10.10.2018

Koža novorođenčeta je tanka, krhka i daleko osjetljivija od kože odrasle osobe. Također je manje otporna na bakterije i štetne tvari u okolišu, tako da može lako postati nadražena.

Potrebna je briga i zaštita kože u periodu kada se koža vašeg novorođenčeta prilagođava novom svijetu.

Dok je vaša beba savršena, njezina koža možda neće biti. Koža vaše bebe je izrazito osjetljiva, nježna, krhka i propusna, pogotovo prvih nekoliko mjeseci.

Obrambeni mehanizam kože novorođenčeta nije razvijen, pa je tako koža nezaštićena od vanjskih utjecaja. Brže gubi vlagu pa lako može dehidrirati i postati suha.

Srećom, većina kožnih problema kod dojenčadi zapravo nisu problemi, već dio sasvim normalnog razvoja vaše bebe.

Većina kožnih problema kod dojenčadi zapravo nisu problemi.

Koža vašeg novorođenčeta (posebno koža lica), sklona je ljuštenju i iritaciji.

Kako je beba do trenutka rođenja provela u plodnoj vodi, njezina koža nije se mogla ljuštiti. Tako da je beba sada u procesu ljuštenja te kože.

Nemojte pokušavati istrljati kožu koja se ljušti, kako ne bi oštetili zdravu kožu.

Do one glatke i mekane bebine kože kao iz reklama za pelene ipak ćete se morati malo strpjeti. 

Njega pupka

Pupčana vrpca otpadne u roku od sedam do dvadeset dana, do tada se morate brinuti o njoj kako ne bi došlo do infekcije.

Kod njege pupčanog bataljka, prva stvar na koju morate pripaziti je čistoća vaših ruku. Važno je da su vam ruke u potpunosti čiste, jer pupak je izrazito osjetljiv, i putem njega mogu ući razne bakterije u organizam.

Pupčani bataljak treba održavati čistim i suhim. Ranicu treba njegovati dok potpuno ne zaraste i prestane vlažiti. Preporučuje se tretirati pupak prilikom promjene pelene, antiseptičkom otopinom. Ako primijetite crvenilo, gnojni iscjedak i neugodan miris, odmah zatražite savjet pedijatra.

Za njegu pupka trebat će vam komplet sterilnih proizvoda neophodnih za njegu u prvim danima nakon rođenja.

Pupčani bataljak novorođenčeta potrebno je zaštititi od vlage i prljavštine, ali istovremeno omogućiti cirkulaciju zraka i njegovo sušenje kako bi što prije otpao.

Pupak se očisti od nečistoća sterilnom kompresom i nakon njege posuši se mekanom kompresom. Ako je potrebno, prekriti sterilnom kompresom.

Pelene motajte ispod pupka, tako da je izložen zraku, da brže zaraste, i kako ne bi došao u doticaj s urinom.

Novorođenče nije prljavo, i ne mora se kupati svaki dan.

Preporučuje se pričekati s prvom kupkom dok bebi ne otpadne pupčani bataljak, no kako to može potrajati i do dvadeset dana, kupka će biti potrebna i prije toga.

Kod kupanja novorođenčeta kojem još nije otpao pupčani bataljak, treba paziti da se područje pupka ne namoči (takozvano suho kupanje).

Kupanje bebe

Novorođenče nije prljavo, i ne mora se kupati svaki dan. Dva do tri puta tjedno sasvim je dovoljno. Naravno, morate paziti da intimno područje održavate čistim i suhim.

Prilikom svakog mijenjanja pelene, potrebno je temeljito obrisati bebino međunožje, koje uključuje genitalije i stražnjicu.

Isto tako svaki dan možete vlažnom pamučnom krpicom prebrisati područje vrata, iza uha, te ostala područja gdje bi se mogla skupiti prljavština kao što su ostaci hrane, i ostaci ljuštenja kože.

Organizacija je pola posla. Pobrinite se da vam je sve što trebate za kupanje bebe na dohvatu ruke – termometar za vodu, pamučne krpice, barem jedan ručnik, krema za guzu, pelena i odjeća…

Pobrinite se da vam je sve što trebate za kupanje bebe na dohvat ruke.

Lice čistite pamučnom krpicom natopljenom toplom vodom. Počnite s brisanjem očiju, počevši od unutarnjeg kuta očiju prema van. Kada obrišete jedno oko, nemojte s istim djelom krpice brisati drugo oko. Tako se moguće bakterije i prljavština neće prenijeti s jednog oka na drugo.

Krpicu često ispirite u toploj vodi, kako bi uklonili bakterije, prljavštinu i kako bi krpica cijelo vrijeme bila topla.

