Dobra oralna higijena ključna je za zaustavljanje karijesnih procesa na zubima i održavanje zdravog parodontnog tkiva. To uključuje redovito uklanjanje naslaga sa svih zubnih površina četkicom za zube i međuzubnih prostora korištenjem interdentalnih četkica i zubnog konca.

06.02.2023

Četkanje bi moralo započeti s nicanjem prvog zuba, pri čemu se koristi mala četkica za zube s mekim vlaknima. Zube, odnosno zub peremo dvaput dnevno. Također vam savjetujemo korištenje zubnog konca kada se mliječni zubi međusobno dodiruju.

Premda ih zamjenjuju trajni zubi, mliječni su zubi ključni za razvoj djeteta. Njima dijete može gristi hranu i na taj način uživati ​​u raznolikoj prehrani, omogućiti optimalan razvoj čeljusti i pravilan položaj jezika u usnoj šupljini. Podupiru usne i omogućuju pravilan razvoj govora. Mliječni zubi drže mjesta za rast stalnih zubi.

Prvi zub izbije oko 6. mjeseca (obično donji sjekutić), a do 3. godine izbiju svi mliječni zubi – u ovoj dobi, vaše dijete ima 20 mliječnih zubi. Dijete vodimo stomatologu kada izraste prvi zubić, odnosno najkasnije do 1. godine života. Terapeut pregledava dijete i daje vam korisne savjete o čišćenju zubi i održavanju zdravlja usne šupljine.

 

 

Fluoridi

Fluoride dodajemo zbog sprečavanja karijesa. Mogu se dodavati sustavno (s vodom, hranom, kao dodatak prehrani) ili topikalno (na površinu cakline).

Djeluju na način da talože ione fluora na površinu cakline koji sprječavaju prebrzo otapanje cakline u kiselom okruženju, što s vremenom dovodi do karijesa.

Sami fluoridi ne sprječavaju karijes, ali inhibiraju njegovo napredovanje. Jedino stalna izloženost osigurava njihove učinke.

Fluoridi su obično prisutni u pastama za zube i u nekim tekućinama za ispiranje usta. U stomatološkim ordinacijama mogu ih aplicirati u obliku visoko koncentriranih premaza.

Odgovarajuća količina fluorida za djecu je 1000 ppm. Pastu za zube nanosimo u odmjerenoj količini, od 0-3 godine u veličini rižinog zrna, od 3-6 godine u veličini graška.

 

Prehrana

Važno je da djeci ograničimo konzumiranje šećera i slatkih pića. Obroke dajemo u redovitim razmacima, a u međuvremenu neka dijete konzumira samo vodu ili nezaslađeni čaj. Vrijeme između obroka je ključno jer daje usnoj šupljini priliku da neutralizira djelovanje bakterija nakon jela.
Apsolutno izbjegavajte slatke napitke za žeđ. Prirodni sokovi i biljna mlijeka također sadrže puno šećera koji ubrzano djeluju na manje mineraliziranu caklinu mliječnih zuba. Također je preporučljivo potpuno izbjegavanje šećera (osim prirodno prisutnih šećera u povrću, voću, žitaricama itd.) do 3. godine.

 

 

Karijes

Karijes je najčešća kronična bolest kod male djece. Nastaje složenom interakcijom kariogenih bakterija s ugljikohidratima koji s vremenom fermentiraju pod utjecajem bakterija.

Higijena mliječnih zubi važna je kako sa stajališta stvaranja dobrih navika kod djece i dojenčadi, tako i sa stajališta prevencije prerane pojave karijesa kod djece.

Čim nikne prvi zub, savjetujemo redovito četkanje malom količinom paste za zube (s odgovarajućom količinom fluorida). Djeca do 8 godina nemaju dovoljno razvijenu motoriku da bi dovoljno temeljito prali zube, stoga je ključno da im pritom pomažu roditelji ili skrbnici. Nadzor se preporučuje do 12. godine, a njihovo sudjelovanje mora biti redovito i dosljedno.

 

Četkanje i odgovarajuća četkica za zube

Zube četkamo ujutro i navečer. Važno je da ne izostavimo oralnu higijenu, već ustrajemo i kada dijete ne surađuje. Četkanje je bezbolno i njime ne štetimo djetetu.

Zubni plak koji se predugo zadržava na površini zuba ubrzava adheziju novog zubnog plaka i time izaziva aktivno djelovanje kariogenih bakterija, što uzrokuje karijes. Kod četkanja smo usredotočeni na pozitivnu motivaciju i osiguramo odgovarajuća pomagala.

Učinkovitost uklanjanja zubnog plaka ovisi o tehnici četkanja, sudjelovanju osobe čiji se zubi peru te o finim motoričkim sposobnostima te osobe. Četkica za zube najvažniji je alat kod oralne higijene jer njome mehanički uklanjamo zubni plak. Ključno je obuhvatiti sve površine, a zbog stiskanja usana je kod djece posebno teško doći do područja donje čeljusti, na strani jezika, te do područja gornjih sjekutića.

 

 

Za veću učinkovitost uklanjanja zubnog plaka preporučaju se četkice za zube različitih oblika. Uz uobičajene jednoglave četkice za zube, odnedavno je zanimljiv troglavi dizajn četkice za zube. Troglava četkice za zube osmišljena je za istovremeno čišćenje bukalnih, lingvalnih/palatinalnih i okluzalnih površina. Dvije su glave dizajnirane s 45° dlakama za čišćenje bukalnih i lingvalnih, odnosno palatinalnih površina, dok je treća glava osmišljena za okluzalne površine. Takva četkica za zube prikladna je za osobe s ograničenim ručnim vještinama, gdje spada i mala djeca.  

Studije pokazuje da su za optimalnu oralnu higijenu troglave četkice za zube prikladnije od uobičajenih četkica, kada roditelj ili skrbnik pere djetetove zube. Također, za samog roditelja je upotreba troglave četkice za zube praktičnija i jednostavnija.

 

Troglava četkica za zube također može odlično zamijeniti običnu četkicu kada je dijete samostalno koristiti. Rukovanje troglavom četkicom za zube lakše je i prikladnije za malu djecu. Nakon korištenja klasične i troglave četkice za zube, većina djece preferira potonje jer ima osjećaj da je čišćenje bolje i brže, a korištenje jednostavnije i udobnije. No, najprikladnija je četkica za zube koju dijete koristi redovito i pravilno.

 

 

Maja Vargazon, dr. dent. med.