05.12.2018

“Elektronske cigarete ipak nisu štetne po zdravlje!” ili ”Nova studija pokazala: Konzumacija e-cigareta mnogo sigurnija za vaše zdravlje od klasičnih” naslovi su koji iskaču zagovarajući korištenje elektroničke cigarete. I očito uspješno, jer sve je više pušača koji se odlučuju na prestanak pušenja klasične cigarete, te se prebacuju na ovaj “zdraviji” model.

No, idu li uistinu riječ “cigareta” i “zdravlje” zajedno? Od svoje pojave na tržištu, e-cigarete su predmetom javnozdravstvene rasprave - da li su zaista zdrava alternativa klasičnom pušenju, jesu li sigurne, jesu li štetne za vaše tijelo, uzrokuju li rak?

Jesu li e-cigarete sigurne?

Uspoređujemo li pušenje klasičnih cigareta s duhanom s pušenjem e-cigareta, većina će se složiti da je e-cigareta daleko bolji i zdraviji izbor. Jer klasične cigarete su dokazano toliko štetne, da  automatski pretpostavljamo da sve što nije cigareta mora biti zdravo, zar ne?

No usporedimo li pušenje e-cigareta s nepušenjem, svi ćemo se složiti da je ovo drugo daleko najbolji i najzdraviji izbor.

Studije pokazuju da korištenje e-cigareta ima negativan učinak na zdravlje pluća, čak i u slučajevima kada se kao punjenje koristi tekućina koja u sebi ne sadrži nikotin.

Dokazano je da nakon izloženosti takvim vrstama tekućina dolazi do povećanja prisutnosti biomarkera koji upućuju na oštećenje tkiva i upalne procese.

Nakon određenog vremena korištenja e-cigarete, može se javiti fibroza, astma i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB).

Potrebne su brojne i dugoročne studije  da bi se dokazalo uzrokuje li određena supstanca rak. Kada pomislite, koliko je samo vremena i istraživanja bilo potrebno da se dokaže da cigareta uzrokuje rak. A jednom kada se dokaže da nešto "uzrokuje" rak, to je ozbiljno.

Potrebno je poduzimanje mjera kojima će se javnost informirati o šteti koju si aktivno nanose, a potrebno je i puno vremena da tu informaciju javnost prihvati, odnosno da se osvijesti.

Trebalo je dugo vremena da se dokaže da pušenje cigarete uzrokuje rak. Za proizvođače duhana, to je značilo da  moraju poduzeti mjere kako bi promijenili način kupnje njihovog proizvoda. Njihov marketing i pakiranje proizvoda također su se morali promijeniti.

Najpoznatiji svjetski proizvođač cigareta u doglednoj budućnosti planira u potpunosti prestati proizvoditi cigarete te je od 2008. godine uložio više od tri milijarde dolara u razvoj proizvoda koji bi trebali biti manje štetni od klasičnih cigareta.

Trebalo je dugo vremena da se dokaže da pušenje cigarete uzrokuje rak.

Iako ne postoje dugoročne studije, ovdje je nekoliko stvari koje treba razmotriti prilikom odlučivanja o korištenju e-cigareta:

Što udišete u pluća?

Glavni sastojci otopine e-cigareta su: nikotin, propilen glikol s ili bez glicerola i razna sredstva za poboljšanje okusa (arome). Baterija omogućuje zagrijavanje otopine, stvarajući aerosol kojeg korisnik udiše.

Propilen glikol je kancerogen i izaziva iritaciju dišnog sustava, dok je razina kancerogenog formaldehida u e-cigaretama pet puta veća nego u običnoj cigareti.

Gledajući iz zdravstvene perspektive, ništa dobro ne dolazi od direktnog inhaliranja kemikalija. Ikad. Ne treba nam dugoročna studija da se to dokaže.

Dakle, sadrži li vaša e-cigareta nikotin ili ne, inhalirate kemikalije u pluća.

Manje nikotina je bolje?

Smatra se da su e-cigarete sigurnije jer mogu sadržavati manje nikotina nego klasične cigarete, i ne sadrže u sebi više od 4000 različitih kemijskih sastojaka kao klasična cigareta, već “samo” tekućinu s nikotinom.

Ali, čak i ako odaberete nikotinski uložak s nižom dozom nikotina, možda ćete imati potrebu više puta posegnuti za e-cigaretom i koristit ćete ju češće nego klasičnu i time ćete povećati dozu kemijske tvari koju inhalirate.

Neznanje ne podrazumijeva sigurnost

Prva provedena istraživanja pokazuju da su e-cigarete manje štetne za zdravlje od klasičnih cigareta, no Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da su ta istraživanja još uvijek nedostatna, te je prerano donositi takav zaključak. Potaknula je ispitivanja sustava elektroničke dostave nikotina, ali i beznikotinskih sustava dostave, radi pronalaženja novih dokaza o utjecaju na zdravlje.

Još nema dugoročnih studija koje bi dokazale da li e-cigarete uzrokuju rak. Razlog tome je što nisu na tržištu dovoljno dugo da bi se proučili dugoročni učinci. A to ne znači da su sigurne, i da ne uzrokuju rak. Samo još nije dokazano suprotno.

E-cigarete proizvode iste duhanske kompanije koje su desetljećima tvrdile da cigarete ne uzrokuju rak. Stoga, ako e-cigarete nisu toliko “zdrave” kao što to tvrde njihovi proizvođači, to sigurno nećemo saznati još neko duže vrijeme.

 

E-cigarete možda će u budućnosti biti glavno pomagalo kod prestanka pušenja u potpunosti, ali samo za prevladavanje apstinencijske krize.

Ako doista trebate nikotin, odaberite metode koje su manje otrovne za vaša pluća.

Odlučite se za nikotinske flastere ili nikotinske gume za žvakanje gdje se nikotin isporučuje sigurnijom metodom. Kroz takve metode lakše je kontrolirati koliko nikotina unosite u svoje tijelo. S vremenom smanjite dozu, koliko možete tolerirati i lakše će vam biti prestati s korištenjem nikotina u potpunosti.

Stavite svoje zdravlje na prvo mjesto.

TINKTURA OD PROPOLISA štiti organizam od razvoja kancerogenih oboljenja i usporava starenje stanica (15% popusta, 01.12.2018. - 31.12.2018.)

RADOVAN PETROVIĆ TINKTURA OD PROPOLISA 500ML

Propolis djeluje kao prirodni antibiotik pa se tinktura preporuča kod akutnih i kroničnih upala.

VIŠE