24.10.2018

Iako najčešće ne predstavljaju ozbiljan problem, suha koža i ispucale usnice mogu biti izrazito nelagodan problem.

Faktor koji najviše doprinosi suhoj i oštećenoj koži bez sjaja, te ispucalim usnicama, kombinacija je hladnog zraka i grijanja zimi. Koža reagira na velike promjene u temperaturi.

Kako bi te prijelazne reakcije bile blaže, koži i usnicama potrebna je pravilna njega kroz cijelu godinu.

Simptomi suhe kože se razlikuju od osobe do osobe i ovise o različitim faktorima, kao što su genetika, dob, zdravstveno stanje, količina vremena provedena na otvorenom i slično.

Izraz suha koža opisuje gornji sloj kože, kojoj nedostaje vlage i prirodnih masti, odnosno lipida. Lipidi djeluju kao zaštitni sloj i brane kožu od raznih bakterija i virusa. Njihovo pomanjkanje vodi do hrapave i grube kože bez sjaja.

Površinski sloj kože sadrži do 30% vode, tako da je važno ostati hidratiziran, kako zbog zdravlja općenito, tako i zbog zdravlja i ljepote kože. Dobro hidratizirana koža manje je osjetljiva i učinkovitija je u obavljanju svoje zaštitne uloge.

Suha koža može se pojaviti bez obzira na tip kože.

Uzroci suhe kože i ispucalih usana

Suha koža i ispucale usnice često  se javljaju u zimskim mjesecima, kada vlažnost zraka padne. Kada je zrak vani hladan i suh, vlaga iz vaše kože brže isparava i to isušuje vašu kožu. Vjetrovito hladno vrijeme (pogotovo ako uživate u zimskim aktivnostima) može samo dodatno pridonijeti suhoj koži i ispucalim usnicama.

U hladnim zimskim danima puno vremena provodimo u grijanim prostorima. Suh unutarnji zrak ne samo da isušuje vašu kožu, već dovodi i do suhoće sluznice nosa, usne šupljine a time i do suhih i ispucalih usnica. Postavite termostat na nižu temperaturu koja je ugodna i koristite ovlaživač zraka, naročito noću. Osim što ćete uštedjeti na grijanju, vaša će koža biti zadovoljnija. Ovlaživač zraka pomaže u hidrataciji suhe kože te ublažava simptome suhog grla i nosne šupljine.

Nema ničeg bolje od vrućeg tuša, pogotovo kada vani pada snijeg. No koliko god to vama bilo ugodno i opuštajuće, vašoj koži nije ni jedno ni drugo. Predugim tuširanjem uklanjate prirodna ulja s vaše kože, a vruća voda ubrzava cirkulaciju, što može uzrokovati crvenilo i iritaciju. Najbolje bi bilo da je temperatura vode malo toplija od vaše tjelesne temperature.

Suha koža može se pojaviti bez obzira na tip kože.

Ponekad vam vaš omiljeni gel za tuširanje čini više štete nego koristi. Obratite pažnju na sastojke, jer u današnje gelove za tuširanje i sredstva za čišćenje kože lica proizvođači stavljaju razne, za vašu kožu štetne kemikalije. Morate biti svjesni da štetni sastojci djeluju negativno na vaš cijeli organizam, ne samo kožu. Ti sastojci talože se u vašem organizmu, a posljedice ćete možda osjetiti tek nakon nekoliko godina korištenja.

Jedan u torbi, dva u ladici radnog stola, tri u kupaonskom ormariću… Za mnoge, balzam za usne predstavlja nešto bez čega ne mogu, pogotovo kada vani zahladi. Balzam za usne spada među najraširenije kozmetičke proizvode. Samim time veća je vjerojatnost da ćete kupiti balzam koji sadrži štetne sastojke. Kao i kod kozmetike za tuširanje i hidratantnih losiona za tijelo, obratite pozornost na deklaraciju proizvoda.

