti od komaraca
Postoji mnogo načina kako se zaštiti od komaraca
 • Nanesite repelentna sredstva

Najbolji i najlakši način zaštite od komaraca je nanošenjem repelenata na kožu. Neke od naših preporuka su Olival Natural sprej na potpuno prirodnoj bazi. Sprej je mješavina prirodnih masnih i eteričnih ulja i uspješno štiti od ugriza tigrastih komaraca. Bitno je napomenuti kako ne sadrži DEET (N,N-dietilmetatoluamid), kemijski repelent koji odbija komarce.

A želite li uspješno zaštiti i svog mališana posegnite za Olival Natural sprejem namijenjenim isključivo za djecu. Mnogo je blaži, ali ne i manje djelotvoran.

 • Izbjegavajte ranojutarnje i večernje izlaske

Većina komaraca najaktivnija je u zoru i sumrak. U vrijeme sezone komaraca (što je sada) izbjegavajte ranojutarnje i ranovečernje izlaske.

Ako niste u mogućnosti ostati kod kuće obavezno odjenite majice dugih rukava, duge hlače i čarape. A ako ćete već biti u sandalama i proljetnim haljinicama obavezno nanesite repelente protiv komaraca.  Radi li se o večernjem izlasku tada će vam dobro doći Hamapharm sprej s eteričnim uljem lavande. Bit ćete zaštićeni od uboda i lijepo ćete mirisati.

 • Izradite prirodne sprejeve

 1. Citrusni sprej. Koru od naranče, limete i limuna kuhajte u vodi sve do kad ne zavri. Ugasite vatru i pričekajte da se voda ohladi. Vodu stavite u malu bočicu s raspršivačem i nanesite je na kožu.
 2. Napravite mix eteričnih ulja. Kao bazu koristite bademovo ili sezamovo ulje s kojim ćete pomiješati eterična ulja. A koje ćete mirise eteričnih ulja koristiti odluka je samo na vama. No svakako pokušajte s ružmarinom, bosiljkom, cedrom, cimetom, limunom ili lavandom. Izmiješajte najviše tri vrste eteričnih ulja s čistim bademovim ili sezamovim uljem i nanesite ga na kožu
 3. Biljni sprej. Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost blokirati centar za disanje kod komaraca. Neke od njih su lavanda, hajdučka trava i kamilica. Prokuhajte šalicu vode i u kipuću vodu dodajte 3-4 žličice sušenog bilja po izboru. Poklopite lonac s vodom i pričekajte da se ohladi. U ocijeđenu vodu dodajte par kapi 100% alkohola, sipajte u bočicu s raspršivačem i sprej je gotovo. Ako ćete ovaj sprej nanijeti na kožu vašeg mališana tada nemojte dodavati alkohol
 4. Sapun za odbijanje. Pomiješajte 10-15 kapi eteričnog ulja (matičnjak, lavanda, ružmarin...) s 30 grama tekućeg sapuna za tuširanje. Prije izlaska se otuširajte ovim šamponom
 5. Pojedite mnogo češnjaka. Komarci ne vole miris češnjaka, pa prije izlaska dobro se najedite češnjaka :) A ako vas brine neugodan zadah i da ćete uz komarce odbijati i ljude pokraj sebe, prije izlaska popijte par tableta od češnjaka.
 6. Kora od banane. Osim što je zdrava odlična je za vašu kožu i komarci je mrze. Bananu pojedite i unutrašnjom stranom kore namažite dijelove ruku i nogu.
 7. Jabučni ocat. Pomiješajte tri žlice jabučnog octa s 2 dcl vode i po želji dodajte malo meda. Popijte sok i vaša koža će nakon kratkog perioda lučiti miris octa koji mogu osjetiti samo insekti.
 • Izbjegavajte vlažna područja

Ako odete u šetnju šumom izbjegavajte močvarna i vlažna područja naročito u ranojutarnjim i večernjim satima. Na dvorištu uklonite vodu iz svih predmeta gdje se ona može zadržavati (npr. bačve i kante u kojima čuvate kišnicu). Ličinke komaraca se množe u ustajaloj vodi i u vrlo kratkom vremenu mogu se razviti u odrasle jedinke.

Ako primijetite da se ličinke počinju množiti, odmah bacite vodu ili u vodu uronite bakrenu žicu jer ih bakreni ioni mogu uništiti.

 • Izbjegavajte slanu hranu i cvjetne mirise

Mliječna kiselina je magnet za komarce, a naše tijelo je oslobađa nakon tjelovježbe ili konzumiranja određenih namirnica kao što je slana hrana.

Isto tako voćni i cvjetni mirisi mogu privući komarce. Izbjegavajte parfeme, kreme za tijelo i lice, šampone, lakove za kosu, kreme za sunčanje i svu kozmetiku koja može sadržavati suptilne mirise koje privlače komarce.

A kako ublažiti svrbež?

Ako ste ipak dobili ubod komarca, pomoću ovih sredstava možete olakšati iritantan svrbež i crvenilo.

 • Eterična ulja lavande, limunski eukaliptus, limunska trava i lovor
 • Krema ili gel od aloe vere
 • Ulje crnog kumina
 • Krema od kamilice, propolisa, nevena
 • Koloidno srebro
 • Soda bikarbona (razrijedite je vodom da bi napravili pastu i nanestte je na mjesto uboda)

Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta ubuduće dobro doći i da ćete se uspješno boriti protiv ugriza krpelja i komaraca.

Zaštitite se od insekata

HANSAPLAST LOSION PROTIV INSEKATA 

Hansaplast losion protiv insekata pruža optimalnu zaštitu koja je blaga prema koži. Štiti od komaraca u trajanju do šest sati i krpelja u trajanju do četiri sata.  Više

 

 

HANSAPLAST SPREJ PROTIV INSEKATA 

Sprej protiv insekata učinkovito štiti od komaraca i krpelja. Formula ne ostavlja masni sloj na koži i ugodnog je mirisa. Sprej je pogodan za korištenje na licu i tijelu. Više