07.11.2018

Pčele se uvijek povezuju s medom koji je jedan od najzdravijih prirodnih proizvoda.

Konzumacija meda nosi brojne zdravstvene prednosti, no med nije jedina super namirnica.

No, vrijedne pčele zaslužne su za proizvodnju dva još jača proizvoda od meda: propolisa i matične mliječi. 

Propolis - borac protiv bakterija

Propolis je jedan od pčelinjih proizvoda koji pčele prvenstveno koriste za zatvaranje pukotina u svojoj košnici.

Osim za zatvaranje pukotina, pčele ga koriste i za pojačavanje stabilnosti košnice, toplinsku izolaciju, zaustavljanje širenja bakterija i gljivica i mumifikaciju uljeza koji su preveliki da ih se odstrani iz košnice. 

Pčele propolis proizvode od biljnih smola kojima dodaju vosak, pelud i izlučevine iz vlastitih žlijezda. 

Odnosno, 40 do 60% propolisa čine smole i balzami, oko 30% je pčelinji vosak, 5 do 10% zauzimaju eterična ulja, pelud 5% dok minerali i drugi organski spojevi čine oko 5% propolisa. 

Iznad 30°C propolis je mekan i vrlo ljepljiv što pčelama omogućuje da njime pune pukotine dok je ispod 15°C krut i veoma lomljiv, što pčelarima omogućuje skupljanje. 

U vodi je slabo topiv (7 do 11%) dok medicinski alkohol može otopiti čak 50 do 70% propolisa. 

Pčele propolis koriste za zatvranje pukotina u košnici

Propolis se može naći u rasponu boja od žutozelene do smeđe i tamnocrvene, a ovisi o geografskom području, odnosno dostupnim biljkama koje proizvode smolu. 

Osim na boju, geografski položaj utječe i na sastav propolisa, odnosno nema svaki propolis ista svojstva i sastav aktivnih tvari. 

Pčelama građevni materijal pun je korisnih aktivnih sastojaka koji na ljudski organizam djeluju blagonaklono.

Propolis se istražuje dugi niz godina, a trenutno je potvrđeno da se propolis uspješno bori protiv: 

  • bakterija
  • virusa
  • gljivica
  • raznih upala
  • slobodnih radikala
  • bolova (jak je lokalni anestetik)
  • tumora

Osim toga, propolis jača imunitet, potiče obnovu tkiva i štiti organizam od posljedica zračenja.

Propolis se koristi u obliku kapi i kao dodatak drugim pčelinjim proizvodima kao što je med. 

Matična mliječ - prirodni anti-age sastojak

Matičnu mliječ izlučuju pčele iz svojih nadždrijelnih žlijezda, a ona je glavna hrana ličinki pčela (larve) u prva tri dana njihova života i matice.

Nakon navršena tri dana ličinke se dalje hrane medom i peludi, a matica kroz cijeli životni vijek.

Larve se prva 3 dana hrane matičnom mliječi

Matičnu mliječ ne proizvode sve pčele radilice, a ona je ustvari kremasta, mliječno bijela, ljepljiva, jako kisela supstanca.

Jedna košnica proizvede otprilike 500 grama matične mliječi u razdoblju od 5 do 6 mjeseci, zbog čega je matična mliječ prilično skup dodatak prehrani. 

Sastoji se od 67% vode, 12,5% bjelančevina i aminokiselina, 11% šećera, 5% masnih kiselina te minerale, enzime, vitamine B-kompleksa, vitamin C te antibakterijske i antibiotske sastojke ima u tragovima. 

Matična mliječ je kao i propolis poznata dugi niz godina, a koristi se zbog brojnih pozitivnih zdravstvenih pogodnosti.

Matična mliječ stimulira organizam i povećava energiju, revitalizira organizam i živčani sustav uz pojačavanje koncentracije, a ujedno i usporava proces starenja.

Osim toga, koristi se za brže zacjeljivanje rana i za obnovu stanica jetre, a poznata je i po stabilizaciji krvnog tlaka i smanjenju nesanice,a pomaže i kod smirivanja simptoma menopauze. 

Rado je viđen sastojak premium kozmetičkih proizvoda jer zbog svojih jakih antioksidacijskih svojstava ima anti-age učinak

Propolis i matična mliječ odlični su dodaci prehrani

I propolis i matična mliječ trebaju se promatrati kao prirodni dodaci prehrani, a ne kao lijek iako snažno djeluju u nekim slučajevima.

Pčele pune saće

Ne bi ih se trebalo koristiti umjesto lijekova, već kao dodatak za brži oporavak i to u dogovoru s liječnikom ili farmaceutom

S obzirom na to da su odlični podizači imuniteta, može ih se koristiti kao preventivu prije zimskih prehlada i gripa. 

Propolis u večini slučajeva dolazi u obliku kapi koje se mogu nanijeti na kocku šećera i otopiti u ustima.

Matična mliječ također dolazi u obliku kapi koje se trebaju staviti ispod jezika i čekati da se apsorbira direktno u krv jer ulaskom u probavni trakt gubi svoja vrijedna svojstva. 

Nakon određenog razdoblja uzimanja matične mliječi (cca 30 dana) potrebno je napraviti pauzu u istom trajanju kako bi njezina antibakterijska svojstva najbolje djelovala. 

Propolis i matična mliječ često se dodaju medu čime se dobivaju ukusne mješavine pogodne za svakodnevno korištenje. 

Takvi pripravci imaju dulji vijek trajanja od matične mliječi i propolisa u izvornom obliku, a prednosti korištenja su još uvijek na visokoj razini. 

Ojačajte svoj imunitet API dodatkom uz popust od 15% do 30.11. i PIP matičnom mliječi uz popust od 10% od 12. do 18.11. 

Api dodatakRADOVAN PETROVIĆ MED S DODATKOM PROPOLISA

Ova medna mješavina po sastavu i djelovanju kombinacija je prirodne vitaminske baze i visoke koncentracije ekstrahiranog propolisa.

VIŠE

 

Pip matična mliječPIP MATIČNA MLIJEČ AMP 1400MG A10

Ampule sadrže svježu matičnu mliječ i mikroelemente bakar i selen koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

VIŠE