Da bi nas zima asocirala samo na lijepe stvari, važan je imunitet. Naučite kako ga ja ojačati za vrijeme učestalih zimskih prehlada.

03.12.2014

Zima je doba godine kada bi svi trebali uživati u radostima zimskog ugođaja, snijegu i svježem zraku. Nerijetko tome nije tako jer nas ta ista zima asocira i na prisilne ostanke u krevetu, šmrcanje te na dosadne prehlade i gripe koje pogađaju većinu odraslih, a pogotovo malu djecu do 3 godine. Da bi nas zima asocirala samo na lijepe stvari, važan je imunitet.

Imunitet je otpornost organizma, tj. njegova sposobnost obrane od bolesti. Imunološki sustav treba stvoriti posebne tvari - protutijela i stanice imunološke zaštite koje neutraliziraju aktivnosti uzročnika bolesti. Tek rođena djeca imaju imunitet stečen od majke.

Prehrana majki, osobito dojilja, ima jako važnu ulogu u jačanju djetetova imuniteta. Za malu djecu je karakteristično da obolijevaju čak do 8 puta godišnje.

Hunjavice i prehlade znak su aktivnog rada imunološkog sustava, ali uz uvjet brzog ozdravljenja i da za liječenje nisu korišteni razni lijekovi. Roditelji trebaju paziti na zdravlje svoje djece, ali pretjerana zabrinutost je neutemeljena. Zdrava i raznolika prehrana, osnovna higijena, kretanje i boravak u prirodi, dovoljna količina sna, preduvjet su za stvaranje imuniteta.

Imunitet se može dodatno pojačati pomoću vitamina i minerala te različitih prirodnih dodataka poput propolisa, matične mliječi, echinacee..

ZAČEPLJEN NOSIĆ

Sezona prehlada, a naročito začepljen nosić su najčešće boljke koje muče roditelje u zimskim danima.

Sama prehlada najčešće nije opasna, ali začepljen nosić izaziva mnogo problema jer otežava normalno disanje, a samim time i spavanje i hranjenje beba koje postanu nervozne i razdražljive.

Higijena nosne šupljine kod beba je jako bitna jer osim što ne znaju same ispuhati nos, ne znaju niti disati na usta.

Uzrok začepljenog nosa su uglavnom virusi i bakterije, ali može biti i suhi zrak u stanu ili kući pa ga je potrebno stalno vlažiti. Nosić je potrebno čistiti što češće kako bi se spriječilo širenje infekcije ili neke druge komplikacije poput upale gornjih ili donjih dišnih puteva ili pak upale srednjeg uha.

Korisni savjeti za čišćenje nosića:

  • nosić je najbolje čistiti fiziološkom otopinom ili sprejevima na bazi morske vode
  • kapi sljezovog korijena su također učinkovite
  • kod starije djece pomažu inhalacije parom (npr. kamilica)
  • dosta djelotvorno riješenje su i različiti aspiratori za nos koji se mogu koristiti od najranije dobi (ručni, na baterije ili kao nastavak za usisavač)
  • u prostor u kojem boravimo postaviti aroma lampe iz kojih eterična ulja hlape direktno u okolinu, kao recimo eukaliptus, lavanda, čajevac koji imaju antibakterijska, antivirusna i antiseptička svojstva

AQUA MARIS

Aqua Maris je linija prirodnih proizvoda na osnovi morske vode iz Jadrana koji se koriste za zdravlje nosa, grla i uha. Proizvodi ne sadrže konzervanse i aditive pa se mogu koristiti neograničeno.

Morska voda koja je bogata mineralima i oligoelemtima, blagotvorno djeluje na sluznicu nosa pomažući prirodne mehanizme njezina čišćenja. Ipak je vlažnost sluznice važna za funkcioniranje nosne sluznice i normalno disanje. Ovakve izotonične otopine morske vode koriste se za ovlaživanje nosne sluznice, održavanje prohodnosti nosne šupljine, za sprječavanje nakupljanja nečistoća u nosu kao i njihovo lakše otklanjanje.

Aqua Maris ispire udahnute čestice prašine, alergena, bakterija, virusa te olakšava uklanjanje nakupljenog sekreta, uz istovremeno ovlaživanje i obnavljanje nosne sluznice. Proizvodi su namjenjeni za dugotrajnu uporabu, od najranije dobi.

Postoji verzija i hipertoničnih otopina morske vode koje su zapravo prirodni dekongestiv. Zbog većeg sadržaja soli, osmotskim učinkom se uklanja višak tekućine iz sluznice nosa i tako se olakšava disanje. Ovakve otopine su namjenjene za djecu stariju od 8 godina i odrasle.

ESI PROPOLAID SPRAY ZA NOS

Ovaj sprej za nos sadrži fiziološku otopinu obogaćenu ekstraktom propolisa i ekstraktom lista hamamelisa. Vlaži i čisti nosnu sluznicu, a s druge strane djeluje i antiseptički, baktericidno i virucidno. Prema tome može se koristiti za svakodnevnu higijenu, ali i kod začepljenog i neprohodnog nosa. Nema ograničenja u primjeni.

OPERIL P 0,025%

Operil P sadrži oksimetazolin koji se upotrebvljava kao nosni dekongestiv, odnosno za sprječavanje prekomjernog lučenja nosnog sekreta. Olakšava disanje kroz nos te ublažava prateće znakove hunjavice. Namjenjen je djeci u dobi od 2 do 7 godina, njegovo djelovanje počinje kroz 15-ak minuta i može trajati do 12 sati.

Operil P se upotrebljava kod:

  • upale nosne sluznice usred prehlade
  • peludne hunjavice (alergijski rinitis)
  • upale nosnih šupljina i došupljina
  • upale srednjeg uha

Ne smije se davati djeci mlađoj od dvije godine.

Smije se upotrebljavati samo u preporučenim dozama (1-2 inhalacije Operil P 0,025% u svaku nosnicu 2-3 puta dnevno) i to najdulje pet do sedam dana. Dugotrajna primjena oksimetazolina može uzrokovati oštećenje nosne sluznice, suhoću sluznice i pojavu krastica.