14.05.2019

Dječja koža, a pogotovo koža beba izgleda i funkcionira drugačije nego koža odraslih. Samozaštitni mehanizmi još nisu razvijeni kod tako mlade kože, pa bebe i djeca trebaju posebnu njegu kako bi im koža ostala zdrava.

Iako ima istu strukturu kao i koža odrasla čovjeka, koža bebe još nije usvojila sve funkcije. Krhka je i nezrela i trebat će joj tri godine da ojača i u potpunosti preuzme svoju ulogu zaštitne barijere.

Njezina nježnost proizlazi iz više faktora:

 • Suha koža

Kad se beba rodi, prekrivena je sirastom masom koja ju je štitila od utjecaja amnionske tekućine u maminom trbuhu. U prvih nekoliko dana, bebina koža još nije naviknuta na suhu okolinu i na njoj se pojavljuju područja suhe kože i crvenila ( zato što koža dolazi u dodir sa suhim zrakom unutar grijanih prostorija koji je dodatno isušuje).

To je normalna pojava i povlači se čim se otklone uzroci nastanka. Međutim, ako se to ne dogodi, beba ima suhu kožu i treba je njegovati u skladu s time. ( Izbjegavati pjenušave kupke i mirisne sapune jer odstranjuju prirodne masnoće s kože. Umjesto toga, u vodu dodati malo ulja.)

Bebina koža nježnija je od kože odraslih

 • Osjetljivost

Bebina koža je zapravo iznimno osjetljiva – tanja je, elastičnija, glađa i mekša od kože odraslih, ali je i puno nježnija i sklonija iritacijama.

 

 • Osjetilni podražaji

Beba kroz kožu prima osjetilne podražaje koji su važni za bebin pravilan razvoj. Beba preko kože osjeća pažnju i ljubav – što je više izložena osjetilnim iskustvima, to će razviti jači imunitet.

 

 • Debljina kože

Koža beba ima jednak broj slojeva kao i koža odraslih, ali oni su znatno tanji – iznose tek jednu petinu njihove debljine.

 

 • Znojenje

Zbog toga što je vanjski sloj kože mnogo tanji  i stanice su rjeđe raspoređene - znoj i lojne žlijezde su manje aktivni. Zato se čini da se bebe ne znoje.

 

 • Otpornost

Bebina koža je manje otporna od kože odraslih i posebno osjetljiva na kemijske, fizičke i mikrobiološke utjecaje. Tvari koje dolaze u kontakt s kožom beba mnogo lakše prodiru u vanjske slojeve kože.

 

 • Osjetljivost na UV zrake

Bebina koža ima izrazito nisku pigmentaciju – melanociti koji su odgovorni za proizvodnju melanina jesu prisutni, ali su manje aktivni i zbog toga je koža osjetljivija na UV zrake.

Osigurajte djetetu miran san pravilnom njegom dječje kože

 • Regulacija tjelesne topline

Bebe su posebno osjetljive na promjene u temperaturi i imaju problem s regulacijom tjelesne topline – zbog toga što cirkulacijska mreža njihove kože nije u potpunosti formirana i sporo se prilagođava promjenama temperature, a ulogu u regulaciji tjelesne temperature ima i smanjena aktivnost lojnih žlijezda.

 

 • PH faktor

Pri rođenju pH kože je gotovo neutralan.

Zatim se razvija i postaje kiseliji nego kod odraslih. Ta razlika čini bebinu kožu osjetljivijom na infekcije i iritacije.

 

 • Matične stanice

Bebina koža se od kože odrasle osobe razlikuje i  po bogatstvu matičnim stanicama : ona posjeduje zalihu matičnih stanica koja je u maksimumu pri rođenju, ali je iznimno osjetljiva u prvim godinama života kad se gradi kožna zaštita. Ova zaliha stanica predstavlja životnu zalihu bebinoj koži: cijeli život njezina će uloga biti da obnavlja i održava opću ravnotežu kože.

 

 • Sazrijevanje

Dječja koža sazrije do otprilike 6. godine života, no i dalje su neke funkcije u odnosu na kožu odraslih smanjene.

Kao što za kožu odraslih vrijedi pravilo da je hidratizirana koža mekša i bolje zaštićena od vanjskih utjecaja, isto vrijedi i za kožu beba. Važno je kombinirati pravu rutinu i hidratantno sredstvo i bebinu kožu pravilno njegovati.

 

 

Njegujte bebinu kožu uz Trudi hidratantnu kremu 100 ml (popust 30% od 15.5. do 16.5.)

 

 

TRUDI HIDRATANTNA KREMA 100ML

TRUDI HIDRATANTNA KREMA 100ML

Trudi hidratantna krema s propolisom ima izuzetna hidratantna, omekšavajuća i zaštitna svojstva. Sastavom je prilagođena tankoj i osjetljivoj dječjoj koži.

VIŠE

 

 

 

TRUDI GEL ZA TUŠIRANJE 250 MLTRUDI GEL ZA TUŠIRANJE 250 ML

  Trudi kremasti gel za tuširanje sadrži nježna sredstva za čišćenje   dobivena iz palme kokosa prikladna za higijenu osjetljive dječje kože. 

 

  VIŠE