19.06.2019

Ljeto je, kao period godine, vrijeme u koje nosimo najmanje odjeće što znači da smo najviše izloženi suncu. Posebice za godišnjih odmora kada štitimo samo strateške točke na tijelu dok je ostatak izložen na milost i nemilost sunčevih zraka.

Odlazak na godišnji odmor najčešće uključuje i odmaranje na plaži i sunčanje (jer tko nije dobio nešto boje nije bio na moru!) no opasnosti koje prijete koži sve su veće.

U posljednjih se nekoliko godina UV indeks zračenja značajno povećao (vjerojatno ste primijetili da sunce “jače grije” nego prije) i sam boravak na otvorenom i na suncu nosi veće rizike za kožu. Zato je važno kožu, naš najveći organ, dobro pripremiti za izlaganje vrućinama i izbjeći opekline, guljenje kože, stvaranje štetnih slobodnih radikala ili mnogo opasnije - kožne bolesti poput raka kože. Sunce također isušuje kožu što uzrokuje i dojam starenja, a tko želi izgledati starije nakon ljeta?

Prilagodba kože štetnom sunčevom zračenju prvi je korak sprečavanju potencijalnih problema s kožom i nesmetanom provođenju vremena na otvorenom za vrućih ljetnih dana.

Pripremite kožu

Kreme za sunčanje obavezna su zaštita od prejakog sunca no ono što sunčanjem želimo postići - tamnija boja kože - može se postići na još nekoliko načina, bez “nepotrebnog” izlaganja suncu.

Kreme za sunčanje pružaju dobru zaštitu no u slučaju kraćeg boravka uz obalu ne garantiraju dobivanje boje.

Idealan način za krenuti sa hvatanjem boje jest inicijalno pojačanje pigmenta koje možemo postići “sunčanjem” u solariju i losionima za samotamnjenje.

Što je zdravije?

Solarij je definitivno najlakši način za dobivanje preplanule puti bez izlaganja suncu u vrlo kratkom vremenu. No, kako utječe na vašu kožu? Racionalnim korištenjem solarija, minimalnom minutažom i umjerenim tretmanima možemo postići željeni efekt i dati koži prvi sloj boje koji će ublažiti rizik od opeklina ali najštetniji faktor je postojan, a to je UV zračenje.

U solarij aparatima nalaze se UV lampe pod čijim svijetlom koža tamni. Sam naziv upućuje na UV zračenja koja pokušavamo ublažiti kremama za sunčanje a prema istraživanjima, unatoč tome što nam čak i solarij daje malu dozu vitamina D, UV zračenje kojeg proizvodi intenzivnije je od onog kojim nas zrači sunce prilikom izlaganja. Vitamini su nam prijeko potrebni, no zračenje nije.

Sredstva za samotamnjenje

Losioni za samotamnjenje, naravno, ne sadrže UV zrake. Sadrže DHA (dihydroxyacetone), spoj koji u dodiru s kiselinama mrtvih stanica na epidermisu reagira te tamni kožu. Obzirom na činjenicu da koristimo proizvod koji će imati estetski efekt na nama, vrlo je važna pravilna upotreba i praćenje uputa nanošenja.

Sunčeve zrake i solarij zračenjem ulaze mnogo dublje u kožu i oštećuju slojeve epidermisa. Koža se, pod svijetlom i toplinom, peče i tamni. Losioni za samotamnjenje uglavnom djeluju na površini epidermisa ulazeći u njegovih prvih nekoliko slojeva bez ikakvog oštećivanja kože - bez zračenja, bez svijetlosti i bez visokog stupnja topline, što losione čini daleko najzdravijim načinom tamnjenja, odnosno pripremanja kože za sunce.

Učinak losiona za samotamnjenje neće biti dugotrajan kao što je to slučaj kod izlaganja suncu ili solarija, no najzdraviji je. Također,  redovitim korištenjem možemo postići efekt konstantne preplanulosti i ono najvažnije - najbolje pripremiti kožu za sunčanje.

Zašto pripremiti kožu tamnjenjem?

Kad koža dobije inicijalni sloj boje, put tamnjenju je kraći i šanse za opeklinama su maksimalno umanjene. To, naravno, ne znači da se možete roštiljati na ručniku pola dana na najjačem suncu ali nećete ni izgledati kao chili papričica nakon 10 minuta uživanja na ručniku.

Iako je stupanj tamnjenja na suncu individualna stvar (neki ljudi u istom vremenu više potamne od nekih drugih - ovisno o tipu kože), želja za tamnjenjem je slična i to otvara put opeklinama.

 

Ne tamne svi podjednako

Osobe svijetlije puti imaju mnogo veće šanse za dobivanje opeklina od sunca, mnogo su osjetljivije za boravak na suncu i njihova koža traži kremu za sunce s većim zaštitnim faktorom ali i nošenje odjeće sa UV zaštitnim faktorom. UV zračenju nismo izloženi isključivo na suncu. Zrake probijaju odjeću, odbljeskom od pijeska, kamenja ili asfalta nas “hvataju” i u hladu a nismo sigurni ni u moru jer prolaze kroz vodenu površinu.

Još jedan od načina zaštite i pripreme kože su razni preparati poput astaksantina - antioksidansa koji pripada skupini ksantofilnih karotenoida. Karotenoidi su organski pigmenti antikancerogenih svojstava koji se nalaze u voću i povrću i štite ga od UV zračenja, na isti način štite i ljudsko tijelo.

Završite ljeto zdravi i preplanuli te zadržite prekrasan ten i mladost kože cijele godine. Zdravlje je na prvom mjestu.

Pripremite kožu za plažu uz 20% popusta na VichyLa Roche-Posay asortiman (od 19. do 20.6.)

 

   VICHY MLIJEKO ZA

   SAMOTAMNJENJE

        Prirodna njega za samotamnjenje s 8-satnom hidratacijom.

       Više

 

   

    VICHY IDEAL SOLEIL MLIJEKO F-50

         Za muškarce i žene sa svijetlom kožom u potrazi za zaštitom od sunca.

        Više