Ispravna njega kože i usana

Bez obzira na dobro poznate posljedice izlaganja kože suncu ljeti, samo rijetki pravilno njeguju kožu, dok većina nije ni svjesna dugoročnih posljedica nepravilne njege kože.

Najčešća nedoumica povezana sa suhom kožom je uloga same vode pri obnavljanju vlažnosti kože - izuzevši pijenje vode, tuširanje, kupke, plivanje u bazenu, sve to isušuje kožu. Zbog toga važno je reagirati ubrzo nakon kupanja i umivanja, jer već u idućih nekoliko minuta vašu kožu potrebno je nahraniti hidratantnom kremom.

Prvi i najvažniji korak u ispravnoj njezi kože je redovna hidratacija. Voda je neophodna našem organizmu i od malih nogu nas uče da je najzdravije piće. Mi ćemo vas još jednom podsjetiti na to. Osim sjajnije kože i kose, koncentracija će vam biti veća, bit ćete bolje raspoloženi, manje ćete se umarati, glavobolje će se smanjiti, imat ćete više energije i bolju probavu. Ako se ne hidratizirate redovno, hidratantne kreme samo će vam prividno pomoći.

Važno je paziti na prehranu. Sve što pijete i jedete ima veze s izgledom i stanjem vaše kože. Popijete li zdrav smoothie od povrća umjesto popodnevne kave, vaša će koža izgledati bolje, a imat ćete i više energije.

Popijete li zdrav smoothie od povrća umjesto popodnevne kave, vaša će koža izgledati bolje.

Nemojte ići u krevet ako niste očistili kožu od šminke. Spavanje sa šminkom nikad nije dobra ideja. Uzrokuje više štete nego što mislite. Osim što vam se začepe pore, možete dobiti akne, oštećujete stanice vaše kože, ubrzava se proces starenja kože, te se kao rezultat svega toga pojavi suha koža bez sjaja i nejednakog tona kože. Iako vam je kasno, umorni ste i samo se želite što prije baciti u krevet, probajte izbjegavati tu naviku.

Koristite kreme sa zaštitnim faktorom. Kreme sa zaštitnim faktorom štite vašu kožu od UV zračenja i pomažu vašoj koži da ostane zdrava i prirodno lijepa. A osim toga, smanjit ćete rizik za nastanak raka kože. Ne izlažite se direktno suncu, no ako to ne možete izbjeći, odaberite kremu s čim većim zaštitnim faktorom.

Nemojte koristiti jeftine ruževe i balzame za usne. Oni će potamniti i isušiti kožu na usnicama. Koristite kvalitetne hidratantne ruževe i balzame poznatih brendova. Dobra navika je namazati usnice balzamom prije nego nanesete ruž za usne.

Koristite kvalitetne hidratantne ruževe i balzame.

Najveći saveznik u njezi suhe kože je hijaluronska kiselina. Hijaluronska kiselina je tvar koja se prirodno nalazi u našem tijelu i pomaže u borbi protiv starenja kože. Kako starimo, proizvodnja hijaluronske kiseline se usporava, tako da, ako želite usporiti proces starenja kože, koristite proizvode koji ju sadrže u sebi.

Hijaluronska kiselina koju dobijemo izvana, se u usporedbi s vlastitom hijaluronskom kiselinom razgrađuje brže, i njezina svakodnevna upotreba obavezna je točka do cilja očuvanja vlage kože i efekta pomlađivanja.

Njegujte vašu kožu lica i usne uz LIERAC MAGNIFICENCE KREMU i LIERAC LIFTISSIME BALZAM ZA USNE uz popust od 40% (do 31.10.2018.)

LIERAC MAGNIFICENCE KREMA ZA SUHU KOŽU

Anti age krema za suhu kožu lica. Umanjuje bore i borice, učvršćuje, popunjava i zaglađuje kožu.

VIŠE

 

LIERAC LIFTISSIME BALZAM ZA USNE 15ML

Balzam za usne i područje oko usana koji redefinira oblik usana, popunjava ih i hrani.

VIŠE