Preventivnim i terapijskim korištenjem visokovrijednih namirnica i dodataka prehrani koji sadrže pčelinje proizvode čuvamo i jačamo prirodnu otpornost organizma.

Pčelinji proizvodi su riznica „ljekovitih“ tvari iz prirode i od pamtivijeka se koriste i doprinose očuvanju zdravlja čovjeka.

09.01.2015

Zdrav imunološki sustav osnovni je preduvjet dobrog zdravlja. Snažan imunitet treba održavati tijekom cijele godine,a posebno u zimskom razdoblju kada su prehlade, infekcije dišnih putova,gripe i ostale bolesti puno učestalije nego u ostatku godine.  Preventivnim i terapijskim korištenjem visokovrijednih namirnica i dodataka prehrani koji sadrže pčelinje proizvode čuvamo i jačamo prirodnu otpornost organizma.

Pčelinji proizvodi su riznica „ljekovitih“ tvari iz prirode i od pamtivijeka se koriste i doprinose očuvanju zdravlja čovjeka. Neprestano se proširuju spoznaje o biološkoj aktivnosti pčelinjih proizvoda, otkrivaju se nova djelovanja i potvrđuju tradicionalna znanja o njihovoj ljekovitosti. Posjeduju svojstva koja ih čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, pa je zima bez meda,propolisa, peludi i matične mliječi nezamisliva.

 

Pčelinji proizvodi su pogodni  za djecu i odrasle no potrebno je pronaći odgovarajući oblik. U ljekarnamaih pronalazimo u obliku sirupa, kapsula, ampula, kapi i sprejeva, te mednih  mješavina.

 

Sirup je farmaceutski oblik koji se najčešće primjenjuje kod raznih vrsta kašlja, ublažavanje upala gornjih i donjih dišnih putova, ali i za jačanje otpornosti organizma. Zbog jednostavnosti primjene preporučuje se djeci, ali i starijim osobama ili osobama s teškoćama pri gutanju.

Poznato je da med ima izrazito antibakterijsko i protuupalno djelovanje, no dodatna vrijednost meda u sirupima je što poboljšava resorpciju i iskorištenje djelatnih tvari iz sirupa, a i drugih djelatnih tvari iz hrane i dodataka prehrani unesenih u ljudski organizam. Ako je njegov udio u sirupu iznad 80%, med služi i kao prirodni konzervans te se time izbjegava uporaba umjetnih konzervansa koji smanjuju otpornost organizma.

Dodavanjem propolisa,naročito u bezalkoholnoj otopini, u medne sirupe dodatno se pospješuje učinak sirupa na organizam.

Poznati su biološki učinci propolisa: antibakterijski, antivirusni,antioksidativni, protuupalni, a preventivnom uporabom za jači imunološki sustav. Osim meda i propolisa mednopropolisni sirupi najčešće sadrže i matičnu mliječ, bezalkoholne ekstrakte biljaka te  vitamine i minerale.

 

Mednopropolisni sirup za jačanje imunološkog sustava

Sposobnost organizma da se obrani od vanjskih utjecaja ovisi o stanju imunološkog sustava. Mednopropolisni sirup namijenjen je jačanju imunološkog sustava i povećanju snage i vitalnosti organizma, a preventivno se preporučuje kod akutnih stanja virusnih i bakterijskih infekcija, prehlada i alergija. Uz med i propolis, u svom sastavu sadrži matičnu mliječ,prirodne sokove,kao npr. sok aronije, te vitamine i minerale koji doprinose jačanju oslabljenog imunološkog sustava uslijed stresa te povećanih fizičkih i psihičkih napora. Matična mliječ stimulira anaerobne procese u organizmu i tako podiže razinu energije. Imunostimulatori u mliječi snažno potiču stvaranje protutijela i leukocita i na taj način matična mliječ jača imunološki sustav i povećava otpornost na infekcije. Redovitim uzimanjem proizvoda koji sadrže matičnu mliječ produžava se radna sposobnost i psihofizička  izdržljivost.