Za kupanje novorođenčeta preporučuje se čista topla voda i pamučne krpice namijenjene za pranje i birisanje dojenčadi. Slobodno dodajte par kapi maslinovog ili bademovog ulja u kupku. Kupanje traje kratko, pet do deset minuta. Duža kupanja nisu preporučljiva, jer mogu uzrokovati gubitak zaštitnog sloja na bebinoj koži.

Nakon kupanja bebu obrišite ili pamučnim krpicama, ili lagano tapkajući mekanim ručnikom.

Izbjegavajte pjenušave kupke, antibakterijske ili mirisne šampone, jer oni mogu samo dodatno nadražiti kožu bebe.

Kosa i nokti

Kosu novorođenčeta perite vlažnom pamučnom  krpicom. Ako je kosa gusta, možete ju oprati blagim šamponom za bebe.

Kod dojenčadi do tri mjeseci starosti na koži glave često se javlja tjemenica - to su žućkaste lojne naslage.

Tjemenica nije opasna, samo je potrebna pravilna njega. Postoje pjene za pranje tjemenice, koje nježno peru vlasište i ne nadražuju oči pa se po potrebi mogu koristiti i svakodnevno.

Nokti vaše bebe vrlo su mekani, i možda ih nećete trebati rezati čak prvih nekoliko mjeseci. No mnoge bebe se rađaju s već izraslim noktima, pa je potrebno rezati i prije, kako se beba ne bi ogrebla. Za rezanje koristite posebne škarice za nokte sa zaštitom, kako ne bi došlo do ozljeda.

Nokti na nožnim prstima rastu sporije, i dovoljno ih je rezati jednom do dva puta mjesečno.

Bebe vole masažu

Koža vaše bebe osjetljiva je na sve, uključujući i vaš dodir. I to je predivno - svakim vaš poljupcem, masažom i općenito njegom za bebinu kožu, luči se hormon oksitocin, poznat još kao hormon ljubavi.

Osim što djeluje smirujuće za bebu, masaža pomaže u učvršćivanju veze između vaše bebe i vas.

Bebu možete masirati s hranjivim uljem koje je posebno formulirano i prilagođeno nježnoj dječjoj koži da bi se smanjio rizik od iritacija i preosjetljivosti.

Bebu možete masirati poslije kupanja i to može postati vaša rutina.

Obratite pozornost na područje pelene

Pelenski dermatitis, poznat još kao pelenski osip, najčešći je oblik iritativnog dermatitisa kod dojenčadi. Bez obzira koliko se jako trudili da vašoj bebi pružite najbolju njegu, kod većine beba u nekom trenutku će se pojaviti pelenski osip.

Javlja se nakon dužeg kontakta nježne dječje kože s mokraćom i stolicom, a neke bebe sklonije su pelenskom osipu od drugih.

Često mijenjajte pelene i nježno čistite pelensko područje toplom vodom i pamučnom krpicom. Ako je crvenilo jako izraženo, koristite kremu koja će smiriti iritaciju.

Često mijenjajte pelene i nježno čistite pelensko područje toplom vodom i pamučnom krpicom.

Često je teško razlikovati pelenski osip i gljivičnu infekciju. Obratite se pedijatru za savjet ako niste sigurni da li je u pitanju samo pelenski osip, jer u slučaju da je u pitanju gljivična infekcija, obična krema protiv pelenskog osipa neće pomoći.

Izlaganje suncu

Bebe ne moraju biti stalno zatvorene u kući. I njima paše svjež zrak i malo sunca, koje je prirodni izvor vitamina D. Samo se morate pridržavati nekih pravila kod izlaska iz kuće.

Kako je koža bebe jako osjetljiva, ne preporučuje se  korištenje kreme sa zaštitnim faktorom do starosti 6 mjeseci, jer beba može imati reakciju na njih.

Morate na drugi način primjereno zaštititi bebu. Izbjegavajte direktnu izloženost suncu, te šetnje kada je sunce najjače. Nabavite UV zaštitnu mrežu za kolica.

Bebu obucite u laganu odjeću dugih rukava, nemojte zaboraviti na šeširić i ostaje vam samo da uživate u šetnji.

Njegujte vašu bebu uz TO.TO. asortiman uz popust od 20% od 15. do 18.10. i Mustela kozmetikom uz 30% (15.10.) i 20% (16.-18.10.) popusta.

TO.TO set za njegu pupkaTO.TO KOMPLET ZA NJEGU PUPKA

Komplet sterilnih proizvoda neophodnih za njegu pupčanog bataljka.

VIŠE

Pjena za tjemenicu

MUSTELA PJENA ZA TJEMENICU 150ML

Nježno pere vlasište, otklanja tjemenicu i sprječava razvoj mikroorganizama koji su odgovorni za nastanak tjemenice.

VIŠE