27.05.2015

Jeste li čuli za oblik prehrane koji uključuje samo sirovu hranu?

Dakle, jede se samo sirovo :)

Naravno, to iziskuje puno vremena za pripremu i puno znanja o nutricionizmu.

Danas rijetko tko ima takvo vrijeme.

Ali zašto ne bi primjenili jedan dio toga, onaj brzi i efikasni u svoju prehranu?

Postanite revolucionar u “zelenoj revoluciji” i to tako da svakog dana za sebe i svoju obitelj napravite jedan zeleni smoothie.

Sve što vam treba je blender, banane i neko zeleno lisnato povrće (kelj, blitva, raštika, celer...).

Od zelenih smoothiea možete činiti čuda koja će činiti čuda za vaše zdravlje u svega nekoliko minuta.

Dobri su za zdravlje jer:

  • pomažu detoksikaciji tj. izlučuju otrove iz organizma,
  • pomažu pri izgradnji željeza u krvi,
  • smanjuje mogućnost pojave alergija,
  • pomažu pri radu crijeva i
  • sadrže niz vitamina i minerala.

No, vratimo se na početak tj. na trenutak kad su ti smoothieji, shakeovi  tj. napici postali vrlo popularni.

Početak jedne zelene revolucije

Možda i imate kojeg prijatelja ili kolegicu koja vam je nešto pričala o zelenim shakeovima.

I ovaj je trend počeo u SAD-u, a pokrenula ga je Viktorija Butenko koja je cijelu prehranu obitelji “prebacila” na sirovu kada su se pojavile ozbiljne bolesti.

Njena knjiga “Zeleno za zdravlje” postala je apsolutni nutricionistički hit, a “frontmen knjige” postao je zeleni smoothie.

Zašto zeleno?

Viktorijina zelena teorija ide do razine molekula.

Uspoređujući molekulu klorofila i kemijsku formulu molekule u ljudskom tijelu koja prenosi kisik i hemoglobin došla je do zaključka da su te dvije strukture vrlo slične.

To dokazuje da su zelene biljke vrlo važne za ljudsku prehranu, a u sebi imaju visok udio magnezija.

Naravno, magnezij je samo jedna stvar zbog koje bi trebali piti zeleno.

Idemo s popisom zašto.

1) Nahranit ćete se

Zeleni napici su vrlo hranjivi. Baza recepta je sljedeća: 60 posto zrelog voća i 40 posto zelenog povrća (bilja).

2) Dobre stvari dolaze brzo do organizma

Naravno da je voće i povrće lako probavljivo. Kada se dobro izmiješa u blenderu još lakše se probavlja i naravno - usvaja

3) Dobra vlakna

Zeleni sokovi napravljeni u blenderu puno su hranjiviji od običnih 100% sokova. Naime, u njima ostaju vlakna. A vlakna, znamo, pomažu pri probavi.

4) Za sve uzraste

Od trenutka kada možemo jesti sirovo (bebama se ipak na početku mora kuhati), možemo piti smoothije. Nemojte se bojati okusa zelenog. To povrće nema intenzivan okus će voće koje staviti dominirati.

Osim toga u njih možete stavljati i zeleno poput metvice koja daje svjež okus ili pak “dobre” začine kao cimet, đumbir ili muškatni oraščić koji će podići vaš napitak.

5) Klorofil za ljude

Kao što smo već napisali, klorofil je jako sličan molekulama koje kolaju u našem tijelu. Kao što je dobro unositi vodu od koje smo građeni, tako je dobro unositi i klorofil.

6) Jednostavno i brzo

Koliko vam treba da ogulite bananu i operete povrće?

A da to stavite u blender i stisnete gumb?

Još jedna "teška" operacija koju morate napraviti je da to sve natočite u čašu. Dakle, za sve vam treba manje od 5 minuta.

7) "Maskiranje" povrća

Ako ste roditelj znate koliko je teško djetetu “podvaliti” nešto zdravo. Zeleni sokovi izgledaju zanimljivo, a mogu biti jako fini. Ako dijete odmah naviknete da pije zelene sokove i još bitnije, da vas gleda kako ih pijete - na konju ste :)  

Ako i mališan uđe u fazu da odbija ovo ili ono, uvijek ste sigurni da kroz zelene sokove dobiva svoju dozu povrća.

Osim toga, zelenim i sirovim smanjujete mogućnost pojave alergija.

8) Manje soli i ulja

Kroz zelene napitke zamjenjujete obrok koji bi vjerojatno bio pun nekakvih ulja i soli. Smanjujete i unos toga.

9) Dobra navika

Zanimljivo je da se stvara “dobra ovisnost”. Nakon nekoliko mjeseci pijenja zelenih sokova tijelo će tražiti zeleno i u drugim formama.

10) Do tri dana

Ako radite veće količine, nemojte se brinuti. Ovakvi napici mogu u hladnjaku stajati i do tri dana, a svojstva će ostati nepromijenjena.

Probajte jednostavan miks

Ako ne vjerujete kako je lako, probjate ovaj recept koji smo pronašli upravo kod Viktorije Butenko.

Sigurno imate sve sastojke:

1 šalica maslačkovih listova

2 šalice matovilca/špinata

malo metvice za bolji okus

2 šalice jagoda

1 zrela banana

3 šalice vode

Postupak je jednostavan: sve stavite u blender i stisnite gumb.

Postavite nam pitanje

Aloe vera sok

Napitak je proizveden od čistog gela dobivenog hradnim prešanjem lista prave aloje (Aloe barbadensis Miller), bez sastojaka kore. Kao sirovina, aloe-gel  bogat je brojnim vrijednim hranjivim sastojcima, uključujući vitamine, mineralne tvari, enzime i polisaharide.  Ovaj pripravak ne sadrži šećer i mogu ga koristiti i dijabetičari. Više