 

Mednopropolisni sirupi za ublažavanje kašlja

Kašalj je prirodna i zaštitna reakcija organizma kojom želimo odstraniti nepotrebne tvari iz dišnih putova, služi čišćenju dišnih putova od iritansa i viška sluzi, te održavanju prohodnosti dišnih putova. Uzročnici kašlja su brojni a najčešće su to infekcije gornjih ili donjih dišnih putova,mogu biti virusne poput gripe ili prehlade, ali i bakterijske. Obuhvaćaju strukture od nosa,ždrijela sve do najmanjih bronha.Prema karakteru kašalj se dijeli na suhi i produktivni.

Suhi kašalj je vrlo neugodan,karakterizira ga snažan podražaj na kašalj bez sluzi koja se iskašljava, iscrpljuje bolesnika, izaziva iritaciju sluznice i pretjerano naprezanje mišića. Suhi kašalj tretiramo antitusicima, sredstvima protiv kašlja, koja će umiriti podražaj.

Nasuprot suhomproduktivni kašalj karakterizira iskašljavanje sekreta/sluzi. Sluz je često gusta i teško ju je iskašljati, upravo se zbog toga produktivni kašalj tretira ekspektoransima i mukoliticima,odnosno pripravcima koji razrjeđuju sluz i olakšavaju iskašljavanje.

Zbog svojih svojstava, pa i higroskopičnosti, često se i sam med, posebno kaduljin koristi kao prva pomoć u borbi protiv kašlja. Mednopropolisni sirupi oblažu sluznicu grla i ždrijela,štite od lokalnog nadražaja,djeluju protuupalno, smanjuju podražaj i učestalost kašlja.

U većini slučajeva kašalj je popraćen sa neugodnom upalom grla,ždrijela ali i sluznice usne šupljine.

Propolis kao prirodni antibiotik i zaštitnik organizma,osim što jača imunitet,pomaže i kad se bolest već pojavi, olakšava simptome gripe i prehlade,a učinkovit je i u liječenju upale grla,posebno kod otežanog gutanja, promuklosti, upale ždrijela i krajnika.

Biološki učinci propolisa kao što su antibakterijsko, antivirusno, antioksidativno, protuupalno djelovanje ovise o prisutnosti flavonoida, djelatnih tvari propolisa i izražavaju se njihovom ukupnom koncentracijom.Stoga, treba pogledati deklaraciju o propolisu i utvrditi je li naznačena količina flavanoida ili bezvrijedni podatak količine suhe tvari i prefiks nativni. Najčešće su na tržištu dostupne alkoholne ali i bezalkoholne otopine propolisa u obliku kapi i sprejeva.

 

Zdravi dodaci prehrani

Medni i mednopropolisni sirupi su biološki vrijedni, bez štetnih posljedica na organizam i sigurni za korištenje kod djece već od najranije dobi,što se ne može reći za sirupe odnosno tekuće dodatke prehrani koji sadrže umjetne konzervanse i alkohol.

Koktel sintetskih boja, konzervansa, umjetnih sladila i alkohola uobičajeno je prisutan u brojnim medicinskim proizvodima i tekućim dodacima prehraniza djecu i odrasle.Potreban je oprez i informiranost, te savjet ljekarnika.

Koliko su konzervansi (bez)opasni potvrđuju brojna znanstvena istraživanja koja upućuju na uzročno-posljedičnu vezu između konzervansa i pojave određenih zdravstvenih smetnji.

Na današnjoj razini znanja i tehnoloških mogućnosti neodgovorno je, prema samom sebi, koristiti šećerne sirupe, s konzervansima, etilnim alkoholom i skromnim dodacima, a na raspolaganju imamo potencijal mednih i mednopropolisnih sirupa bez konzervansa, bez etilnog alkohola, sirupe oplemenjene i drugim pčelinjim proizvodima te ekstraktima ljekovitog bilja.

Autorica članka: Petra Galović, dipl. ing. biotehnologije, PIP d.o.o.