27.02.2019

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu. Nalazi se u mišićima, kostima, koži, krvnim žilama, probavnom sustavu i tetivama. Prednosti kolagena su vidljive okom, jer ovaj protein između ostalog pomaže našoj koži zadržati elastičnost.

 

Kada je riječ o našim zglobovima i tetivama, najjednostavnije, kolagen možemo zamisliti kao "ljepilo" u našem tijelu.

Proizvodnja kolagena našeg tijela prirodno počinje usporavati kako starimo. Ovom degenerativnom procesu možemo zahvaliti na znakovima starenja kao što su smanjenje elastičnosti i gipkosti kože (što u konačnici rezultira nastankom bora), te bolovima u zglobovima.

Tijekom starenja kolagenska se vlakna počinju razdvajati, a međuprostori ispunjeni hijaluronskom kiselinom smanjuju se i prazne.

Drugi čimbenici načina života - kao što je prehrana bogata šećerom, pušenje i prevelika izloženost suncu - također pridonose smanjenju razine kolagena. Utvrđeno je da bolesti koje su povezane s kolagenom najčešće proizlaze iz kombinacije genetskih faktora, premalo unosa hrane bogate kolagenom, nutritivnih nedostataka i probavnih problema koji utječu na proizvodnju (sintezu) kolagena.

Srećom, pravilnom prehranom možete si osigurati obilje ovog proteina.

Pravilnom prehranom možete osigurati unos ovog proteina.

Od čega se sastoji kolagen?

Kolagen se često naziva "kompleksni protein", što ne iznenađuje s obzirom na to da sadrži nevjerojatnih 19 različitih aminokiselina.

One uključuju mješavinu neesencijalnih (također nazvanih uvjetnih) i esencijalnih tipova aminokiselina. 

Građu kolagena čine tri uzvojita polipeptidna lanca, pri čemu svaki lanac sadrži ponavljajući triplet aminokiselina glicin-X-Y, a X i Y su bilo koje dvije aminokiseline (najčešće prolin i hidroksiprolin). Svaki lanac ima više od 1400 aminokiselina!

Neesencijalne aminokiseline su zapravo prilično važne - nemojte dopustiti da vas ime zavara! U normalnim okolnostima proizvode ih vaše tijelo. Međutim, kada ste bolesni ili pod velikim fizičkim ili emocionalnim stresom, vaše tijelo možda neće moći samo proizvesti dovoljno tih aminokiselina. Tijelo tada treba pomoć vanjskih izvora, uglavnom vaše prehrane ili dodataka prehrani, kako bi se zadovoljile potrebe. 

Esencijalne aminokiseline su one koje ljudsko tijelo ne može samostalno proizvesti i koje treba unositi prehranom.

Najviši postotak aminokiselina koje se nalaze u kolagenu, zajedno s nekim od njihovih ključnih prednosti, uključuju:

  • Prolin - Prolin čini gotovo 15% kolagena. Neesencijalna aminokiselina iznimno važna za pravilnu funkciju zglobova i tetiva. Prolin štiti krvne žile, poboljšava zdravlje zglobova i ima razne koristi za kardiovaskularni sustav.
  • Glicin - Oko jedne trećine proteina koji se nalazi u kolagenu je glicin. Iako je po veličini najmanja aminokiselina, glicin ima velike učinke. Da bi naše stanice funkcionirale ispravno, glicin pomaže u izgradnji zdravih lanaca DNA. To je također jedna od tri aminokiseline koje tvore kreatin, koji potiče zdrav rast mišića i povećava proizvodnju energije tijekom treninga.
  • Glutamin - smatra se da je jedan od najvažnijih i najobilnijih aminokiselina u tijelu. Ova neesencijalna aminokiselina vrlo je bitna za sve procese izgradnje tkiva i neophodna je kod zarastanja rana, obnove velikih površina tkiva i antitijela, bitna je za imunitet i obnovu mišića. Istraživanja pokazuju da glutamin ima koristi kod prevencije anksioznosti, napetosti, poremećaja spavanja/nesanice, nedostatka koncentracije, lošeg zdravlja probavnog sustava, oslabljenog imunološkog sustava i niske energije.
  • Arginin - Oslobađa hormon rasta i potiče njegovo izlučivanje, jedna od ključnih tvari za optimalan rast mišića i obnovu tkiva. Arginin (također uobičajeno nazvan L-arginin) razgrađuje se u dušikov oksid unutar tijela, što je važan spoj za zdravlje arterija i srca. Arginin također poboljšava cirkulaciju, pomaže u jačanju imunološkog sustava i pozitivno utječe na muški libido.

Što je sa želatinom?

Želatina se dobiva iz kolagena - kada se kolagen razgradi, on postaje želatina. Izvrstan primjer kako to funkcionira možemo pronaći kod kuhanja juhe od kostiju: kosti su pune kolagena, a kako se kosti kuhaju, tijekom procesa koji se odvija kolagen se polako raspada u želatinu.

Želatina je zapravo bila jedna od prvih namirnica koja se koristila kao medicinski tretman u drevnoj Kini. Naši preci su vrlo rano prepoznali da je hrana lijek! Želatina je izvrsna za osobe s alergijama na hranu ili osjetljivima na hranu, čak pomaže da bolje upravljaju teško probavljivom hranom dugoročno, pomažući popravak dijelova gastrointestinalnog trakta.

Domaća juha od kostiju.

Kao bogat izvor želatine, izvori kolagena poput juhe od kostiju mogu olakšati zacjeljivanje sluznice crijeva, što znači poboljšanje apsorpcije hranjivih tvari. Drugim riječima, želatina je puna istih dobrih stvari kao i kolagen, samo u nešto drugačijem obliku.

Uključite kolagen u prehranu

Našu kožu, kosu i nokte tvore uglavnom proteini stoga je iznimno važno da kroz svakodnevnu prehranu unosimo dovoljno aminokiselina u svoj organizam.

Načini konzumiranja više kolagena uključuju:

  • pravljenje domaće juhe od kostiju
  • korištenje proteina u prahu od kostiju u receptima
  • uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani
  • dobro zaokruženu dijetu koja pomaže povećati apsorpciju kolagenskog peptida koji konzumirate

Naši preci su putem prehrane dobivali dovoljno kolagena, budući da je ranija tradicionalna prehrana uključivala gotovo sve djelove životinje koje mi danas obično izbjegavamo, odnosno bacamo.

Srećom, danas je lakše nego ikada "vratiti se osnovama". Kolagen prah kao dodatak prehrani jednostavan je način da povećate unos kolagena. Može se miješati u smoothie, juhe ili razna druga jela kako bi se osigurao dovoljan unos kolagena bez promjene okusa jela.

 

YASENKA SKINAGE COLLAGEN PRAHYASENKA SKINAGE COLLAGEN PRAH

Uzimanjem proizvoda skinage COLLAGEN POWDER osigurano je dodatno unošenje kolagena i hijaluronske kiseline u tijelo.

VIŠE

 

 

 

YASENKA SKINAGE COLLAGEN AMPULE

YASENKA SKINAGE COLLAGEN AMPULE

Kombinacija kolagena i hijaluronske kiseline hrani kožu iznutra, a vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena.

VIŠE